Ако документът ви за самоличност, с който сте одобрен за статут изтече

February 10, 2021
0 Comment

Документът ми за самоличност, с който съм одобрен за статут изтече и ще отнеме месеци докато успея да го подменя, това ще ми се отрази ли на пребиваването и работата в Кралството?

Един често задаван въпрос от сънародниците ни.

Статутът за уседналост ви трябва пред институциите във Великобритания, за работа, банки, наем на жилище HNS, помощи и други неща.

Когато вие доказвате статут на уседналост, не го доказвате с документ за самоличност, а с код за споделяне, с който дадената институция проверява дали имате статут.

При тази проверка, няма значение дали документът ви е изтекъл или не, статутът  е валиден.

Когато влизате във Великобритания служителят на границата не го интересува дали имате статут, той е длъжен да ви пропусне да влезете в страната.

Всеки европейски гражданин има право да посети Великобритания за престой до 6 месеца всяка година.

Единственият проблем при изтекъл документ за статут аз виждам при изтекла лична карта. Ако случайно сте направили статута си с личната карта и тя е изтекла, просто си прехвърлете статута на паспорта.

Проблемът при личната карта е, че в един момент само европейци със статут издаден с лична карта ще могат да посещават Острова. Тоест ако сте само с лична карта и нямате статут, който е вързан към нея след 01/10/2021, вие няма да можете да посетите ЮК, ако нямате паспорт.

За това всички сънародници, които са във Великобритания или плануват да посетят Великобритания някой ден е хубаво да си изкарат български задграничен паспорт. До колкото знам, тези паспорти вече се издават за 10 години.

⚠️Как да използваме статута за уседналост, който сме получили.

‼️Гледайте това полезно  видео, което отговаря на много от въпроси, които ми задавате:

https://www.youtube.com/watch?v=Ra-e6pqIOGk&feature=youtu.be

#HELP4BG #статут

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *