Автомобилно застраховане за млади шофьори – ключови факти

January 13, 2016
0 Comment

Автомобилната застраховка е юридическа необходимост, но покритието за младите шофьори често им струва повече отколкото самата кола. Ако и вие сте млад шофьор, е добре да знаете кое ниво на защита е най-добро за вас и как да намалите разходите си за застраховка.

Автозасраховане – нива на покритие

Има три основни нива на автомобилно застрахователно покритие, между които да избирате – по закон трябва да имате поне застраховка гражданска отговорност (Third party), но може да предпочетете и допълнителна, по-голяма защита.

Third party

Ако предизвикате инцидент, вашата застрахователна компания ще покрие разходите за всяко увреждане на собствеността на другите, и щетите, причинени на други. Тази застраховка обаче няма да покрие разходите ви, свързани с нараняване на вас или повреда на собствения ви автомобил.

Third party fire and theft

Осигурява същото ниво на покритие като Third party, но обхваща и собствения ви автомобил, ако той е откраднат или повреден при пожар.

Fully comprehensive

В допълнение към покритието, което Third party fire and theft осигурява, пълното комплексно покритие (Fully comprehensive) ще покрие разходите ви за всяка щета по вашия собствен автомобил, както и при нараняване на вас самите, дори и ако произшествието е предизвикано от вас.

Не забравяйте, че всички вреди, причинени от друг водач на вас или вашия автомобил ще бъдат покрити от неговата застраховка. В този случай няма значение какво ниво на покритие имате. Видът на покритието, което ще получите, ще зависи от вашите обстоятелства, отношението ви към риска и стойността на колата, която карате.

Разходи за застрахователни премии

Сумата, която плащате за автомобилна застраховка се нарича премия. Застрахователните компании ще вземат всякакъв вид информация от вас, за да определят вашата месечна или годишна премия. Това включва:

– вашите лични данни, като например възраст и пощенски код

– информация за колата, която ще шофирате

– нивото на покритие, което търсите

– колко мили очаквате да изминете с автомобила всяка година

– всякакви предишни искове по автомобилната ви застраховка

– всякакви наказателни присъди

– информация за вашия no claims bonus – броят на годините, в който сте шофирали, без да сте предявили иск

Тази информация позволява на застрахователното дружество да изгради представа за това колко „рисков“ клиент сте и да изчисли вашата премия въз основа на това. Колкото по-рисков шофьор сте според застрахователната компания, толкова по-висока ще бъде вашата премия.

Сравняване на автомобилното застраховане

Сравнителните уеб сайтове ви позволяват да въведете данните си и да сравните застрахователните си разходи за широк кръг от фирми, но не забравяйте, че най-евтиният вариант, не винаги е най-подходящия за вас. Бъдете готови да платите малко повече, за да получите най-подходящата за вас полица.

Въпреки че много застрахователи могат да бъдат намерени на страниците на сайтове за сравнение, това не се отнася за всички – ще трябва да се консултирате с тях директно, за да разберете цените им.

Автозасраховане – съвети

Повечето застрахователни компании ви дават възможност за разсрочено плащане на годишните разходи за вашата автомобилна застраховка чрез месечни вноски. Това е един полезен начин за разпределение на плащанията, но сумата, която плащате за годината като цяло ще бъде доста по-висока, отколкото ако платите наведнъж.

Ако не разполагате с достатъчно пари в сметката си, когато дойде време да платите месечната си вноска, от застрахователната компания могат да прекратят вашата застраховка. Ще бъдете уведомени за това в писмена форма, след което вече няма да сте застраховани и ако искате отново да шофирате колата си, ще трябва пак да си купите застраховка.

На последно място, но не и по важност, трябва да внимавате за фалшиви фирми, предлагащи застраховки на автомобили – можете да видите дали те са напълно регистрирани или не на уебсайта на Companies House.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *