Да ви издам една тайна!

July 31, 2020
0 Comment

Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното:

Този професионалист е зает с клиент!

Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на същия.

При мен нещата стоят така че, когато правя консултация, тя може да бъде половин или един час. В това време дори и да се опитвате пет пъти, ефектът ще е никакъв. Винаги се учудвам, на тези хора, които ми звънят един, два и ли повече пъти един след друг. Бих ги попитал следното: „представете си че вие сте се запазили час за консултация или за услуга с мен.  Аз съм се срещнал с вас дистанционно или на живо, говорим, обсъждаме вашите проблеми,  вършим неща и телефонът ми звъни. Как бихте се почувствали ако няколко пъти и на всеки 5 или 10 минути аз прекъсвам това което правим и отговарям на други хора и това се повтаря непрекъснато.

Аз самият съм доста зает и понякога телефонът ми, който не се вдига само от мен, не спира да звъни постоянно. В рамките на 10 минути може да звънне пет пъти.

Позвънете

Свържете се с нас лесно и бързо и във Facebook

Така е и с много други колеги като счетоводителката, колежката, която отговаря за помощите, адвоката. Споменавайки адвоката, често ми се обаждат повторно с оплакване, че не могат веднага да се свържат с него. Тези нетърпеливи клиенти не се замислят, че адвокатът  може да е на дело, като едно дело може да отнеме часове. Примерно моето дело, което водихме скоро продължи два часа, през които нито аз нито адвоката можехме да отговаряме на телефон..

Вероятност знаете, че за най-добрите ресторанти, за да се запази маса се чака седмици  и дори месеци. Търсени продукти като iPhone когато излезе в началото нов модел също се чака доста време.

Ако очаквате, когато търсите някой професионалист, той да вдигне веднага, това ще означава две неща вие имате късмет и сте улучили дадения човек, когато не е зает с нещо или просто дадения човек не е зает и има време винаги да вдига.

Ако даден професионалист не е зает какво би означавало? Предполагам може да си отговорите – ми той няма много клиенти, той не е търсен.

Да направим и следната аналогия. Случвало ли се е да отидете на някакви затворен на пазари, където има много ресторантчета за ядене и да видите 10 ресторанта, които предлагат различни храни, като от тях да кажем девет няма хора много малко хора и на един ресторант огромна опашка. Къде бихте избрали вие да обядвате или вечеряте?

Вероятно на този ресторант който има много хора А защо има много хора-защото е търсен, защото има добра храна.

В нашата фирма сме направили така, че всеки един клиент може да си запази час за консултация или за услуга. Можете да запазвате часове и аз се свързвам с вас. Може да минат и 50 минути, но се чуваме.

Направили сме нашия уеб-сайт, така че всички наши услуги да бъдат поръчвани по всяко едно време денонощието.  Когато човек има нужда от услуга може да влезе в сайта ни или на Фейсбук страницата, да кликне, да си открие интересуващата го услуга, да си попълни формата и ние ще се свържем с него при първа възможност.

В зависимост от нуждата на клиента, за консултациите има възможности същия ден, понякога и след работно време да бъде извършена. Естествено както всяка фирма и както всеки човек а и ние имаме работно време, и аз имам нужда от лично време, през което обръщам внимание на семейството си. Често се налага да взимам от това време и да вършим и обсъждаме неща, понякога до много късно вечер, но все пак съм просто едно човешко същество.

Естествено,  редовните ни клиенти винаги получават повече. Имало е случаи, когато ако нещо е спешно и не търпи отлагане, те пишат съобщения. Ако не им вдигам телефона съм се опитвал да им по всякакъв начин да помогна. Например добър вариант е, когато ви кажем, че дадена колежка от екипа ни е в отпуск, да пуснете имейл със запитване. Често колегите отговарят и по време на отпуск.

Вече разбрахте че това е което ви споделих не е тайна, това е правило за всеки един бизнес. Когато някой човек е си върши добре нещата, клиентите са доволни и не спират да го търсят.

Съветът ми е в случая е, ако не може да откриете мен или колега, изпратете ни съобщение, като напишете името си и за какво се отнася и ние ще ви се обадим,  както досега винаги сме го правили.

Ако са минали часове, ако сте писали събота и неделя, ние ще ви отговорим в понеделник. Ако пък не сме отговорили, не се притеснявайте да пишете още веднъж, може някое съобщение да се е загубило или отишло в спам. При всяко положение изпращането на имейл е най-добрият вариант. Служебния ни имейл се преглежда от целия ни екип и вашето писмо или съобщение няма как да бъде пропуснато там.

За връзка с HELP4BG на тел. 077 8606 7076,  0208 144 8408 или пишете на имейл  info@help4bg.co.ukи на FB Messenger 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *