Застраховка на дома – как да получите най-добрата оферта

February 15, 2017
0 Comment

Цените на застраховките при различните доставчици могат да варират в широки граници. Отделете известно време и разгледайте различните оферти – това може да ви спести много пари. Сравнителните сайтове са чудесен начин да започнете, но имайте предвид, че най-евтините сделки не винаги предлагат добро покритие. Тази статия ще ви насочи на какво да обръщате внимание, когато избирате своята застраховка на дома.

Сравняване на застрахователни полици

Знаете ли, че…

През 2010 г. във Великобритания са били издадени над 2 милиона иска по застраховки на дома, а застрахователните компании изплащат £9,8 милиона всеки ден.

Източник: Асоциация на британските застрахователи

Когато търсите правилната застраховка за своя дом не забравяйте, че степента и вида на покритието са също толкова важни, колкото и цената. Препоръчително е да сравнявате нивата на покритие и изключенията (неща, които застраховката не обхваща). Така ще може да получите най-подходящата застрахователна оферта, без да плащате повече за ненужни екстри.

Не правете предположения. Може би си мислите, че някои параметри на застраховките на дома са стандартни (включени автоматично), но някои застрахователни компании ги предлагат като допълнителни екстри. Например:

Цялостно покритие на щети от инциденти – по-малко от една на всеки пет застрахователни полици за дома автоматично ще покрие щетите, които сами сте причинили, по случайност.

Покритие при извънредни ситуации в дома – по-малко от една на всеки пет полици за жилищно застраховане автоматично осигурява помощ при домашни извънредни ситуации, а повече от половината не предлагат тази опция изобщо.

Покритие на лични вещи – вещи, които се изнасят извън дома, обикновено не са обхванати от стандартните полици за съдържание на дома.

Проверете excess-а. Това е размера на иска, който трябва да платите. Четири от всеки десет от всички застрахователни полици имат минимален excess от £100 или повече – може да попитате дали ако увеличите своя excess, това ще намали премиите ви.

Къде може да си купите жилищна застраховка?

Сравнителните сайтове. Около осем от всеки десет души използват тези сайтове за търсене на най-евтината и подходяща жилищна застраховка на пазара. Проверете офертите на поне две места, за да изберете най-добрия вариант, и не забравяйте, че всеки сайт си има плюсове и минуси.

Различни застрахователни компании. Някои застрахователни компании не могат да бъдат намерени в сайтовете за сравнение. Може да откриете, че те предлагат по-добро покритие на по-ниска цена, така че не забравяйте да ги проверите.

Застрахователните брокери. Брокерът може да е в състояние да открие точната за вас полица на страхотна цена. Ако търсите жилищно застраховане на нестандартни сгради (например, ако вашият дом е сграда-паметник, не е построен по стандартния начин или е в район, предразположен към наводнения) брокерите могат да се погрижат за намирането на такава полица вместо вас. Те могат да намерят най-добрата застрахователна оферта, която да отговаря на вашите нужди.

Вашият доставчик на ипотека. Когато учредявате ипотека е много вероятно да ви предложат и застраховка на сгради и съдържание. И все пак не приемайте веднага – разгледайте и други оферти, за да се уверите, че получавате най-добрата сделка.

Банки, доставчици на карти, супермаркети и търговци на дребно. Не е задължително доставчикът на полицата да е застрахователна компания – много други компании предлагат жилищно застраховане. Повечето от тях може да откриете в сайтовете за сравнение.

Как да намалите разходите за жилищно застраховане

Увеличете сигурността. Може да получите намаление, ако се присъедините към сдружението Neighbourhood Watch scheme по местоживеене и инсталирате осветление за сигурност. Някои застрахователи пък ще ви застраховат само ако имате одобрени от BSI ключалки на всички външни врати и прозорци.

Инсталирайте аларма. Индикаторите за дим и алармените системи са две важни неща – както за вашата сигурност, така и за намаляване на разходите ви по жилищно застраховане. Уверете се, че те са от одобрените модели – инсталирането на одобрена от NACOSS (National Approvals Council for Security Systems) аларма може да ви спечели отстъпка от до 7,5% върху вашите премии (въпреки че сумата, която ще спестите от по-ниски премии е малко вероятно да покрие разходите за алармата).

Увеличете сумата по вашия excess. Ако можете сами да покриете малко повече от стойността на иска, премиите ви могат да бъдат намалени.

Чрез no-claims discount – отстъпка за непредявяване на искове. Ако няколко години не сте предявявали иск, може да получите отстъпка. Не всички фирми обаче предлагат това, така че проверете преди да купите.

Купете едновременно застраховка на сгради и застраховка на съдържанието. Може да получите отстъпка, ако сключите и двете застраховки при една и съща фирма. Освен това, ако възникне пожар, или нещо друго, което засяга както сградата, така и вещите в нея, бихте могли да си спестите време и нерви, ако всичко това се управлява от един и същ застраховател.

Плащайте за година. Месечните премии могат да струват повече – обикновено има допълнителни 6% такса. И все пак, някои застрахователи предлагат разсрочено плащане без да трябва да плащате допълнителни такси, така че си струва да разгледате различни оферти.

Възползвайте се от оферти. Някои застрахователи гарантират с до 10% по-ниска цена на застрахователните премии, ако преподпишете договора си с тях или ако откриете по-евтина оферта.

За съжаление, има някои неща, които не могат да се променят – пощенският код е едно от тях. Ако живеете в рисков район (с риск от кражби, наводнения, или свлачища) ще имате по-високи премии.

Не забравяйте, че ако не предоставите верни и точни данни при закупуването на полицата, всеки иск, който предявите може да се окаже невалиден.

Прекратяване на жилищната ви застраховка

Можете да отмените вашата жилищна застраховка по всяко време в рамките на първите 14 дни – това е периодът за размисъл, който всички застрахователни компании трябва да предоставят, в съответствие с правилата на Financial Conduct Authority. И все пак – внимавайте за уловки. Много хора не осъзнават, че при купуването на застраховка някои застрахователи начисляват такса за анулиране в рамките на 14 дни. Въпреки това, тази такса трябва да отразява само стойността на услугата, която сте получили. Освен това, застрахователите приспадат и дните, в които сте имали покритие.

Ако анулирате полицата си след 14-дневния период на размисъл, може да не получите пълния размер на парите си обратно, т.е. сумата, която ви осигурява покритие, което все още не сте използвали.

Условията за анулиране на застрахователна полица варират – винаги четете правилата и условията на вашата полица, и следете за всякакви изключения, преди да сключите сделката.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да намерите и сключите изгодна застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *