Газоснабдяване във Великобритания

January 29, 2015
0 Comment

Доставчиците на газ във Великобритания са много на брой, което дава възможност на всяко домакинство само да избере към кой да се свърже. Това важи и за наемателите, които наемат цял апартамент или къща. Те прехвърлят сметката за газ на свое име и могат да изберат доставчик, различен от досегашния.

Всички доставчици на газ е необходимо да имат лиценз от Office of Gas and Electricity Markets (Ofgem).

Ofgem имат определени стандарти на работа, които ако не бъдат спазени от доставчика, налагат изплащане на компенсация.

При различните доставчици ценовата структура, предлаганите услуги и политика също са различни. За да изберете най-изгодния за вас, може да ползвате някой от сравнителните сайтове в интернет, като Energy Helpline или www.uswitch.com. От втория сайт можете да си изберете и (нов) доставчик. Energywatch пък може да ви даде информация за няколко безплатни ценови сравнения.

Отоплението на газ има както предимства, така и недостатъци. Газта е изключително продуктивна, отоплява по-добре и е по-евтина. Освен това след газификация, газта минава по тръби директно към вашия котел и не се налага да зареждате бутилки, а процедурата по смяната на газовия котел е изключително лесна.

Цените на газа обаче, също се покачват и вероятно ще останат високи, така, че не е особено сигурно дали в бъдеще ще е достатъчно изгодно отоплението на газ. Ако не сте газифицирани ще се наложи да платите за това. Необходимо е ежегодно да се прави преглед на газовата инсталация.

Много хора се интересуват кое е по-изгодно – отоплението на ток или на газ. Ако и вие сте сред тях, имайте предвид, че електроенергията е 3 пъти по-скъпа от газта за киловат/час. Ето защо, че ако разполагате с добър и съвременен кондензен котел, отоплението на газ ще ви излезе доста по-евтино.

Не всички жилища обаче са газифицирани и ако трябва да го направите ще ви струва пари, но инвестицията ще се изплати много скоро. Ще трябва да инвестирате още пари, ако нямате кондензен котел, както и ако искате газов проточен бойлер и радиатори за стаите. Покупката на тези неща може да ви струва около 2,000-2,500GBP. Освен това ще трябва да плащате периодично на професионалист, за да прави проверка на инсталацията – все пак трябва да внимавате да не изтича газ отникъде, защото е опасно.

Цените на газовите уреди са доста по-високи от тези на електрически радиатори, конвектори и всякакви други подобни отоплителни уреди. Инсталацията на електрически уреди също е много по-лесна, но предимствата им приключват тук. След това обаче, сметките за електроенергия ще са достатъчно красноречиви и ще се убедите в лошата инвестиция, която сте направили.

Цената на електроенергията не е толкова висока през нощта, когато е на нощна тарифа, но няма защо да се ограничавате и да отоплявате стаите повече през нощта, като цената на газа е една и съща през цялото денонощие и е много по-евтина. Трябва да се спомене и факта, че включените електроуреди (независимо дали са радиатори, бойлер и т.н.) оставени без наблюдение, особено през нощта са изключително опасни.

Има няколко начина за заплащане на сметките за газ:

– предплатен – ползва се газомер с карта или ключ. Трябва да заредите предварително определена сума и тогава може да изразходвате газ. Това е лесен начин да следите бюджета си, но при него тарифите са най-скъпи.

– на основа на изразходвано потребление – чрез сметка, която ви се изпраща по пощата, обикновено веднъж на 3 месеца.

– чрез ежемесечен директен дебит от вашата сметка – плащате определена предварително сума всеки месец, като веднъж годишно се прави уравняване.

– плащане на наемодателя – този начин се прилага, когато наемате част от жилището. В такъв случай плащането за изразходваната газ може да влиза в наема и да се плаща направо на наемодателя. В този случай той е отговорен да плаща сметката на доставчика.

Имайте предвид, че някои компании могат да ви откажат преминаване от предплатен газомер към такъв на сметка, ако подозират, че няма да можете да им плащате изразходваното количество природен газ.

Никой не е длъжен да ви снабдява с газ, ако тръбите в дома ви са в опасно състояние. Ако вече са ви изключили, никой не е длъжен отново да ви включи в газоподаването, ако се изискват предпазни мерки, или ако не е платено, или ако е отказан брояч с предплащане.

Ако се местите в ново жилище, трябва да уведомите доставчика си на газ за датата, в която встъпвате във владение на жилището и ще започнете да ползвате услугите им. Доставчикът на новото място може да бъде вашия досегашен доставчик или нов. Може да се наложи да го смените, ако досегашния ви доставчик не снабдява региона, в който се местите, а може просто да изберете нов доставчик с по-изгодни цени.

Ако смятате да си смените доставчика, е добре внимателно да проверите информацията и договорите на конкурентните доставчици на газ, и да се убедите, че потребностите ви ще бъдат удовлетворени по най-добрия начин.

Срокът на предупреждението, което ще трябва да отправите на досегашния си доставчик, за да ви изключи, ще зависи от това, дали имате договор за определен срок и от други конкретни обстоятелства. Същото се отнася и до евентуална такса/глоба за прекратяване на договора. Вашият досегашен доставчик може, при определени обстоятелства, да се противопостави, ако решите да го замените, например, ако имате неизплатени дългове. Ако просто се местите в друго жилище, доставчикът не може да се противопоставя.

Не забравяйте да прекратите директния дебит веднага, щом платите крайната сума на вашия сегашен доставчик.

И сегашният, и бъдещият ви доставчик ще поискат последните показания газомера в деня, в който решите да направите смяната. Някои доставчици ще ви изпратят инкасатор, за което може да поискат такса, докато други ще ви помолят да засечете показанията и да им ги съобщите. И в двата случая, е добре да си запазите копие от показанията. Може да се наложи да дадете на вашия нов доставчик идентификационния номер на газомера, който е вписан в квитанцията, съпътстваща уреда, но в последните години това вече не е необходимо; при повечето промени само адресът е достатъчен. Ако не сте сигурни, просто попитайте предишните обитатели.

При повторно свързване, доставчикът може да ви поиска такса за това.

По-изгодно е да имате газомер, който отчита изразходваното от вас и да плащате сметките, които получавате след това, или да плащате определена сума месечно чрез директен дебит, както е при повечето клиенти.

Ако обаче сте нов клиент и не можете да осигурите доказателство за самоличността си, или ако нямате добро кредитно досие, доставчикът може да откаже да ви снабдява, докато не осигурите подходяща гаранция за редовно плащане – това може да стане по следните начини:

– да се съгласите да плащате чрез директен дебит от банковата ви сметка;

– да се съгласите на измервателен уред с предплащане;

– да осигурите поръчител – поръчителят ще бъде законно отговорен за плащането на вашите сметки, в случай че вие не ги платите;

– да направите депозит в брой – доставчикът може да ви поиска само разумна цена, която обикновено представлява най-много 150% от сумата на тримесечната сметка.

Повечето клиенти предпочитат да получават сметките си 4 пъти в годината – на тримесечие, за изразходваното. През определени интервали от време, доставчикът засича показанията, или се свързва с клиента, като го моли той да засече показанията и да му ги изпрати. В повечето домове газомерите се намират вътре в жилището. В случаите, в които няма засичане, се изпраща прогнозна сметка, а след изпращане на показанията, които могат да се дадат по телефона или по интернет, както и служител да дойде да ги провери на място, се изпраща и изравнителна сметка, базирана на действителни показания.

Газомерите с предплащане се използват по желание на клиента или когато консумацията на газ трябва предварително да бъде заплатена.Те имат електронна карта, жетон или ключ, който носи входящия номер на клиента и серийния номер на уреда, така че не може да бъде използван за купуването на газ от някой друг. Доставчикът ще ви даде списък с местата, където могат да ви заредят картата, жетона или ключа.

Картата, жетона или ключа притежават резервен кредитен заряд за спешни случаи, така че ако използвате цялата сума на кредита, за който сте платили, ще можете да продължите да използвате газ за допълнителен, но кратък период от време.

Доставчикът може да ви изключи газоподаването, ако има достатъчно доказателства, че вие сте фалшифицирали показанията на газомера. За да избегнете изключване, трябва да убедите доставчика, че не сте извършили подобно нещо и че наглеждате показателите на уредите.

Сметките ще ви бъдат изпращани през определени интервали от време. Ако сте слепи или имате увредено зрение, доставчикът може да ви осигури специално обслужване, например, да ви се обажда по телефона всяко тримесечие, за да ви уведомява за сметката ви, или да ви осигури засичане на газомера. Ако желаете, сметките ви могат да бъдат изпращани на някой друг.

Постоянната такса представлява фиксирана дневна сума, независимо от консумацията на газ. За кредитните газомери (с последващо заплащане на потреблението) и газомерите с предплащане съществуват различни такси. Вашият доставчик може да ви предложи друг вариант, различен от постоянната такса, но ще трябва да извършвате плащане по малко по-висока тарифа. Проверете в квитанциите си дали този вариант ще бъде по-изгоден за вас.

Ако имате оплакване относно доставчика, ще трябва първо да го отправите към него, понеже може да има компенсационна програма.

Ако не сте удовлетворени от начина, по който доставчика е разгледал жалбата ви, можете да отнесете проблема до по­горна инстанция – Омбудсманът по енергийните услуги (Energy Services Ombudsman). За контакти с Омбудсманът: PO Box 966, Warrington, WA4 9DF Телефон: 0330 440 1624 Имейл: enquiries@os-energy.org Официален сайт: www. ombudsman-services.org/energy

Ние от Chikov.com можем  да ви помогнем  безплатно да си намерите подходящ снабдител на газ . Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *