Детайлите, които не трябва да пропускаме, когато избираме жилище

April 28, 2015
0 Comment

Когато избирате новото си жилище не трябва да забравяте, че това ще бъде вашият дом дълги години напред. В такъв случай може би си заслужава да отделите 15-20 минути от времето си, за да го огледате обстойно и да прецените дали именно то е най-подходящото за вас.

Може би се чудите какво да гледате толкова време? Е, освен основния оглед, има и някои детайли, които не бива да игнорирате, освен ако не искате да съжалявате за погрешния си избор дълго време. Ето и кои са нещата, които не трябва да пропускате при огледа на жилище:

1. Има ли влага?

Едва ли искате в домът ви да има прекалено много влага. Основните знаци за това са мирис и следи от мухъл, люпеща се мазилка и влажни стени и тавани. Оглеждайте внимателно, защото в повечето случаи тези следи са добре заличени, за да заблудят потенциалните купувачи.

Бъдете особено внимателни ако жилището е пребоядисвано наскоро – това може да е умел опит за прикриване на влага и мухъл.

2. Сградата има ли солидна и здрава основа?

Ако самата сграда и основите й изглеждат солидно и здрави – това е добре. В такъв случай може и да не поръчвате обследване. Но ако забележите пукнатини, наклон или други необичайни неща, задължително поръчайте пълно обследване, за да не се окаже в последствие, че сте си купили развалина.

3. Има ли достатъчно място за складиране?

Всеки има нужда от място за складиране на стари, потребни и непотребни вещи, просто на едни хора им трябва малко, на други – много. Преценете на вас колко ще ви е нужно и когато оглеждате жилището вижте има ли място, което е подходящо за тези цели и ще ви бъде ли достатъчно.

4. Накъде гледат прозорците?

През зимата, в облачни дни или през нощта може и да не ви интересува накъде гледат повечето прозорци на жилището – на север или на юг, но през слънчевите летни дни е много по-приятно ако през тях влиза топлина и слънце, отколкото дома ви да бъде мрачен и студен.

Ако не можете да се ориентирате в посоките, няма нищо срамно да извадите компас и да проверите.

5. Има ли достатъчно пространство в стаите за нуждите ви?

Преценете колко стаи ще ви трябват и за какви нужди. След това огледайте добре дали наличните в жилището отговарят на тях. Имайте предвид, че много продавачи поставят малки мебели и боядисват помещенията в бяло, за да изглеждат по-просторни.

6. Примамват ли ви с добре изпитани трикове?

Ако в жилището, което разглеждате ухае приятно на прясно изпечени сладкиши, има много огледала, добро осветление, много цветя, всичко блести от чистота и мирише на свежа боя – бягайте. Това са добре изпитани трикове, които действат подсъзнателно на хората с една цел – да купят жилището. След като собствениците или брокерите прилагат подобни номера, вероятно има нещо, което се опитват да скрият.

7. Какво е състоянието на дограмата?

Проверете всички прозорци в жилището и огледайте добре състоянието на дограмата. Ако тя е в добро състояние, това значи, че собствениците са поддържали дома си. Ако обаче тя е в лошо състояние – може би трябва да се замислите дали това е вашето жилище.

Ако дограмата е дървена можете да я проверите много лесно. Погледнете дали е надута, боята или лака в какво състояние са и натиснете с пръст дървото – ако пръста ви потъне, значи дограмата е изгнила. Ако пък прозорците са с двоен стъклопакет и забележите конденз между тях, това също е лош знак.

8. Какво е състоянието на покрива?

Ремонтът на покрива е скъпо удоволствие, затова по-добре потърсете жилище, чийто покрив е в добро състояние и няма да се нуждае от поправки в близките 10-20 години.

Попитайте от какъв материал е покрива и проверете в интернет или се консултирайте със специалист, за да разберете колко години е живота му и колко би струвал евентуален ремонт.

Освен покрива, задължително попитайте за електроинсталацията и таблото, както и тръбопровода. Ако имате съмнения, наемането на специалист, който да извърши пълно обследване е препоръчително.

9. Има ли таван и какво представлява?

Повечето хора пренебрегват таванското помещение, може би го считат повече като бонус към жилището, но той е важна част от него. Задължително проверете има ли таван и какво е състоянието му, достъпен ли е и има ли достатъчно място. Направена ли му е топлоизолация и има ли възможност да бъде превърнат в допълнителна стая за живеене? Ако таванът отговаря на повечето ви изисквания, тогава това жилище трябва да излезе едни гърди напред сред останалите варианти.

10. В какъв квартал се намира жилището?

Не на последно място, проучете района, където се намира жилището. Повечето хора пренебрегват тази подробност и след това съжаляват.

Проверете дали наоколо има барове, пъбове и нощни клубове, които могат да ви създадат проблеми със шума вечер. Също така избягвайте райони, които са в близост до главни пътища, летища и гари.

Освен евентуални недостатъци на района, потърсете и предимства. Вижте има ли магазини и публичен транспорт в близост, както и други подобни, които да ви осигурят по-голям комфорт.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *