Колко време се чака да излезе решение за статут?

September 15, 2021
0 Comment

Това е един от въпросите, които питат много сънародници.
Когато се обърнете към Home Office,  отговорът им обикновено е, че по принцип отнема 5 работни дни, за да бъде разгледана една апликация. Същевременно службите наскоро заявиха, че има малко над 500 000 подадени заявления за статут, които в момента се разглеждат.

Какво показва практиката относно срока, който се чака за статут?

Това което аз съм, забелязал от огромния ми опит е следното:

  • Обикновено на служителите им отнема повече от 5 работни дни, за да вземат решение.
  • Срокът, през който се чака зависи и от апликацията, има няколко категории на кандидатстващи за статут.  Ако обобщим можем да разделим молбите в две категории, отнасящи се за такива, които кандидатстват самостоятелно.

Хора, които при кандидатстването, системата ги открива, че са работили и ли получавали помощи във Великобритания и им предлага автоматично да получат статут.  При тези кандидати, не се иска да се изпращат документи и не се налага служител да разглежда допълнително нещата. При тях статута става много по-бързо, в рамките на няколко дни, а може дори и за ден да стане.

Има и друга група хора, които когато кандидатстват, системата не открива те да са били тук във Великобритания и тогава се налага те да изпратят документи чрез уеб сайта на правителството, при тях нещата стават по-бавно, понеже служител трябва да прегледа нещата ръчно, да провери документите какви са, дали не са фалшиви и т.н. и се налага забавяне. В тези случаи дори може да се поискат нови документи.

Има и категория на кандидатстващи за присъединяване към статут на роднина. В тази категория има няколко типа апликации.

Първа и втора категория, присъединяващи се:

  • деца под 21 години,
  • съпрузи.

При тези две категории, като цяло нещата стават по лесно и по бързо понеже за децата под 21 и за съпрузите не се изискват допълнителни документи.

  • Трета категория, присъединяващи се:
  • деца над 21 години,
  • родители,
  • баби, дядовци, внуци,
  • неженени партньори.

Това се водят по-сложни случаи и правителството бави нещата. Понякога отнема 4-5 месеца до момента на вземане на решение.

Според мен имаше първоначален период, в който службите умишлено не разглеждаха тези категории, защото не им бе ясно още как да процедират, за родителите и децата над 21, даже в системата не е зададено да се изискват допълнителни доказателства, при кандидатстването.

Кандидатстваш, разглеждат апликацията и после вече ти искат да пратиш още неща..

Много често клиенти ме питат, кандидатствахме, еди кога си, а още няма резултат, може ли да се провери какво става.

Всъщност проверката какво става се състои в следното, да си следите редовно имейла, дори спама.

Ако няма нищо там, а сте получили при кандидатстването, че апликацията е изпратена се иска просто да се чака.

Може да пишете имейл на службите и попитате какво става с апликацията ви, или да им се обадите, но отговорът, който ще получите ще е стандартен, и с две думи ще е, че трябва да чакате още, колко – „не можем да кажем“.

Когато клиент ме попита, „Колко време трябва да чакам?“, аз му отговарям, „колкото е необходимо“.

Преди много, много години при мои кандидатствания за визи, се е налагало ида чакам над година, без да имам паспорт и възможност да пътувам.

Повечето от  вас може спокойно да си работят, учат и пътуват, докато чакат статут, просто е въпрос на време.

Добре е и от време на време да проверявате правителствения сайт, да не би да е излязло решение и вие да не сте забелязали имейла. Това може да стане по този начин: https://help4bg.co.uk/2019/11/13/%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0/

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *