Автомобилна застраховка при пътуване в чужбина

June 15, 2016
0 Comment

Независимо дали ще пътувате в чужбина с личен автомобил или ще наемате такъв, за да шофирате по пътищата ще ви трябва автомобилна застраховка. Внимавайте обаче, защото е много вероятно да похарчите сериозна сума пари за полица с много ненужни екстри и голямо самоучастие.

Пътуване с личен автомобил

Ако пътувате в страна от Европейския съюз, вашата британска застраховка би трябвало да бъде достатъчна, за да ви осигури поне минимално покритие във всички страни.

Въпреки това ви съветваме да се обърнете към застрахователя си и да му обясните, че ще пътувате в чужбина, като споменете през кои страни ще минавате, за да бъдете сигурни, че пътуването ви ще е безпроблемно от гледна точка на застраховката.

За някои страни се налага полицата да се обнови с допълнително покритие, затова не тръгвайте преди да сте се консултирали със застраховател.

Обмислете да си извадите и Зелена карта (Green Card), която е международно признат документ и доказателство, че колата ви е застрахована.

Ако живеете в Северна Ирландия винаги проверявайте застрахователната си полица ако възнамерявате да шофирате в Южна Ирландия, защото някои застрахователи класифицират Република Ирландия като пътуване в чужбина и не предлагат покритие за там в стандартните си полици.

Пътуване с автомобил под наем

Ако възнамерявате да си наемете автомобил, с който да пътувате в чужбина, трябва да имате предвид някои неща, ако не искате да плащате повече.

Преди всичко проверете какво е включено в цената. В зависимост от страната, към която пътувате, може да ви се наложи да имате някой от следните три вида основни застрахователни покрития, които обикновено са включени в цената, те са покритие за щета по автомобила, за кражба и щети на трети лица и тяхната собственост.

Когато се взима автомобил под наем, обикновено трябва да дадете одобрение на рент-а-кар компанията да тегли пари от кредитната ви карта. За тази цел трябва да имате кредитна карта и да я покажете на служителя преди да ви дадат ключовете за автомобила.

При подписване на договора има и клауза, която позволява на компанията да ви таксува по кредитната карта без да ви уведомява или иска разрешение. Това е необходимо в случай на повреда по автомобила и др. подобни, за които не всеки клиент желае след това да плаща.

За да не ви теглят допълнително пари от картата, освен за наемането на колата, препоръчваме да я огледате внимателно преди да я вземете. Запомнете всички драскотини и забележки по нея и уведомете компанията, за да ги има предвид и да са на ясно, че не вие сте отговорни за тях. Така след като върнете автомобила в състоянието, в което сте го получили, няма да плащате излишно.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, при наемането на автомобил в чужбина е, че трябва да четете внимателно дребния шрифт в договора. Също така обърнете внимание на условията за ползване на сайта на компанията, ако резервирате автомобила си онлайн.

Ако възнамерявате да пътувате на дълги разстояния задължително проверете дали застраховката на автомобила няма лимит за изминато разстояние.

Също така след като приключите взаимоотношенията си с рент-а-кар компанията, проверете банковите си извлечения по кредитната карта, за да видите дали не са ви таксували за нещо без вашето знание. Ако забележите нещо нередно, веднага се обърнете към кредитната институция и компанията, за да разрешите проблема.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *