Български застрахователни неволи в UK

June 3, 2019
0 Comment

Често пъти нашите сънародници във Великобритания изпадат в ситуации, в които се изяснява, че ако са имали направена застраховка навреме, развръзката сега би била много по-различна. И обикновено става въпрос за проблеми, изискващи солидна парична сума.

Ех, ако…, но вече е късно! И още нещо. Когато се прави застраховка, тук не е важно само да се отчете, че има такава „за всеки случай”, а когато случаят почука на вратата, тази застраховка да се окаже валидна и използваема. Затова, ако ще правите застраховка и не сте уверени, че знаете всичките тънкости за нейната ефективност, най-добре е да ползвате помощта на специалист. Повечето застрахователни агенти правят застраховки тип „Живот и злополука”, без да ви таксуват за това.

Случка номер едно: Сънародник самостоятелно си прави преди години застраховка „Живот” в Обединеното кралство, като избира сума, близка до £200 000. Човекът е млад и не е смятал, че ще му се наложи скоро да ползва застраховката, но понеже е имал семейство и деца, решава да ги подсигури. Докато попълва формата на застраховката, той клика на опциите, без да обръща особено внимание на всички полета. Застрахователите получават полицата и започват да теглят месечни суми в порядък около £25 на месец и всичко е добре. Сънародникът ни обаче има заболяване, за което е споменал на своето GP, но е забравил да го маркира в застрахователната полица. Няколко години по-късно го приемат в болница поради здравословни проблеми. Той остава там няколко дни, но уви – случва се най-лошото, заболяването рязко се влошава и той почива. Оставя две деца и съпруга, чийто живот внезапно се преобръща, и тя се чуди как да се справи от тук нататък. Единствената й утеха е, че съпругът й е имал застраховка „Живот” и от банката ще изплатят на семейството му близо £200 000 паунда, които ще им помогнат да си стъпят на краката и да продължат напред. Да, но онази малка подробност с недекларираното заболяване изведнъж се оказва голям проблем и застрахователят отказва да изплати застраховката, защото, според закона, полицата е невалидна.

Случка номер две: Възрастен човек пристига при сина си във Великобритания, за да му помага в работата. Бащата има заболявания и си носи торба с хапчета от родината. Макар да знае, че не е в добро здраве, той не си прави пътническа застраховка, която може да покрие няколкото месеца на планирания му престой на Острова. Такава е била и първоначалната идея – да дойде, да изкара малко пари и да се прибере. Синът пък не счита за нужно да запише болния си баща на тукашно GP, за да го имат в системата и да могат да му предложат медикаменти и лечение в случай на спешност. Разбира се, никой от тях не се замисля да направи каквато и да е била застраховка за живот или злополука. След кратък престой сънародникът ни почива във Великобритания. Семейството му трябва да плати минимум £3000 за транспорта му до България. А тъй като не е бил регистриран в здравната система, травмата на близките му бива удължена седмици наред, защото проверката по смъртта му и издаването на смъртен акт отнема вместо броени дни близо един месец.

Случка номер три: Наша сънародничка, на почти  пенсионна възраст, идва във Великобритания с идеята да заработи известна сума и да се върне обратно в България, за да може да погаси отпуснати й кредити. Идва и започва да работи като детегледачка в тукашно семейство. За лош късмет става така, че пада по стълба в къщата и счупва крак. Била е само седмица на Острова и е работила като самонаета.  Поради тази причина никой не може да й плати болнични. Заработката й за тази седмица не стига, за да покрие самолетния си билет по идването, да не говорим за билета й за връщане и комисионата на агенцията, която я е уредила на работа. Налага се да напусне семейството, като единственият й избор бил да се върне обратно в България с нови заеми от познати. Естествено последното нещо, за което е мислила в България, е било да си направи застраховка против евентуална злополука. Не си е направила и такава на Острова. ***Тук е моментът да кажем, че застраховките за живот и за злополука в UK са на абсолютно поносими месечни цени за всеки човек. В зависимост от вашата възраст, здравословно състояние и работа, цените на месечните ви вноски започват от цената на една кутия цигари. Убеден съм, че много наши сънародници намират пари за кутия цигари всеки ден, но не могат да отделят, примерно, 9 паунда на месец, за да се застраховат срещу непредвидените обстоятелства в живота им. По време на разговор с българска погребална агенция във Великобритания научих, че за последните няколко години те са съдействали на около 50 семейства да приберат свои починали близки в родината. И може би вече се сещате за интересния факт, който ми съобщиха от погребалната агенция. Почти всички наши сънародници, които са починали във Великобритания, са били на по-малко от 60 години и нито един от тях не е имал застраховка „Живот” или завещание. А за завещанието и последиците от липсата му  ще разкажем в някой следващ брой на БГ БЕН

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *