Някои “уловки” при попълването на формуляри

September 15, 2021
0 Comment
Като имиграционен съветник, всеки ден попълвам различни формуляри почти във всеки има неща, които са подвеждащи, неясни и дори абсурдни.
 
Когато обаче познаваш материята ти знаеш какво и как да формулираш даден отговор, за да се получи резултатът, която клиентът иска.
 
Направо ми става жал за някои хора, които попълват формулярите сами, чудят се защо ги питат такива неща и не знаят какво да отговори.
 
Във всеки един формуляр, пред всяка една служба, трябва да се напише това, което те искат да чуят! Всичко по различно от това може да доведе до проблем и нежелан резултат.
 
Ще подкрепя с факти, написаното от мен по-горе, като дам два примера.
 
Сега правя молба за британско гражданство на дете и до този момент, на половината на апликацията, има поне два такива проблемни въпроса.
 
Молбата е за дете на възраст под 1 година. Задават въпрос за това, на кой адрес живее детето в момента и дали живее повече от 5 години на него. Вписва се адреса, пише се, че детето живее по малко от 5 години там и след това идва автоматично въпроса , да се изброят адресите последните 5 години, преди този. Ако детето Иван е на 10 месеца, то той е живял на сегашния си адрес 10 месеца. Предишните 9 месеца е бил в корема на майка му, а останалите години и месеци още не е бил заченат.
 
Другият въпрос, който питат кандидата, е за родителите и дали имат документ за постоянно местожителство, като няма опция за да се отбележи статут, а само за постоянно местожителство. Формулярът е от стария тип и не са направени необходимите промени.
 
Подобни примери, мога да изброявам много – има ги във формуляри за гражданство, визи, статути, помощи, общински жилища…
 
Трети пример – в уебсайта на правителството при попълване на формуляр написах, че детето има само един родител, а другият е починал. Формулярът накрая ме попита кой ще съпроводи детето на биометричните… майката или починалият баща……
 
Вече съм свикнал на тези недомислици и от опита си зная как да направя нещата така, че да се получат. Службите понякога с години не оправят подобни грешки и поставят „капани“ на хората, които ги попълват.
 
Хиляди сънародници, например, бяха поставен в такъв капан при кандидатстване за статут.
 
Искат да се даде телефонен номер, написали са го учтиво, ако нямате британски дайте международен напишете кода, примерно 0035989…. и след него телефона, но се оказва, че ако сложите номер, който не е британски, нищо не се получава – не получавате SMS с код и не може да завършите апликацията.
 
Затова, когато имате затруднение, не пишете наслука и на късмет, а се посъветвайте със специалист, който знае как да направи нещата така, че да получите желания резултат.
[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *