Десет съвета за намаляване цената на автозастраховката ви

March 17, 2015
0 Comment

В последно време шофьорите във Великобритания плащат повече и повече за автозастраховки. Опитните водачи плащат средно около 500 паунда, а по-неопитните и млади са принудени да дават двойно и дори тройно повече – над 1100 паунда. Ако и вие сте от хората, на които им е омръзнало да дават луди пари за застраховка – не падайте духом. Има начини, които да ви помогнат да намалите цената на автозастраховката си, вижте ги:

Добавете втори шофьор към застраховката

Добавянето на втори шофьор може да ви донесе намаляване на цената на застраховката със стотина-двеста, а понякога и повече паунда, според застрахователя. Не е нужно вторият водач да е по-опитен или по-възрастен от вас.

Разбира се няма гаранция, че цената на автозастраховката ви ще спадне драстично, това зависи от застрахователят, но от опит глава не боли.

Вземете си кемпер

Повечето шофьори смятат, че като шофират малки и икономични автомобили застраховката им ще бъде по-ниска, но това не винаги е така. Понякога застраховката на лек автомобил при по-рисков водач може да надмине 1200 паунда, докато на кемпер за същия водач ще струва под половината.

Така че ако обичате къмпингуването и пътуванията сред природата, вземете си кемпер и изчакайте да дойде лятото.

Вземете си ретро автомобил

Всеки притежател на ретро автомобил се радва на евтина автозастраховка. Това се дължи на факта, че застрахователите знаят, че шофьорите на тези коли са ценители и колекционери, които внимават на пътя и дори шофират рядко.

Тук трябва да вмъкнем, че ретро не значи, че трябва да си вземете автомобил от 70-те години на миналия век. За ретро автомобил в повечето случаи застрахователите считат  всеки Ягуар, произведен преди повече от 5 години, всяко BMW на 10 или повече години, всеки Ленд Роувър на 15 и повече години и т.н.

За да сте напълно сигурни, че застрахователят ще класифицира автомобилът ви в категория „ретро“, най-добре е той да е по-спортен и да е на около 20 години. Има много хубави и качествени автомобили, произведени около 1995 година и преди това, с много екстри, които имат и съвременните.

Паркирайте на улицата

От всички съвети за намаляване цената на автозастраховките, този е най-странният, но върши работа. Паркирайте автомобилът си на улицата, а не на паркинг или в гараж. Цената няма да спадне с много – няколко десетки паунда в най-добрият случай, но пак е нещо.

Застрахователите вдигат застраховките на водачите, които паркират на паркинги и в гаражи, защото получават повече искове за повредени и откраднати автомобили от тях, отколкото от тези, които спират на улицата.

Не разчитайте изцяло на сайтовете за сравнение на цените

Хубаво е да сравнявате цените на различните застрахователи, за да сключите най-изгодната застраховка. За тази цел е най-удобно да ползвате сайтовете за сравнение, но не трябва винаги да разчитате на тях. Понякога те не взимат предвид всички текущи и индивидуални промоции и могат да ви предложат най-изгодният вариант, а всъщност в последствие да се окаже, че не е.

Затова разчитайте на подобни сайтове, но само донякъде. Най-добре е да проверите лично при текущия и други застрахователи, винаги могат да ви предложат индивидуална оферта и да намерите по-добре цена отколкото в интернет.

Не търсете компенсация за дребни щети

Когато претърпите лек пътен инцидент и щетите не са за много пари, по-добре поправете автомобила с ваши средства и не търсете компенсация от застрахователя.

Ако искате компенсация от застраховател за дребни щети, то вие ще попаднете в категорията на рисковите шофьори, независимо дали инцидентите са били по ваша вина или не. Класифицират ли ви като рисков шофьор, цената на застраховката се покачва чувствително.

Затова при инциденти, при които има леки щети, по-добре извадете парите за ремонта от джоба си и не искайте компенсация от застрахователя, но задължително го уведомете, че сте претърпели пътен инцидент.

Не бъдете срамежливи – пазарете се

Вероятно сте се пазарили при покупката на автомобила, тогава какво ви пречи да го направите още веднъж при сключването на застраховката? Повечето хора се срамуват да се пазарят, но всъщност по този начин можете да си издействате много по-добра и приемлива цена.

Не плащайте застраховката си на вноски

Някои хора предпочитат разсроченото плащане на автозастраховката си, защото така им е по-удобно и не се охарчват прекалено, но всъщност този вариант ви струва повече в по-дългосрочен план.

Разсроченото плащане може да увеличи цената на застраховката със стотици паунди, затова по-добре я платете наведнъж.

Обяснете точно с какво се занимавате

Когато ви попитат какво работите или с какво се занимавате, обяснете точно и в подробности. Ще се учудите какво значение има за образуването на цената на автозастраховката ви. Така например един и същ водач с една и съща кола ще плати около 700 паунда застраховка, ако каже, че е собственик на кафе и 800 паунда, ако каже, че е ресторантьор.

Професията ви е от значение за застрахователя, защото хора с определени професии са в по-рискова група от други и съответно плащат повече.

Изберете пълно автокаско вместо защита на трети лица

В много случаи пълното автокаско, което покрива и щетите по вашия автомобил е по-евтино от застраховката за защита на трети лица, която поема само щетите на другите водачи. Странно или не, това е факт, за който обаче малко хора знаят. Затова следващия път когато търсите изгодна оферта, освен застраховка за защита на трети лица, включете и пълното автокаско – много вероятно е да намерите по-добро предложение имено за него.

Ние от Chikov.com можем да ви помогнем да си намерите и направите изгодна автомобилна застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *