Заем от кредитен съюз

September 23, 2017
0 Comment

Кредитните съюзи са кооперативни дружества, които приемат депозити и дават заеми. Те са създадени от хора с общи интереси, като например мястото, където живеят или работят, и предлагат нисколихвени заеми, възможности за спестявания, а понякога и банкови сметки. Те се появяват през 40-те години, но напоследък стават все по-популярни сред спестителите и кредитополучателите.

Какви са кредитните съюзи?

Кредитните съюзи са обществени организации, ръководени от и за техните членове. Тези съюзи имат няколко основни характеристики.

  • Хората, които спестяват или заемат чрез кредитен съюз трябва да имат обща връзка. Това означава, че те могат да живеят в същия район, да работят при същия работодател или да имат една и съща професия. Те също могат да бъдат членове на една и съща църква или профсъюз.
  • Това са организации с нестопанска цел. Вместо да плащат печалба на акционерите, те използват парите, които печелят, за да възнаграждават своите членове и да подобряват своите услуги.
  • Те могат да бъдат големи или малки; някои имат хиляди членове, докато други са много по-малки.
  • Те се регулират от Prudential Regulatory Authority и Financial Conduct Authority. Лимитът за FSCS защита на спестяванията за потребителите е £75,000. Ако имате повече пари, част от тях ще бъдат изложени на риск, ако вашата банка или кредитен съюз фалира.

Знаете ли, че…
В световен мащаб има над 40 000 кредитни съюза в 80 страни по целия свят. В Ирландия, над 70% от населението участва в кредитни съюзи.
Източник: Асоциация на британските кредитни съюзи

Защо да изберете кредитен съюз?

Кредитните съюзи имат три основни цели, които са:

– насърчаване на всички членове да спестяват редовно

– предоставяне на заеми на ниски цени, и

– подпомагане на членовете, нуждаещи се от финансова помощ и съдействие

Кредитните съюзи действат в интерес на всички членове. Те се стремят да не позволяват на своите членове да теглят заеми, които не могат да изплатят, като извършват оценка на доходите им. Освен това има и горна граница на размера на лихвата, която могат да налагат на своите заеми от 3% на месец, или 42,6% ГПР (APR) на година, и 1% на месец за Северна Ирландия.

Вземането на заем чрез кредитен съюз

Парите, които съюза държи в спестявания и разплащателни сметки се дават назаем на други членове, които трябва да заемат пари, при това на много достъпни цени. Във Великобритания, кредитните съюзи са регулирани от Financial Conduct Authority и Prudential Regulatory Authority

Заеми

Вие ще трябва да станете член на кредитен съюз, преди да можете да получите заем от тях, а някои кредитни съюзи могат да изискват от вас да натрупате определени спестявания на първо място.

Повечето кредитни съюзи ще ви таксува средно с 1% лихва на месец докато изплащате заема. Някои от тях ще ви таксуват по-малко, други повече, въпреки че по закон лихвата не може да надхвърля 3% на месец (или 42,6% ГПР). Горната граница в Северна Ирландия е 1% на месец.

При заемите от кредитни съюзи няма скрити такси и санкции, ако изплатите заема по-рано. Както при всеки кредитор, от вас ще се очаква да изплатите кредита си според договорката.

Кредитните съюзи също включват безплатна застраховка живот без допълнителни разходи – така че ако с вас се случи най-лошото преди погасяването на кредита, балансът ще бъде изплатен.

Повечето кредитни съюзи могат да отпускат заеми за срок до пет години за необезпечен кредит и до десет години за гарантирани заеми (които се отпускат срещу определен залог – например вашия имот или автомобил). Въпреки това, някои могат да отпускат гарантирани заеми за срок до 25 години.

Обърнете се към вашия местен кредитен съюз, за ​​да разберете какви видове заеми и лихви са на разположение.

Как да заемете от кредитен съюз

Първата стъпка е да намерите кредитен съюз към който можете да се присъедините и да станете негов член. Когато се присъедините, може да се наложи да предоставите някои доказателства за идентификация.

Намерете кредитен съюз във вашия район на уебсайта на Association of British Credit Unions

В Северна Ирландия – Irish federation of Credit Unions

Ulster Federation of Credit Unions

Как да изплатите кредита си

Можете да изплати кредита си по няколко различни начина, въпреки че някои кредитни съюзи не предлагат всички методи.

  • Чрез директен дебит от банковата си сметка
  • Чрез вашата работна заплата: ако вашият работодател има връзки към кредитния съюз, можете да изплатите кредита си като парите се вземат направо от заплатите ви
  • Чрез извършване на плащания „лице в лице“
  • Чрез PayPoint. Някои кредитни съюзи издават PayPoint карти, които можете да използвате, за да изплатите кредита си
  • Директни плащания от вашите обезщетения – някои кредитни съюзи директно вземат получаваните от вас помощи, приспадат месечната ви погасителна вноска и ви изплащат останата част от сумата.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходящ заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *