Десет съвета за хората, които искат да вземат Buy-to-Let ипотека (втора част)

August 8, 2016
0 Comment

За много хора ипотеката Buy-to-Let е добра възможност за инвестиране, особено когато лихвите и цените на недвижимите имоти са по-ниски. Ако и вие сте решили да инвестирате, десетте съвета, които ще ви представим в тази статия ще ви бъдат от помощ.

6. Не бъдете прекалено амбициозни – стремете се да имате добра възвръщаемост от наема и не забравяйте разходите

Може и да сте амбицирали от историята на някой мултимилионер, който е споделил, че е натрупал състоянието си от отдаване на имоти под наем, но имайте едно на ум и не очаквайте да забогатеете веднага. Стремете се да имате добра възвръщаемост от наема на имота, като същевременно не забравяте и за страничните разходи, които ще имате по него.

За да проверите каква възвръщаемост можете да очаквате от всеки имот (което е препоръчително да направите, преди да се впуснете в покупката), просто вземете продажната му цена и средният наем за такъв тип имот и направете простите изчисления. Така например ако купите жилище за 200 хиляди паунда, и наемът за него на година е 10 хиляди, то възвръщаемостта ви е в размер на 5 процента годишно. Това значи, че след 20 години ще сте възвърнали похарченото и ще започнете да печелите чисто. Отделно ако в един момент решите да го продадете, всичко от сделката ще ви бъде като чиста печалба.

Имайте предвид обаче, че първоначално, докато не се изплати ипотеката, основната ви възвръщаемост трябва да идва от наема, а не от продажба, ако искате накрая да се окаже, че сте направили добра инвестиция.

7.Обмислете покупката на имот в друг район или град

Повечето хора предпочитат да си вземат имот в близост до дома им, това е разумно, защото могат да го наглеждат редовно и да го стопанисват ако остане без наематели, но от инвестиционна гледна точка подобно действие може и да не е най-доброто. Понякога в имотите в други райони и дори градове са по-перспективни, т.е. по-търсени са и наемите са по-високи, което е добре за вас, след като ще разчитате именно на това да го отдавате под наем.

Ако се притеснявате, че няма да можете да наглеждате новата си придобивка, защото ви е прекалено далеч, не се тревожете – наемете си брокер, който ще ви намира наематели и ще наглежда имота ви.

8. Опитайте се да свалите от цената на имота

Пазарлъкът е съвсем нормално нещо, когато става въпрос за покупко-продажби, така че не се притеснявайте да го правите. Колкото повече свалите от цената  – толкова по-добре за вас. Това значи по-нисък депозит, по-малка ипотека и не на последно място – по-бърза възвръщаемост.

За да бъдете добри в преговорите, проучете добре пазара на имоти и дръжте на своето. Дори и да не сключите сделка, не се отказвайте, пазарете се и все ще намерите продавач, който да се съгласи.

9. Запознайте се с рисковете

Като всяка инвестицията и покупката на имот чрез Buy-to-Let ипотека с цел отдаване под наем крие своите рискове.

Цените на имотите във Великобритания през последните години се покачиха значително и винаги има риск в последствие да се сринат. Преценете ще можете ли да задържите инвестицията си при такъв развой на събитията.

Друг реален риск е липсата на наематели. Как ще се справите с връщането на ипотеката ако имотът ви стои празен през голяма част от времето?

Още един риск, който трябва да вземете предвид е повишаването на лихвата по ипотеката. Можете ли да си позволите да покривате погасителните вноски, ако лихвата ви скочи?

Ами разходите по поддръжка и ремонт на имота? Ще можете ли да си го позволите, особено ако нямате приходи от наематели?

Обмислете внимателно всички рискове и ако смятате ,че ще можете да се справите въпреки всичко, вземете Buy-to-Let ипотека.

10. Преценете как ще си намирате наематели

Ипотеката и покупката на имота е само началото. След това е особено важно да решите как ще си намирате наематели – самостоятелно или чрез агент или брокер. Вторите ще ви взимат комисионна или фиксирана такса, но пък шанса да имате постоянно наематели е по-голям. Разбира се, ако отдавате жилището си самостоятелно ще печелите повече, защото ще избегнете страничните разходи за услугите на агент или брокер, но дали ще се справите сами? Обмислете добре ситуацията и не бързайте с решението.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *