Възможно ли е да вземем ипотека само с 5% депозит?

June 28, 2015
0 Comment

Купуването на жилище е важна стъпка за всеки един човек. Много от нас предпочитат да имат свой собствен дом, вместо да плащат наеми, които често излизат по-скъпо от това да изплащат ипотека.

За повечето от нас обаче проблема опира до това да съберем пари за депозита. Повечето от банките и кредиторите в момента отпускат ипотечни кредити на хора които имат 20-25% депозит, а това за жилище в Лондон често е сума от минимум 60 000 паунда.

Друго щеше да е ако можеше да се купи жилище само с 5% депозит нали? Всъщност има и няколко такива варианта които са достъпни за нас – българите във Великобритания. Това са така наречените програми Help to Buy.

Програмите Help to Buy всъщност са две – едната е за имоти ново строителство, другата е за старо строителство. Нека разгледаме по-подробно всяка една от тях:

Help to Buy за ново строителство

За тази програма ще ви трябва депозит в размер на 5% от стойността на жилището. Останалите 20% се осигуряват от правителството или собственика на сградата, като за тях няма лихва.

Пример: Избирате жилище ново строителство на стойност 250,000 паунда. Вашият депозит е 5% или 12,500 паунда, а правителственият дял е 20% или 50,000 паунда. Следователно стойността на ипотечния кредит е само 187,500 паунда. Върху тази сума, към лихвите за май 2015 година, вашата погасителна месечна вноска ще бъде 716,71 паунда.

Имайте предвид обаче, че правителството (или собственика на сградата) трябва да си получат обратно заетите 20% за вашия депозит в срок от 5 години. Дотогава вие ще трябва да съберете парите, да реипотекирате жилището или да го продадете, но на всяка цена трябва да върнете сумата.

Help to Buy за стари жилища

При тази програма вие внасяте само 5% депозит, а останалите 95% ви се отпускат като ипотечен кредит. Тук правителството играе малка роля – то гарантира на кредитора, че няма да изгуби пари, ако ви отнеме жилището в бъдеще, т.е. ако има загуби – то ги поема.

Пример: Отново се спираме на жилище на стойност 250,000 паунда. Вашият 5% депозит се равнява на 12,500 паунда, а ипотечния кредит е останалите 95% или 237,500 паунда. В този случай месечната ви погасителна вноска по ипотеката ви е 1228,78 паунда.

При тази програма месечната вноска е по-голяма защото вие сте заели повече пари и съответно лихвите върху сумата са по-високи.

Независимо на коя от двете програми ще се спрете, имайте предвид, че да съберете 5% за депозит е едва началото. Освен тези пари ще трябва да си заделите и около 6000 паунда за Stamp Duty, Survey и услуги на брокери и адвокати.

При кандидатстване по програмите Help to Buy ще трябва да представите доказателство за доходи, поне за 3 месеца назад, ако работите за работодател и счетоводството ви за последните 2 години, ако сте самонаето лице.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *