Да инвестираме ли в жилище или не?

March 25, 2016
0 Comment

След миналогодишното есенно изявление на британския финансов министър Джордж Озбърн, пазарът на имоти претърпя революционни промени, които ще донесат по-големи печалби за инвеститорите, по-качествени домове за хората и повече имоти.

Взети заедно – допълнителните 3% гербов налог от този април, плюс отмяната на облекчението на лихвите по ипотеките за хазяите от април 2017 година – може да се получи така, че британското правителство иска да саботира пазара на имоти, особено за хората, които искат да отдават под наем. Но според експерти в сферата на жилищата, това не е така и промените могат да облагодетелстват инвеститорите. Независимо дали отдавате под наем или не, ако искате да инвестирате в жилище, може би се питате, как да извлечете полза от тези революционни промени?

Преценете разходите

Важно е да се отбележи, че допълнителният гербов налог от 3% се изплаща само в случаите на покупка на жилище, което да се отдава под наем или второ жилище, така че имотите, които вече притежавате няма да бъдат засегнати от промяната.

Някои хора се опасяват, че по-високият гербов налог ще засегне инвеститорите, които са се записали, че искат да вземат жилище ново строителство с цел отдаване под наем преди изявлението на Озбърн, но това няма да се отрази на купувачите, чиито жилища ще бъда завършени преди 1 април, когато влизат в сила и промените.

Независимо дали ще се плати по-високия гербов налог или не, хората, които искат да инвестират в жилища с цел отдаване под наем могат да го направят, като единствената разлика ще е в това, че ще печелят по-малко ако са платили по-големия налог. Въпреки това потенциалните инвеститори трябва да сметнат дали ще могат да се справят с по-високите погасителни вноски по ипотеката си, както и дали инвестицията им ще се изплати в случай, че наемите спаднат или се появят други пречки на имотния пазар.

Експертите предвиждат, че средно цената на гербовия налог ще се оскъпи допълнително с 6600 паунда за средностатистическо жилище, което може да предизвика покачване на наемите с 55 паунда на месец. Според тях инвеститорите ще започнат да търсят по-евтини жилища, за които съответно ще платят по-малък гербов налог и ще имат повече печалби при евентуално покачване на наемите.

Вратички в закона

Въпреки че обявените от Озбърн промени не са влезли в сила все още, за да се каже точно дали могат да се заобиколят, има някои очевадни вратички. Една от тях може би ще бъде тази, че ако човек реши да смени жилището си и го отдаде под наем, вместо да го продаде – така ще заобиколи промените и ще печели колкото останалите хазяи, които са взели жилища с ипотеки, за да ги отдават под наем и съответно са платили повече.

Друга вратичка е, че ако собственик с едно жилище реши да си купи второ, то той ще плати по-високия гербов налог, но ако след това за срок от следващите 18 месеца реши, че иска да продаде първото си жилище и да остане в новото, надценката в гербовият налог ще му бъде върната.

Направете си фирма и купувайте през нея

Ако искате да инвестирате в жилище с цел отдаване под наем и искате да избегнете по-високия гербов налог, можете да купите имота чрез собствена фирма. Озбърн обяви, че вероятно няма да има увеличение в гербовия налог за компаниите, които искат да купят повече от 15 жилища с цел отдаване под наем. За това, за да проработи схемата, трябва или да имате ужасно много пари, с които да купите 15 имота или просто да намерите още 14 души, които също искат да инвестират и нямат желание да плащат високия гербов налог, но бъдете внимателни, защото в даден момент това може да бъде счетено и като измама.

Потърсете изгодни оферти

Строителните фирми са длъжни да продават част от жилищата си на по-ниска цена, за да задоволят изискванията на банките, които са им заели парите за строежа. Именно тези жилища се купуват най-много от инвеститори и потенциални хазяи.

Ако обаче строителните фирми решат да платят допълнителния гербов налог от 3% вместо купувача, това може да означава само едно, че крайната цена на жилищата им ще е по-висока и може би не толкова атрактивна, дори и за по-евтините им предложения.

Освен по-ниските жилища директно от строителните фирми, можете да потърсите изгодни оферти и на частния имотен пазар. Понякога именно от частни лица има оферти, които са примамливи за всеки инвеститор.

Инвестирайте в движимо имущество

Ако горните варианти не ви допадат или просто промените на Озбърн ви идват в повече, за да ви откажат от инвестиция в недвижимо имущество, можете да обмислите покупката на движимо, което става за живеене. Ако решите да заложите на корабче, каравана, мобилно жилище или друго движимо имущество, няма да плащате допълнително, защото промените не се отнасят за тях.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов или жилищен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *