Застраховане на сгради – Имате ли нужда от него?

March 15, 2015
0 Comment

Ако имате собствен дом е добре да имате и имуществено покритие в случай, че вашият дом се повреди и се нуждае от ремонт. Това обикновено е част от условията по вашата ипотека или, ако сте наемодател, това е вашата отговорност – не на наемателите. Въпреки, че това не е задължително, ако притежавате собствен дом този вид застраховка трябва да бъде ваш основен приоритет.

Какво е застраховка на дома (Home insurance)?

Това е общ термин, използван за описване на два много различни вида застраховки:

Застраховка на сгради (Buildings insurance) – за постоянни приспособления, като кухни и бани;

Застраховка на съдържанието на дома (Home contents insurance) – за неща, които държите в дома си, като мебели, телевизори и лични вещи.

Можете да си купите и двата вида застраховки отделно или, както е в много случаи, можете да ги получите като съвместна полица от едно застрахователно дружество.

Какво е застраховка на сгради (Buildings insurance)?

Това е полица, която покрива щети по структурата на вашия дом, като например стени, покрив и подове.

Тя обикновено покрива щети и по стопанския инвентар. Така че, ако имате вградена кухня или баня, вашата застраховка вероятно ще покрие сумите, необходими ви за ремонти, ако имате нужда.

Застраховане на сгради (Buildings insurance) – Какво покрива?

Тя покрива разходите за ремонт или реконструкция на вашия дом, ако е повреден. Покритията при този вид полица могат да варират при различните застрахователи, но най-общо казано, вие ще бъдете в състояние да подадете иск, ако вашият дом е повреден вследствие на:

  • Природни явления като бури и наводнения
  • Огън, дим, експлозии
  • Вандализъм
  • Потъване, пропадане
  • Сблъсък с леки или товарни автомобили
  • Падащи дървета
  • Вода от протекли тръби
  • Протекло от отоплителната система масло

В зависимост от типа на полицата, тя може да обхваща и други структури около дома, като например гаражи, огради, външни стени и пътища.

Застраховане на сгради (Buildings insurance) – Какво не покрива?

Вие няма да бъдете обезпечени за щетите, причинени вследствие на износването на сградата. Освен това всяка полица има свои собствени изключения (неща, за които няма да можете да предявите иск). Те често включват повреди, причинени от:

  • Замръзване (освен ако не причини спукване на тръба)
  • Течащи водосточни тръби
  • Насекоми, птици и вредители

Обикновено вие не може да претендирате за загуба или повреда, станала докато имота ви е бил оставен празен и без надзор в продължение на повече от 30 или 60 дни. Много застрахователи биха позволили уреждането на покритие, ако ги осведомите за това предварително.

Щети по порти и огради, вследствие на бури, също е малко вероятно да бъдат покрити.

Изключенията варират при различните полици, така че не забравяйте да прочетете условията внимателно.

Имате ли нужда от застраховка сгради (Buildings insurance)?

Ако имате собствен дом или отдавате имот под наем, вие вероятно ще се нуждаете от застраховка сгради.

Ипотеките обикновено включват това като условие, така че ако нямате такава полица вие поставяте вашия дом в риск. При купуване на жилище чрез ипотека при размяна на договорите, вие сте отговорен за имота които купувате и вашата ипотечна компания ще изиска да застраховате имота чрез Building insurance на стойност която е необходима да се застрои къщата наново. В случай, че нямате затраховка на ипотечния имот компанията която отпуска ипотеката ще направи такава застраховка и ще ви таксува за нея всеки месец заедно с сумата която плащате за ипотеката. Тоест освен, ако не сте купили целия имот с кеш пари или сте изплатили ипотеката си изцяло, сте задължени да имате застраховка на имуществото ви.

Ако отдавате имот под наем, отговорността по организирането и сключването на застрахователната полица е ваша, а не на наемателите.

Ако сте наемател, проверете застраховката на дома, в който живеете, за да сте сигурни, че плащате само за покритието върху съдържанието.

Имате ли нужда от застраховка сгради ако сте собственик на апартамент?

Ако сте собственик на нает имот – апартамент, застраховката на сградата може да бъде осигурена от собственика на земята (на етажната собственост). Адвокатът ви ще бъде в състояние да ви посъветва дали вашият лизингов договор предвижда застраховка на сгради или не.

Дори когато застраховането на сградата не е ваше задължение, вие най-вероятно ще плащате премии, като част от вашата такса за обслужване.

Ако живеете в апартамент, където наемателите заедно са закупили дял от етажната собственост от собственика на земята, тогава може да се наложи вие да организирате застрахователното покритие.

Можете да направите това индивидуално, но може да е по-евтино и по-лесно да го направите заедно с хората от другите апартаменти и да сключите застрахователна полица, покриваща евентуални щети по целия блок. Застрахователният брокер може да ви помогне с това.

Застраховане на сгради (Buildings insurance) – Какви са плюсовете и минусите?

Ремонтите по вашия дом може да бъдат много скъпи, така че при средна цена от £181 годишно (източник: AA Premium Index), застраховането на сгради може да ви спести много пари в дългосрочен план.

Застрахователите постоянно добавят нови и нови изключения в застрахователните си полици, така че ще трябва да прочетете внимателно написаното с дребен шрифт.

Може да се наложи да платите excess в размер на до £1,000 за пропаднали искове, но това все още може да бъде по-евтино, отколкото да плащате цялата партида.

Следващи стъпки

Уверете се, че имате достатъчно покритие. В противен случай грешката ви може да се окаже доста скъпа.

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна имуществена застраховка напълно безплатно. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *