Евтини карти за използване в чужбина

April 12, 2017
0 Comment

Картите могат да бъдат най-евтиният начин за плащане и получаване на пари в брой от банкомати в чужбина, стига да използвате най-подходящата. Картата, която обичайно използвате може да има скъпи задгранични такси. Ето защо, ако се сдобиете със специална “туристическа” (travel-friendly) кредитна, дебитна или предплатена карта, преди да тръгнете, това може да ви спести много пари.

Задгранични такси за карти – колко може да платите

Има четири основни типа такси, които вашата банка може да ви начисли, когато отидете в чужбина:

Такса за ползване в чужбина. Когато харчите пари в чужбина от карта, в края на деня сумата, която сте изтеглили се конвертира от местна валута в лири, използвайки обменния курс за деня. Повечето стандартни кредитни или дебитни карти правят това, като допълнително ви начисляват до 3% (така £100 в чужбина ще ви струва £103).

Такси теглене. С повечето дебитни карти вие ще бъдете таксувани за използването на банкомат в чужбина. Те обикновено ще приспаднат 2,75% до 3% от това, което сте изтеглили. Така £100 в брой ще ви струват £103 или дори £106, ако сметнете и таксата за ползване в чужбина.

Лихви при кредитните карти. Обикновено с кредитните карти, ако не изплатите сметката си в пълен размер в края на месеца, вие плащате само лихва. Когато обаче харчите пари в чужбина някои карти винаги ще ви начисляват лихва. Не теглете пари в брой с кредитната си карта. Веднага ще ви бъде начислена лихва, при това върху общата сума заедно с всички други такси.

Фиксирани такси. На всичко отгоре, някои карти начисляват такса от около £2 всеки път, когато ги използвате.

Представете си, че теглите £100 от банкомат с кредитна карта. В най-лишия случай може да платите:

£3 допълнително за преобразуването на валутния курс

£3 за такса теглене на пари

£1 лихва, преди да изплатите сметката си

£2 фиксирана такса само за използване на картата

Или общо £9 за такси, само за да изтеглите малко пари.

И не забравяйте, че тези такси ще ви бъдат начислявани всеки път, когато използвате вашата карта.

Ако пък изберете най-подходящата за пътуване в чужбина карта, бихте могли да платите съвсем малко или дори никакви пари.

Струва си да проверите

Проверете цената, която ще се наложи да платите за използване на вашата кредитна или дебитна карта в чужбина. Някои карти са предназначени за туристи, докато други могат да ви изненадат неприятно.

Как да изберете най-добрата карта за вашето пътуване

Има много карти, измежду които да избирате. Най-лесно би било да използвате някои от сайтовете за сравняване, като например Which? или MoneySavingExpert.com. Те ще ви помогнат да откриете необходимата информация, свързана с карти за употреба в чужбина, както и да  получите експертни препоръки.

Безопасно използване на карти в чужбина

Преди да тръгнете

Вземете със себе си само тези карти, които възнамерявате да използвате. Оставете останалите на сигурно място у дома.

Запишете си телефонния номер за спешни повиквания за картата, в случай че я загубите или бъде открадната – обикновено той се намира на гърба на картата. По-добре е да запишете номера, започвайки с +44, отколкото с 08 **, тъй като втория начин може да не работи от чужбина.

Кажете на банката или доставчика на карта къде отивате и им дайте вашите данни за контакт (включително номер на мобилен телефон). В противен случай те може да решат, че вашите задгранични покупки са измамни и да отменят вашата карта. В този ред на мисли си струва да вземете със себе си още една карта, от различна банка, така че да не останете без пари, ако основната ви карта е блокирана.

Ако картите ви са регистрирани при агенция за защита на картите, уверете се, че имате телефонния номер на агенцията, както и номера на вашата полица.

След като сте вече в чужбина

Пазете своята карта. Никога не я изпускайте от поглед, когато плащате, особено в барове и ресторанти.

Не предоставяйте ПИН кода си на никого – дори ако лицето твърди, че е от полицията или вашата банката.

Когато ползвате банкомат и въвеждате своя ПИН код, винаги прикривайте с ръка клавиатурата, така че никой да не може да разбере комбинацията ви от цифри.

Съвет

Ако плащате с карта, плащайте в местна валута. Не позволявайте на търговеца да ви таксува в британски лири – бихте могли да получите лош обменен курс.

Избягвайте допълнителните такси

Използвате дебитната си карта само ако има ниски такси за международно ползване. Ако по вашата карта се начисляват такси всеки път, когато я използвате в чужбина, по-добре използвайте кредитна или предплатена карта, или пари в брой.

Теглете много пари наведнъж. Ако теглите малки суми, това означава и често използване на банкомата, което от своя страна води до начисляване на много такси (освен ако имате карта без такса за транзакция за теглене на пари в чужбина). Изтеглете сума, достатъчна за покриване на разходите ви за няколко дни, и носете със себе си само част от тези пари.

Изберете да плащате в местната валута, ако разполагате с опция за това, или в лири. Това най-вероятно ще ви струва по-малко.

Когато се приберете у дома

Проверете вашите сметки. Ако откриете нещо, за което не знаете, уведомете вашия доставчик на карта веднага.

Плащайте сметките си по кредитната карта в пълен размер към датата на погасяване.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем в избора на туристическа карта. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *