Получаването на статут е като пазаруване във супермаркет

December 11, 2021
0 Comment

Колкото и странно на пръв поглед да изглежда това сравнение, нека ви обясня какво имам предвид.

1.Кандидатстване за статут на уседналост

Всеки, който има смарт телефон или компютър, може да кандидатства за статут.

Всеки, който е здрав физически и се намира пред супермаркета, може да влезе в него.

2.Първи стъпки

При кандидатстването за статут отваряш апликацията/сайта и избираш как ще го направиш – с паспорт, лична карта, акт за раждане, пасаван.

При пазаруването в супермаркета влизаш и избираш дали ще пазаруваш с количка, кошница, твоя чанта или просто ще грабнеш нещо в ръката си.

3.Попълване на апликацията

В зависимост от вашето присъствие и обстоятелства, минавате през различни въпроси, отговаряте и в зависимост от отговора продължавате на следващото ниво. Някои ги питат повече неща, други по-малко.

В зависимост от това,  какво искате да си купите, избирате пътя между щандовете и стъпка по стъпка изпълнявате списъка за покупки.

4.Завършвате сканирането на документи, снимки

Когато сте използвали апликацията и с нейна помощ вземете данни от паспорта/лична карта, сканирате лице, снимате и изпращате данните за вашата самоличност до Хоме офис.

Когато сте готови и напълнили вашата кошница, количка, чанта, отивате до касата и започвате да разтоварвате нещата.

  1. Попълвате допълнителни данни за вас, адрес, NIN-о номер и подобни

Когато изпратите данните за вас, следва да отговорите на някои допълнителни въпроси, за да се попълни докрай апликацията.

Когато изпразните вашите продукти на лентата, те започват да се движат към касиера и той ги сканира.

  1. Идва моментът, в който завършвате апликацията 

Когато сте попълнили всичко, ви питат няколко въпроса за сигурност, които нямат общо с решението на апликацията.

Когато са сканирали всичко от лентата ви питат искате ли торбичка, ако имат някакви талони промоции ви питат искате ли от това талонче.

 

7.Изпращате апликацията

Когато сте попълнили всичко изпращате апликацията и получавате автоматичен отговор, че апликацията е изпратена.

Когато пазарувате, ви сканират всички продукти  и вие си ги слагате обратно в кошница, чанта, количка. Накрая продавача  ви пита дали това е всичко.

  1. Получаване на сертификат за пусната Апликация  – COA

След автоматичния отговор, че сте пуснали апликация следва, човек да прегледа апликацията и я приеме и тогава получавате този имейл име COA от 7 страници

След като  е сканирал всичко продавача вижда сумата, до момента, сканира, купони , карта системата изчислява и ако има промоции и получавате крайната сума, която трябва да платите.

Както започнах още в началото всеки  един човек може да изпълни предните 8 стъпки.

Няма значение дали имате пари да си купите нещо от супермаркета, може да влезете, напълните, количката, разтоварите нещата на лентата, да ви ги сканират и накрая ви казват, че сега следва да се плати.

Няма и значение били ли сте някога във Великобритания и дали отговаряте на условията за статут, всеки един може да кандидатства за статут, стига да има документ за самоличност.

Важното в случая е да стигнете до най-важната стъпка, да получите продуктите, които сте сложили в кошницата и да може да си ги вземете с вас.

Да получите решение и статут за уседналост.

  1. Това е стъпката, в която от вас е иска да сте отговаряли на дадени условия за да получите продуктите си.

Условията  в супермаркета са,  да разполагате с парите, с които да заплатите избраните покупки.
Парите трябва да са британски паунди, които не са фалшиви и  не са излезли от емисия.

Ако примерно сметката ви е 50 паунда, вие може да разполагате с 80 паунда, но ако тези паунди са фалшиви или са от книжни банкноти, които са извън обръщение, вие няма да получите продуктите си. Същото е и ако вие нямате 50 паунда, а имате 100 долара, 100 евро, които са доста повече от 50 паунда. Продавачът обаче,  пак няма да ги приеме и няма да ви даде стоката, защото в магазина не върви тази валута. Той ще продължава да изисква 50-те паунда и ако не му ги дадете, ще ви бъде отказано да получите продуктите, които сте избрали.

Ако плащате с карта, става по-лесно, не се налага да се проверяват пари дали са правилна валута, дали не са фалшиви, да се сканират и подобно.

Когато апликацията е приета идва стъпката да бъде проверена и одобрена. Ако сте работили или получавали помощи, системата може да ви одобри автоматично и да не ви искат нищо като документи – просто ще изчакате за решение, което обикновено става по-бързо. Ако обаче системата не ви открива, тогава получавате писмо, с което  ви искат да изпратите документи, които се проверява дали са правилните, дали са валидни все още и дали не са фалшиви и чак, когато тази проверка премине, идва решението. Усетихте аналогията с банкнотите нали? Ако документите ви са фалшиви… обикновено нищо не става.

Ако след като сте напазарували имате пари и си платите, вие ставате притежател на всичко, което сте си купили!

Ако след като сте пуснали апликацията вие отговаряте на условията, вие получавате статута, който искате!

Случвало ли ви се е в магазина да отидете да напълните кошницата и ви кажат 100 паунда а вие имате да кажем 90, тогава се случва така, че махате няколко неща и получавате по-малко продукти. Пак сте напазарували, но за по-малко пари и по-малко неща.

Понякога става така и със статута, кандидатствате уж за постоянен статут, но нямате достатъчно доказателства и ви дават по-малкия статут, временния статут.

Добре е преди да влезете в супермаркета да се уверите, че имате пари и че те ще са ви достатъчни за това, което искате да купите.

Добре ще е преди да решите да пуснете апликация за статут, да се уверите, че отговаряте на условията.

В противен случай и за супера и за статута, може да се окаже, че ще си загубите само времето и надеждите, а и парите, понеже както знаете времето е пари.

Ако имате нужда от допълнителна информация можете да се свържете с мен на телефон: 077 86 06 70 76 или да пишете на имейл  atanas@chikov.com.

Вижте информация и за всички имиграционни услуги.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *