Изчакване на решение за статут или виза

December 11, 2021
0 Comment

Имиграционните служби на  Великобритания преди години измениха правилата така, че човек да не може да променя виза, докато се намира във Великобритания.

Как ви засяга това пряко /след Брексит/ ? Ако дойдете в Кралството като турист например, вие не можете да получите работна виза. За целта трябва да напуснете страната и да кандидатствате за работна виза извън пределите на Великобритания.

Кандидатствате, изчаквате решението и след като получите виза, можете да влезете в страната с този документ.

Това се отнася не само за работна виза а за всякакъв вид визи, студентска, виза за съпрузи, инвеститори и други видове визи.

Статутът за уседналост (Settled status –  ILR) и временният статут  (Presettled status- LLR) също представляват един вид визи.

Редът, който се спазва е следният – кандидатстването за която и да е виза, става извън Великобритания, получавате я , заминавате, пребивавате, работите или учите и когато наближи срока тя да изтече, ако ви се полага удължаване на визата, можете да го направите във Великобритания.

Примерно, когато някой иска да се присъедини към близък роднина трябва да направи това извън територията на Великобритания и да изчака решението преди да дойде във Великобритания. Това е за роднини, които не са били през последните 6 месеца на 2020 във Великобритания.

Каква е причината да има такива правила? Нека се опитам да ви отговоря на това с примери.

Иван идва тук като турист кандидатства да се присъедини към своята приятелка, но получава отказ за статут. Иван обаче обича много Мария иска да е с нея до края на живота си, Мария пък иска да живее във Великобритания и Иван решава, че след отказа има само един избор да остане тук на Острова въпреки, че му е отказан статут. Тоест той решава да остане незаконно тук и бъде един вид нелегален.

Съвсем наскоро терорист взриви бомба във Ливърпул. Заподозреният се оказва,  живее във Великобритания, получил е отказ за виза, но е останал нелегално в Кралството от 2014 до сега.

Някой би се зачудил как някой може да се покрива 7 години без да бъде хванат…

Ами в имиграционния закон на Великобритания има едно правило, което гласи:

„The 20 year rule on long residence is contained at paragraph 276ADE(1)(iii) of the Immigration Rules. Under the 20 year rule, a person does not have to have lived in the UK lawfully, but simply “continuously”.

Тоест ако някой живее 20 години във Великобритания, дори да е бил незаконно тук , той ще може да стане законен и живее на Острова.

Изводът е, че щом има правило за 20 години незаконно живеене, то има хора, които живеят толкова дълго незаконно тук.

Закона не дели Иван от Куртово Конаре и Мукомби от африканското село Кокуни.

Законът е такъв, че не иска хората да идват тук, да кандидатстват за виза и да получат отказа си тук във Великобритания.

Британската държава иска да кандидатстваш докато си извън Великобритания и ако получиш одобрение, идваш, ако не получиш одобрение си стоиш където си.

Ако имате нужда от допълнителна информация можете да се свържете с мен на телефон: 077 86 06 70 76 или да пишете на имейл  atanas@chikov.com.

Вижте информация и за всички имиграционни услуги.

 

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *