Как да не ни излъжат за документи във Великобритания?

March 30, 2022
0 Comment

Оказва се, че има много хора, които искат да дойдат и да работят във  Великобритания. Условията са доста затегнати и вече никак не е лесно да се сдобие човек с необходимите документи. Има сънародници, които използват тази ситуация, за да направят бързи печалби,но  без да ги е грижа за Вашия интерес. Те са готови да ви обещаят това, което искате да чуете, за да Ви вземат пари за неща:

 • които вероятно никога няма да се случат.
 • които може да ви отрежат всяка друга възможност за легално пребиваване във Великобритания.

Тези хора не са лицензирани имиграционни съветници или адвокати, а просто “предприемчиви” сънародници. Във Великобритания е незаконно и подсъдно някой, който не е адвокат или лицензиран имиграционен съветник да се занимава с имиграционни документи. Ако някой ви предложи имиграционна услуга, е добре да го попитате дали е адвокат или имиграционен съветник, ако не е такъв,  очаквайте да бъдете измамени.

Ако ви каже, че е адвокат или имиграционен съветник, поискайте да докаже това – с линк към официален уебсайт на организацията OICS, която отговаря за регистрациите на имиграционните съветници или със сертификат, издаден от нея, който може да проверите в сайта на OICS.

В социалните мрежи, а и не само там, се рекламира съдействие за статут за уседналост.

До тук нищо необичайно. Аз също предлагам тази услуга и съм запознат до най-малката подробност със условията. Разликата е там, че аз съм преминал специално обучение, издържал съм си изпитите, имам лиценз за имиграционен съветник и моята дейност е регулирана. В нея влиза съдействие както за статути, така и за много други визи, гражданство и други имиграционни услуги. Не зная да има друг сънародник с тези квалификации и лиценз. И нещо, което също е много ценно – имам доста голям опит, натрупан през годините, защото се занимавам всеки ден с това и работя с много клиенти, затова имам и много обратна връзка. 

Ако има начин някой да получи статут, съдействам за получаването му. Ако няма начин, не казвам на човека, че ще стане, само за да му взема парите, защото аз и моята фирма имаме планове да продължим да работим много години напред. Нашата цел е клиентите ни да са доволни, защото най-добрата реклама са доволните клиенти, които ще ни препоръчат на други.

Един пример: попадна ми реклама, в която се предлага съдействие за статут, като се осигуряват и документи за 2020 година. Ясно е, че това са фалшиви документи. С други думи, на клиента се предлага да даде документи с невярно съдържание, които могат да му създадат купища проблеми. 

Дори да сте били за кратко тук във Великобритания през 2020 г. и да имате оригинални документи оттогава, ако сте се прибрали в България и искате да дойдете чак сега, тези документи не са достатъчни, за да получите статут. Защо? 

 • Изпуснали сте крайния срок 30/06/2020
 • От пребиваването ви 2020 до сега са минали повече от 6 месеца –  дори повече и от 1 година. Вие най-вероятно сте загубили правата си, които престоят ви през 2020 г. ви е давал.  

Ако сте били извън страната повече от 12 месеца, няма как да получите статут,  понеже вече не отговаряте на условията. В този случай бихте кандидатствали напразно. При отсъствие между 6 и 12 месеца може да се получи статут само по изключение и тези молби е добре да се направят от специалист, който знае всички изключения и има достатъчно натрупан опит, за да знае кои видове изключения минават и кои – не.

Изяснявам специално това за хора, които имат оригинални документи.  

При това положение, какъв е смисълът да се плаща на хора, които обещават да ви осигурят фалшифицирани документи, за да ви направят статут?  Очевидно е, че тези хора или нямат представа, че дори и с редовни документи в тази ситуация няма изгледи за успех – или просто искат да ви измамят.

Вижте рекламата на един такъв човек, в снимката, нарочно съм скрил конкретните данни.

Сега и за фалшивите документи – да не забравяме, че служителите на Home Office не “пасат трева”. Имал съм доста случаи на клиенти, обърнали се към мен след откази, когато са се опитвали да получат статут с фалшифицирани документи. 

Най-често това са банкови извлечения и битови сметки.  В отговорите от Home Office пише, че отказват да издадат статут, понеже са направили проверка и се е оказало, че документите не са истински. Има доста начини, по които те могат да проверят нещата. 

Фалшивите документи не само не помагат, но и създават проблеми. Освен черен печат в паспорта (отказ за влизане в страната), за който много се пита в групите напоследък,  имиграционните служители може да ви сложат и “черна точка” в досието и да не Ви пускат да влезете в страната с години напред. Може да Ви бъде отказвана всякаква виза или молба за престой. Това може да стане и за срок от 10 години. 

С други думи, ако сега не отговаряте на условията за статут, е възможно да отговаряте на условията за някоя виза – сега или след няколко месеца или след няколко години. Ако обаче използвате фалшиви документи, е възможно не само да не получите статут сега, а и освен това да си отрежете тези други пътища за години напред. Не е разумно да се пропиляват тези шансове с опити да се излъжат службите сега. 

Защо някои хора предлагат неща, които не работят?
По няколко причини. 

 1. Защото търсят бързи и лесни печалби. Най-често се предлагат от фалшиви профили във Фейсбук, които утре просто изчезват, създават се нови и няма никакъв начин да потърсите отговорност или парите си обратно. Ако Пенка предлага това съдействие за статут с фалшиви документи и някой й плати, ще минат месеци, преди документите на този “някой” да бъдат прегледани от Home Office и да бъде получен отказ.  Ако Пенка прави по 2 статута на ден, за 3 месеца тя ще може да излъже близо 200 души. Те ще разберат, че ги е излъгала, но много по-късно. Най-вероятно Пенка изобщо не се казва Пенка, профилът й е фалшив и тогава вече ще е изчезнал, или тя ще е спряла да отговаря на телефон, или и двете.   
 1. Защото смятат, че това кандидатстване е много лесно и само четене на официалните сайтове е достатъчно. Това беше така през 2020-та година и дори малко по-късно. Нещата обаче се промениха.
 2. Защото винаги се намират хора, които вярват на лъжа, защото звучи добре и на тях много им се иска да бъде истина. Както и хора, които се доверяват сляпо на обяви по социалните мрежи, без да направят проверка кой какво им предлага и дали това, което им се предлага, е законно и възможно.

Както се казва всеки има право да си вярва в каквото си иска. Има хора, които вярват и в Дядо Коледа, но те са на възраст, когато още не пишат и не четат Фейсбук.  

Преди да използвате услуги от непознат човек, опитайте първо да си отговорите на следните въпроси:

 • Сигурен ли съм, че човека е този за който се представя? 
 • Има ли история на дейността му? 
 • Препоръчан ли ми е от някого, на когото се доверявам? 
 • Мога ли да намеря отзиви за дейността му от други клиенти? Той ли ме намери?
 • Ако това, което ми обещава, не се окаже така, на кого мога да се оплача (освен на Арменския поп)? 
 • Ако реша да ползвам услуги с фалшиви документи, готов ли съм да стана участник в измама? Давам ли си сметка, че ако ме хванат с фалшиви документи, Пенка никой няма да я потърси, защото тя не застава с името си, а ще търсят отговорност само от мен?   

Измами с документи и продаване на фалшиви обещания не се случват само в сферата на статутите или имиграцията. Те се ширят в много услуги – при изваждането на карти, за право на работа в строителството, при социалните помощи, при кандидатстването за заеми и в много други области.  

Много българи знаят за няколко български “счетоводни” фирми, които толкова дълбоко затънаха с измамите, че фирмите бяха затворени, работещите в тях – арестувани, компютрите и базата данни им бяха иззети и те прекратиха дейност. 

Техните клиенти се проверяват един по един, като при повечето има някаква измама. 

Към нас месеци наред се обръщат бивши техни клиенти с тъжни истории. Често от тях е поискано да върнат големи суми, най-често във връзка със социални помощи, а в други случаи има и други измами. 

Най-тъжното е, че при доста от тези случаи вече не може да се направи нищо, за да се помогне. Част от тях са се съгласили да ползват измама или фалшиви документи. Всичко, свързано с измамата, е от тяхно име и за последствията сега отговарят те. В един от случаите такъв клиент ще връща £36 000, които е получил за няколко години във вид на универсален кредит (социална помощ).  

Други клиенти не знаят, че от тяхно име е извършвана измама или че са получили помощи или други облаги по незаконни начини. В трети случаи има извършени други измами с данните на клиента. Той не е давал съгласие, не е искал тези други “услуги” и често не знае за тях – разбира го, когато трябва да понесе последствията.  

Например, доста клиенти случайно откриват, че имат направена регистрация за работа като самостоятелно заето лице (self-employment). Някой ги е регистрирал, без те да знаят. След такава регистрация трябва да се подаде данъчна декларация. В един от последните случаи при нас,  такъв клиент е получил глоби за няколко години непуснати данъчни декларации на обща стойност около £4500. Клиентът беше се прибрал в България и изобщо не подозираше, че има такива глоби. Измамата лъсва, когато клиентът се връща отново да работи в Обединеното кралство и започва да получава писма с искане да плати тези пари. Той трябва сега със закъснение да пуска данъчни декларации и да обяснява защо не го е направил по-рано – с други думи, да доказва, че “няма сестра”. Това коства много време, нерви и пари. 

В други случаи от името на измамения са взети заеми и се изисква измаменият да ги връща. 

Не са редки и измамите с грантовете по време на коронавируса – подпомагането от държавата за самоосигуряващи се лица. 

Има и други измами.

Измамниците са доста находчиви. Най-добрият начин да избегнете проблемите, които те могат да ви навлекат, е като ги разпознавате и се предпазвате от тях.  

При измамите важи една популярна английска поговорка:  “Ако едно нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то вероятно не е истина!”

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *