Да спестявам или да платя дълговете си – кое е по-удачно?

March 14, 2016
0 Comment

Много хора си задават въпроса кое е по-удачно – да спестяват докато са длъжници или първо да изплатят дълговете си и тогава да започнат да заделят. Всъщност истината е, че докато дължите пари, лихвите по спестяванията ви едва ли ще са достатъчно, че да покрият лихвите по дълговете ви, което значи, че всъщност за да започнете да пестите, първо трябва да изплатите дълговете си или поне част от тях.

Изплащане на дълговете

Както споменахме вече, най-логичната първа стъпка е да платите дълговете си или поне най-скъпите от тях, за да можете да спестявате, съответно да имате пари за спешност и да печелите от лихвата, ако не ги теглите от сметката си.

Въпреки че вероятно нямате търпение да започнете да заделяте за нещо конкретно или просто, за да имате пари, на които можете да разчитате винаги, не бързайте да започвате и преди това платете дълговете си. Ако те са прекалено много и не можете да ги погасите всичките, започнете поне с част от тях, като разбира се това са най-скъпите, т.е. тези с най-високи лихви.

Ако не сте сигурни както се разбира под „дългове“, ще дадем и няколко примера – кредитни карти, овърдрафти, лизинги, заеми и т.н.

Кога мога да започна да спестявам?

Всъщност, можете да започнете да заделяте когато поискате, но както обяснихме, не е особено рентабилно да го направите преди да погасите поне част от дълговете си, препоръчително най-скъпите.

Тук няма точен отговор, но можете да спестявате когато се уверите, че:

  • Изплащате ипотеката си без затруднения и закъснения;
  • Плащате битовите си сметки навреме;
  • Погасявате вноските по дълговете си без да ги забавяте;
  • Остават ви някакви пари, след като платите всички важни ежемесечни разходи.

Свикнете с мисълта да пестите

Спестяването на пари не е само едно решение, което да вземете. За да започнете да го правите трябва да свикнете с тази мисъл и да разберете откъде можете да заделяте пари, т.е. кога и как да направите компромис със себе си, например да не си купите нещо с идеята да заделите тези пари.

Ако обичате да харчите и задържането на пари ви се струва прекалено непосилна задача, направете следното – когато ви преведат месечната заплата в банковата сметка, направете си друга – спестовна, и прехвърлете част от заплатата си в нея още на същия ден. Правете това всеки месец, като дори можете да направите директен дебит от едната сметка в другата, за да ви бъде по-лесно.

Просто не прекалявайте със сумата, защото в целта си да спестявате повече, можете да преведете повече пари и да не си оставите достатъчно, че да покриете месечните си разходи.

Необлагаема спестовна лихва

От април 2016 година ще имате право на необлагаема спестовна лихва в размер на 1000 паунда. Това значи, че първите 1000 паунда лихви по спестяванията ви няма да бъдат облагани с данъци, стига да сте базова категория данъкоплатец. Ако сте в по-висока категория, сумата на необлагаемата лихва е наполовина, т.е. 500 паунда.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да се справите с дълговете си. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *