Автомобилна застраховка – как да изберете правилното ниво на покритие

December 3, 2015
0 Comment

Притежателите на автомобили са задължени по закон да имат автомобилна застраховка. Има три нива на покритие, измежду които да избирате и най-доброто – fully comprehensive – често е най-евтиното. Добре е да знаете и как „работи“ вашия no claims bonus и как да получите точният excess за вашата полица.

 

Имате ли нужда от застраховка на колата?

Да – по закон трябва да имате поне основното ниво на автомобилно застраховане, наречено third party, дори и ако не карате колата.

Изключение правят единствено автомобилите, които официално са регистрирани като автомобили „извън пътя, със Statutory Off Road Notification (SORN).

Различни нива на автомобилното застраховане

Има три нива на автомобилно застрахователно покритие:

  • Third party
  • Third party, fire and theft
  • Comprehensive

Third party – минималното застрахователно покритие, което трябва да имате по закон

Застраховката third party осигурява покритие на други хора (трети страни), но не и на вас. Ако вие нараните други хора или повредите тяхната собственост, тази застраховка ще покрие тези щети, но ако вашият собствен автомобил е повреден или откраднат, ще трябва сами да възстановите загубата, със собствени средства.

Застраховката Third party не винаги е най-евтината. Понякога можете да получите повече покритие за по-малко пари, така че винаги проверявайте различните оферти.

Подходяща ли е за вас? Евентуално, ако не можете да получите прилична цена за пълна застраховка (comprehensive insurance). Основното застрахователно покритие е подходящо за вас, ако:

– Имате кола, която струва по-малко от £1000 и можете да си позволите да купите друга, в случай че с вашата се случи нещо

– Нямате no claims bonus

– Живеете в рисков район – например в район, в който има много престъпления

Third party, fire and theft

Застраховката Third party, пожар и кражба обхваща други хора. Така че, в това отношение, тя е като third party. Ако вашият собствен автомобил е повреден, ще трябва сами да платите за него. Разликата е, че Third party, fire and theft покрива ремонти или подмяна, ако колата е открадната или повредена от пожар.

Подобно на Third party, застраховката Third party, fire and theft не винаги е по-евтина, отколкото пълното комплексно покритие (fully comprehensive cover) – винаги сравнявайте цените.

Fully comprehensive

Най-високото ниво на покритие. Тази застраховка е единствената, която ви осигурява покритие в случай че повредите своята собствена кола, дори и ако произшествието е по ваша вина.

Вие може да претендирате за:

– Ремонт след произшествието

– Обезщетение в случай на случайна повреда, или

– Обезщетение в случай на вандализъм – например, ако някой умишлено надраска колата ви

Освен това, ако е необходимо, може да бъдете в състояние законно да карате коли на други хора, ако имате разрешение от тях – но обикновено ще имате само third party cover, което означава, че няма да имате покритие, ако повредите колата, която карате. Проверете детайлите по вашата полица внимателно – всички те са различни.

Какво включва полицата

Има някои неща, които обикновено са включени в цялостната (comprehensive) автомобилна застраховка – но не винаги. Те може да са важни за вас, така че проверете полицата внимателно.

Проверете дали имате покритие за:

– Лични вещи, които са в колата

– Стерео-уредба, високоговорители или навигация

– Щети по предното стъкло и загуба или кражба на ключ, и

– Възстановяване на автомобила или транспорт в случай на злополука

Други неща, за които да попитате:

Ще получите ли т.нар. courtesy car? Това е автомобил, който да карате, докато вашият се ремонтира. Такъв обаче, може да получите само ако използвате одобрен сервиз. Проверете колко дълго може да запазите колата – някои застрахователи имат ограничен срок за това – между 14 и 21 дни.

Трябва ли да използвате специален сервиз? Ваето покритие може да бъде засегнато, ако не използвате одобрен сервиз. Например, някои застрахователи ограничават покритието за щети по предното стъкло, ако не използвате одобрен сервиз.

Мога ли да добавя упълномощен шофьор? Това са допълнителни хора, които могат да управляват автомобила в рамките на една и съща полица, например съпруг или дете.

No claims bonus – какво е това и как работи

No claims bonus е отстъпката от застрахователната премия, която се трупа за броя години, в които не сте предявявали претенции по автозастраховката си. Стойността му е различна при различните застрахователи, но за 5 или повече години отстъпката от застрахователната ви премия може да достигне 60-75%.

Обикновено намаленията за непредявяване на иск са следните:

30% отстъпка след 1 година

40% отстъпка след 2 години

50% отстъпка 3 години

60% отстъпка след 4 години, и

65% или повече, след 5 години

За всяка година от вашата застраховка, в която не сте предявявали претенции, вие придобивате право на още една година NCB. Някои застрахователи предлагат ускорени полици, където можете да спечелите бонус за 10, а не за 12 месеца.

Ако претърпите злополука и подадете иск за това, обикновено ще загубите стойността на вашия no claims bonus за две години и премиите ви ще се повишат. Ако имате повече от един инцидент за една година, може да загубите всичките си отстъпки по вашия no claims bonus.

Ако претърпите злополука и не претендирате за обезщетение, можете да запазите своя no claims bonus, но премиите ви все още могат да се покачат. Обърнете внимание, че трябва да уведомите вашия застраховател за всякакви инциденти, дори и да не предявите иск. Ако не го направите, това може да е причина при евентуален бъдещ иск да ви бъде отказано обезщетение.

Защитете отстъпката си по вашия no claims bonus

Някои застрахователи предлагат защита на NCB срещу допълнителни 5-10% от премията, която ви дава опцията да имате определен брой произшествия за определено време, без това да се отразява на вашия NCB дори и когато вината за тези произшествия е била ваша. Обикновено е разрешено да предявите един иск в рамките на една година или два иска в рамките на три години, без да губите своя NCB.

Excess – какво е това и как работи

Excess е договорената сума, която застрахования плаща при настъпване на застрахователно събитие, за покриване на част от щетите.

Ако се заключи, че вината не е ваша, вие бихте могли да възстановите вашият „excess” от страната по спора, за която е заключено, че носи вина за инцидента.

Какъв ще е размера на вашия excess зависи и от вида на претенцията.

Понякога можете да увеличит доброволно своя excess, за да се намалят разходите по вашата премия.

Каква информация трябва да предоставите на вашата застрахователна компания

Трябва да дадете на вашата застрахователна компания точна и актуална информация за себе си и колата си – в противен случай вашата полица може да се окаже невалидна, и в може да бъде по-трудно и по-скъпо да получите застраховка в бъдеще.

Кажете на вашия застраховател, ако:

– Използвате вашето превозно средство за бизнес

– Направите промени по колата си (например ако сложите алуминиеви джанти)

– Промените своя адрес

– Промените алармена система или нещо друго, свързано със сигурността на колата

– Промените мястото, където обикновено паркирате колата си

– Смените професията или бизнеса си

– Претърпите злополука или преди това сте предявявали иск

– Имате наказателни точки, добавени към вашия лиценз.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *