Breakdown Cover – какво е добре да знаем

March 4, 2015
0 Comment

Ако сте собственик на автомобил, най-вероятно ви се е случвало той да се повреди в някакъв момент.

Дали това ще е спукана гума или пък прегрял двигател, подобни ситуации не са никак приятни и често поставят водачите в неудобно положение.

През зимата този стрес може да се увеличи десетократно, тъй като ниските температури са предпоставка за възникването на проблеми – било то с двигателя или друга част на превозното средство.

Ето защо, закупуването на breakdown cover може да се окаже много добро решение, което би ви спестило куп главоболия и тревоги.

Съществуват обаче различни видове и степени на breakdown cover, така че първо е необходимо да решите коя полица е най-подходяща за вас.

Видове breakdown cover

Има два вида breakdown cover. Първият представлява автоматична, стандартна полица, която срещу годишен членски внос ви осигурява покритие за определен брой случаи, когато е необходима Пътна помощ.

Вашият автомобил ще бъде ремонтиран и вие няма да бъдете таксувани допълнително за повикването на Пътна помощ. Това е много удобна опция, стига колата да не е прекалено стара и да не се разваля често, тъй като броят на повикванията е ограничен.

Вторият тип често се оказва по-евтиния вариант и представлява по-скоро традиционна застрахователна полица. Доставчикът на breakdown cover ще използва местна фирма и вие ще трябва да плащате авансово за повикването и за ремонтите.

След това можете да поискате парите си обратно от вашия доставчик на breakdown cover. Това би могло да бъде по-добър и по-икономичен вариант за вас, ако нямате нищо против факта, че ще ви се налага да претендирате за връщане на парите.

Нива на breakdown cover

Roadside assistance / Пътна помощ: Това е включено във всяка полица на breakdown cover. На мястото на аварията ще бъде изпратен човек, който ще се опита да реши проблема. Ако това не е възможно, тогава превозното средство ще бъде откарано до най-близкия гараж или дома ви (в повечето случаи – което от двете е по-близо.) Обикновено, вие ще имате право на до един час безплатен труд, но ще трябва да платите за всички части, които са необходими.

Home assistance: Обикновено Breakdown cover ще ви осигури помощта, която ви е нужна в случай на авария по време на път, но какво да кажем, ако се качите в колата си сутринта и тя не запали? По принцип полиците не осигуряват покритие, ако автомобила ви се развали в рамките на четвърт миля от дома ви, така че ако колата ви не е в най-доброто си състояние, купуването на home assistance би могло да бъде по-добър вариант.

Vehicle recovery: Ако колата ви не може да бъде поправена на мястото на повредата, това ниво на полицата ще позволи вашия автомобил да бъде откаран до гараж или до дома ви. Същото важи и за пътниците.

Onward travel: Това е най-пълното ниво на breakdown cover, но е добре да прочетете внимателно полицата, тъй като това, което предлага една фирма може да бъде доста различно от това, което предлага друга. То може да включва кола под наем, алтернативен транспорт до вашата дестинация или настаняване, докато колата е в неизправност.

Други съображения

Другото, за което ще трябва да помислите, е дали искате полицата да ви покрива като физическо лице, или искате да покрива превозното средство.

Ако изберете първия вариант, това означава, че каквато и кола да карате, вие ще имате застрахователно покритие в случай на авария. Това е добра опция, ако редовно карате повече от едно превозно средство.

Ако се спрете на втория вариант, това означава, че превозното средство е защитено в случай на повреда, без значение кой е шофирал. Например, ако вашият партньор също кара колата ви, то тогава тази опция е подходяща за вас.

Европейско покритие на breakdown cover

Шофирането в Европа може да бъде истинско приключение, което обаче може и бързо да се превърне в един скъп кошмар, в случай на авария. Търсенето на помощ в чужда страна, без да знаете езика и без да познавате обстановката или хората, би могло да съсипе вашето пътуване.

Затова, ако искате да си осигурите спокойствие, преди да тръгнете е добре да помислите за European breakdown cover. То ще ви осигури достъп до англоговорящи представители и можете да бъдете сигурни, че целия процес по възстановяването ще протече с доста по-малко стрес.

Тук отново има различни варианти. Можете да изберете European breakdown cover single trip, ако просто планирате еднократно посещение. Можете също да го закупите и като допълнение към стандартната ви breakdown полица, което ще ви осигури покритие за 12 месеца.

Поддържане на ниско ниво на разходите

От съществено значение е, когато търсите подходяща застраховка да можете да сравните различните опции, достъпни за вас. Не винаги най-евтиното е и най-добро, и това важи и за breakdown cover. Ето защо е добре да се уверите, че избраната от вас полица отговаря на всичките ви изисквания.

Цената, която ще получите, зависи от редица фактори, като например за какво ползвате автомобила си, какво е неговото състояние, възрастта на колата и милите разстояние, което се очаква да изминете. Така че не забравяйте да пазите колата си добре поддържана.

Ние от Chikov.com можем да ви помогнем напълно безплатно да си вземете полица за пътна помощ. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *