Buy-to-let хазяите ще взимат по-трудно ипотеки

March 31, 2016
0 Comment

Примката около buy-to-let хазяите се затяга още повече. Този път Английската централна банка предлага да се сложи лимит върху сумата по ипотеката, която да им бъде отпускана.

Освен това институцията предложи условията за одобряване за ипотечен кредит за тях да бъдат по-строги. Така вместо да се взимат предвид само доходите на хазяите от имотите, които отдават под наем, кредиторите ще разглеждат цялото им финансово състояние.

Ако бъдат приети новите предложения, броят на хората, които искат да вземат ипотека с цел отдаване под наем ще намалее с до 20 процента за период от 3 години.

Финансовият регулаторен орган PRA, който е дясната ръка на Английската централна банка, предлагат на банките и строителните общества да взимат предвид следните неща:

  • Всички разходи, които buy-to-let хазяите ще имат преди да отдадат жилището под наем;
  • Какви данъци свързани с имота ще трябва да плащат хазяите;
  • Личните данъци, които хазяите плащат, както и други разходи, като например за живот;
  • Допълнителните приходи на хазяите, които трябва да се потвърдят.

Регулаторът заяви, че подобни промени ще намалят рисковите ипотеки и бъдещи загуби на банките заради лоши кредити.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни предупреди още през декември 2015 година, че масовото отпускане на buy-to-let ипотеки на настоящи и бъдещи хазяи може да дестабилизира имотния пазар и икономиката на страната. С предложените промени нещата обаче би трябвало да се подобрят.

Финансовият регулатор PRA предложи още, че кандидатите за buy-to-let ипотеки е добре да преминават високолихвен стрес тест, резултатите от който ще покажат дали те ще могат да се справят с покриване на вноските по ипотеките си при по-сериозно повишаване на лихвите. Самият тест ще се изразява във вдигане на лихвите по ипотеките през първите 5 години от началото на ипотеката.

От PRA твърдят, че 75 процента от хазяите покриват тези по-строги критерии за отпускане на ипотека и дори и да се въведат, няма да се отразят толкова силно на buy-to-let индустрията. Въпреки това регулаторът казва, че много хора няма да ги покрият, сред които ще има и по-големи риби.

Въпреки че примката около buy-to-let хазяите се затяга все повече и повече, финансови експерти смятат, че Английската централна банка действа прекалено късно, за да контролира имотния пазар.

Преди предложените промени, хазяите очакваха buy-to-let пазарът да се развива с 20 процента на година поне през следващите няколко години, но ако мерките бъдат приети, от PRA смятат, че растежът ще се забави до 17 процента на година.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов или жилищен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *