Автомобилни застраховки – как да получите най-добрата оферта

April 26, 2017
0 Comment

Цените на автомобилните застраховки се повишават постоянно през последните няколко години. Възползвате ли се максимално от онлайн сайтовете за сравнение, Best Buy статиите и застрахователните брокери? Следвайте тези пет прости стъпки и можете да си спестите стотици паунди, избирайки най-добрата застрахователна оферта.

Намалете риска

Евтината автомобилна застраховка не е непременно най-добрата автомобилна застраховка, но има няколко неща, които можете да направите, за да намалите застрахователния риск, а също и цената на полицата.

Направете колата си по-сигурна

Паркирайте в гараж или на алея, водеща към дома ви, ако е възможно.

Поставете одобрена аларма или имобилайзер.

Уверете се, че устройствата за сигурност са одобрени от Thatcham.

Съвет

Обадете се на BIBA (0870 950 1790), за да получите оферта за застраховка. Ако имате специални обстоятелства, те могат да помогнат и да ви свържат с брокер специалист. Винаги разглеждайте повече от една оферта, преди да вземете окончателно решение.

Научете повече за сигурността на вашия автомобил на уебсайта на Thatcham.

Карайте средностатистически модел

Изберете марка и модел от ниска застрахователна група, за да получите и по-ниска премия.

Застрахователите предпочитат популярни модели, които не са толкова скъпи за ремонт.

Проверете цените на повечето превозни средства в the Group Rating Database на уебсайта на Thatcham.

Бъдете коректни относно пробега

По-нисък годишен пробег – по-ниска премия. Въпреки това, не подценявайте данните си за пробег, тъй като това може да обезсили застраховката ви при предявяване на иск. Така че е препоръчително да предоставяте на вашия застраховател верни данни.

Карайте внимателно

Докажете, че сте шофьор с нисък риск – някои застрахователи ще ви дадат отстъпка, ако сте преминали Pass Plus или шофьорски курс за напреднали . Научете повече за Pass Plus на интернет страницата на GOV.UK

Застрахователните искове или точки на вашата шофьорска книжа ще увеличат премията ви.

Помислете за получаване на полица, която включва оценка на вашето шофиране с телематика (“black box”/”черна кутия” технология). Ако можете да докажете, че сте внимателен шофьор, това би могло да доведе до по-ниска премия.

Добавяне на втори шофьор

Намалете риска чрез добавянето на втори, нискорисков шофьор – дори и ако той не използва автомобила често. (Добавянето на нови, млади шофьори ще увеличи премията.)

Не нарушавайте закона и не се опитвайте да излъжете, че втория водача е основният шофьор.

Намалете цената

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите цената на вашата автомобилна застраховка.

Платете еднократно за автомобилната си застраховка, а не чрез месечни вноски.

Консултирайте се с вашата застрахователна компания, защото понякога ви се начислява лихва, ако плащате на вноски.

Можете да спестите до £125 за премия от £700, ако платите цялата сума еднократно. (Източник: Which?)

Не плащайте за ненужни неща

Помислете дали покритието, което имате не се предлага и от други застрахователни полици или на друго място. Например, някои банкови сметки включват застраховка при авария.

Понякога вашият застраховател или брокер може да се опита да ви продаде някоя допълнителна „екстра“, като покритие за съдебни разноски (legal expenses cover). Може да имате възможност да получите тези продукти по-евтино на друго място, или пък да не се нуждаете от тях изобщо.

Помислете за купуването на покритие при авария отделно

Ако автомобилната ви застраховка включва и покритие при авария, проверете цената и нивото на покритие – може да намерите по-добро покритие на същата цена или дори за по-малко пари на друго място.

Защитете или увеличете вашия no claims bonus*

При смяна на застрахователите, се уверете, че ще можете да прехвърлите вашия no claims bonus.

Помислете за заплащане на допълнителна премия, за да защитите своя no claims bonus, ако не сте предявявали иск в продължение на пет или повече години.

*No claims bonus е отстъпката от застрахователната премия, която се трупа за броя години, в които не сте предявявали претенции по автозастраховката си. Стойността му е различна при различните застрахователи, но за 5 или повече години отстъпката от застрахователната ви премия може да достигне 60-75%.

Помислете за добавянето на доброволен excess* към автомобилната ви застраховка

Добавете доброволен excess към задължителния си такъв за понижаване на премията ви.

Не забравяйте, вие ще получите по-малко, ако предявите иск (след като двата, доброволния и задължителния excess са били приспаднати), така че трябва да можете да си го позволите.

Например

Представете си, че колата ви претърпи инцидент и щетите по нея са на стойност £300. Ако вашият excess е £150, то тогава вие ще получите обезщетение в размер на £150. Но ако предявите иск, ще загубите своя no claim bonus и това ще доведе до повишаване на цената на премията ви.

*Excess е договорената сума, която застрахования плаща при настъпване на застрахователно събитие, за покриване на част от щетите. Aко се заключи, че вината не е ваша, вие бихте могли да възстановите вашият „excess” от страната по спора, за която е заключено, че носи вина за инцидента.

Бихте ли подали иск за обезщетение?

Ако не, това може едновременно да увеличи вашия excess (стига да можете да си го позволите) и да намали цената на полицата ви. Също така, не забравяйте, че за съжаление, дори и да не предявите иск, трябва да кажете на вашия застраховател, че сте претърпели инцидент и като резултат вашата премия може да се повиши.

Сравнете различни оферти

Колкото повече време отделите и колкото повече оферти разгледате, толкова по-вероятно е да получите по-добра сделка. Това е особено важно, ако сте над 70 или под 25 години, както и при първата година от подновяването на застраховката, когато премиите могат да се повишат значително.

Ако имате време, разгледайте цените в поне два сравнителни сайта и потърсете застрахователи и брокери, които не са включени в тези сайтове. Не забравяйте, че най-евтиното не е непременно най-доброто. Изберете правилната полица, или рискувате тя да не ви изплати обезщетение, когато имате нужда от него.

Сравнете подобни оферти – ако търсите само fully comprehensive застраховки, можете да използвате сравнителната система Defaqto.

Можете да сравните автомобилни застрахователни полици на уебсайта Defaqto

Попитайте вашия брокер дали не е възможно да получите същата полица на по-ниска цена – нормално е да го направите.

Намерете подходящ брокер чрез Асоциацията на британските застрахователни брокери/British Insurance Brokers’ Association.

Не разполагате с много време?

Използвайте „best buy“ таблици, за да сравните полици от няколко реномирани застрахователи.

Вижте Which? – best buys за автомобилни застраховки

Проверете полицата

Прочетете частта Основни факти и формулировки (Key Facts и Policy Wording) в полицата. В противен случай, няма да сте сигурни дали купувате правилното покритие. Ако подновявате полицата си при един и същ застраховател, от вас зависи да проверите дали правилата и условията са се променили.

Попитайте за отстъпка

Отидете при настоящия си застраховател и го помолете да ви предложи още по-добра оферта.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *