Десет съвета за хората, които искат да вземат Buy-to-Let ипотека (първа част)

July 15, 2016
0 Comment

За много хора ипотеката Buy-to-Let е добра възможност за инвестиране, особено когато лихвите и цените на недвижимите имоти са по-ниски. Ако и вие сте решили да инвестирате, десетте съвета, които ще ви представим в тази статия ще ви бъдат от помощ.

1. Проучете добре вариантите си

Ако до сега не сте взимали Buy-to-Let ипотека , има някои рискове и предимства, с които трябва да сте на ясно. Запознайте се по-подробно с Buy-to-Let и преценете дали искате да направите точно такава инвестиция. Може пък да има и по-добро място, където да вложите парите си.

През последните години лихвите на дългосрочните спестовни сметки  се покачват и вече повечето от тях са по-добрият вариант за инвестиция от Buy-to-Let. Но дори и лихвите по тях да паднат, пак може да ви бъде по-изгодно, защото ако вземете ипотека Buy-to-Let и купите жилище, което да отдавате под наем, цените на имотите и наемите  също могат да паднат по всяко време и да изгубите пари.

Инвестирането в Buy-to-Let изисква влагането на десетки хиляди паунди и обвързването с ипотечен кредит. Ако наемите и цените на имотите се повишат, вие можете да спечелите доста, но ако се понижат рискувате да загубите доста пари, а в най-лошият случай и самото жилище.

Инвестирането в имот е рисково колкото и всяка друга инвестиция – някои са спечелили от това, други са загубили. Проучете възможностите си за инвестиция, самата Buy-to-Let ипотека, условията и лихвите на различните кредитори и преценете дали Buy-to-Let е подходяща за вас опция.

2. Изберете района за жилището според това какви хора искате да ви бъдат наематели

Не винаги покупката на жилище в скъп район значи, че то ще е привлекателно за наемателите  и съответно ще бъде печеливша инвестиция. Същото важи и ако се оглеждате за имот във все още развиваща се или дори много слабо застроена местност.

Търсете жилище в определи райони, според това какви хора искате да ви бъдат наематели, т.е. преди всичко трябва да си  изясните какви хора искате да живеят в бъдещия си дом. Ако това са учащи – ученици и студенти, вземете жилище в  район с привлекателен университет или елитно училище. Ако пък искате да отдавате под наем на млади двойки, изберете местност с повече детски градини, площадки, по-малко трафик и т.н.

Този съвет може да ви се струва много елементарен и да сметнете, че е излишен, но всъщност много хора не взимат подобна на пръв поглед незначителна подробност и след това съжаляват. Не подценявайте района и не бързайте да купите първото жилище, което ви хареса без да проучите какво има около него.

3. Направете си добра сметка

Преди да се впуснете в търсенето на подходяща Buy-to-Let ипотека и имоти, вземете лист и химикал и си направете добра сметка на финансите. Пресметнете какви са приходите ви, след това разходите. Сега пресметнете как ще се отрази върху бюджета ви една ипотека и ще можете ли да я погасявате. Включете в сметките и средния наем, който очаквате да получавате за жилището и пресметнете как ще плащате погасителните вноски по ипотеката с него, а след това и без, защото винаги има риск да останете без наематели за кратък или по-дълъг период.

След като си направите много добра сметка, ако нещата излизат на плюс – това е добре, можете да вземете Buy-to-Let ипотека, но ако сметките не ви излизат или дори имате минимални съмнения, че няма да се справите с погасяването на вноските й, може би ще бъде по-добре да изчакате малко.

4. Потърсете най-изгодните оферти

Ако сте решили, че Buy-to-Let ипотеката е за вас, не правете грешката да кандидатствате за нея в първата банка, която видите пред себе си. Може би заради еуфорията около новата инвестиция, но повечето хора не търсят къде ще им предложат най-изгодната Buy-to-Let ипотека и кандидатстват на първото място, което им дойде на ум.

Бъдете разумни и колкото и да нямате търпение да се сдобиете с ново жилище, което да отдавате под наем, не бързайте. Разучете всички оферти на банки, строителни общества и частни кредитори за Buy-to-Let ипотеки и се спрете на най-изгодните. Това може да стане като посетите официалните им сайтове, попитате ипотечен брокер или най-добре като отидете на място, но ако нямате достатъчно свободно време, другите варианти са по-удачни.

5. Изберете жилището според наемателите, които искате да живеят в него

Вече стана дума, че трябва да изберете района, в който да търсите имоти според това какви наематели искате в жилището си. Освен това обаче, тук трябва да отбележим, че също трябва да изберете и самото жилище именно според това какви наематели възнамерявате да пускате вътре, например ако е за ученици и студенти, то трябва да не е прекалено луксозно и просторно, а да е по-скоро лесно за почистване и поддръжка и по възможност обзаведено. Ако пък искате да отдавате на млади семейства, по-добре е да заложите на малко до средно голямо жилище, което да излъчва уют и да не е обзаведено, за да могат хората да пренесат личните си мебели и уреди.

Затова преценете добре какви наематели искате да живеят в имота ви и изберете жилището според това, а не според личните си предпочитания. Все пак дори и един ден да отидете да живеете в него, към момента вие го купувате с цел да печелите, за да върнете ипотеката си и евентуално да ви остава някаква част като печалба.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *