Българска общност във Великобритания.

July 25, 2019
0 Comment

 

Писах вчера за интересните въпроси, които получавам и интересните отговори, които давам.

Потребител ми пише „Здравейте, като казахте, че ще помагате на Българи си помислих, че ще го направите по по-различен начин! Вземете пример от най – проспериращото общество на острова, еврейското! Че чрез НСО с цел подпомагане на Българската общност да се финансира от държавата и има много бенефити от това! Освен пари за заплати и наем на сграда има много възможности за финансиране и ако решите да тръгнете по този път, може да работим заедно!“

 

Примери колкото искаш, не е само еврейско.. може да вземем и примери от български общества, в САЩ примерно във Флорида градчето https://www.facebook.com/st.petka.fl

 

Общество се получава от хора които имат обща цел. Общата цел много често е религията, предполагам точно така е с евреите, мюсюлманските общности също са много силни пак заради религията, има доста християнски общности които пак така.

 

При нас българите в Лондон които сме над 100 000 общността ни е голяма би си казал всеки… но интереси безброй. Броя на българите в St. Petersburg, Florida е 4 цифрен.

Въпреки това те са събрали пари, купили са своя църква и са я ремонтирали.

Имат група сънародници, които се грижат за нея.

Нямат си отец, а такъв пътува до тях.

Покрай празници се събират празнуват и правят добри дела.

 

Такова нещо във Великобритания няма как да се случи… тук на Острова имаме много различни типове Българи.

Нека ни сравня със сънародниците във САЩ.

 

За да отидеш във САЩ ти трябва да си имал късмет да спечелиш Зелена Карта от Лотарията или измислил нещо друго за да прескочиш закони и граници.

Ти си взел решение да напуснеш Родината и се установиш в страната на неограничените възможности.

Отишъл си там за да работиш, дадеш всичко от себе си и да успееш.

 

Това е нещо, което обединява всички сънародници заминали там. Те изпълняват изискванията да стоят в САЩ и спазват закони иначе зелената им карта ще е невалидна и няма да имат възможност да вземат жителство.

Познавам сънародник, който живее и работи там има бизнес и не си е ходил в Родината от 20 години защото не може… чака сина му да стане на 21 и му помогне с документите за да стане и той напълно легален.

 

 

Във Великобритания има различни групи сънародници и различни интереси.

Има такива дошли преди 2007, драпали с нокти и какво ли не да дойдат тук похарчили хиляди за визи и документи.

Хора които са дошли и разчитали само на това да работят и успеят. Дошли са във времена, в които не е имало български медии и работодатели, за всичко за се оправяли сами.

Има сънародници дошли по лесния начин, с предоставено всичко наготово, български хазяи, български работодатели, медии, магазини, заведения и какво ли не.

 

Има сънародници, които въобще не са дошли с идеята да успяват тук, има много сънародници, които са дошли, не понеже искат та успяват тук, а защото не могат да успеят в Родината и не искат да са там.

Има много сънародници, които не успяват в Родината понеже системата им пречи, идват тук на Острова, пак не успяват… този път не им е виновна системата, а нещо друго… всъщност при тях винаги има някой друг виновен…

 

Има  много сънародници, които са дошли заради социални помощи и които не знаят какво искат, живеят ден за ден, нямат планове за бъдещето, знаят какво не искат, не знаят какво искат.

 

При това шарено общество на Острова, което има толкова много различни интереси и нужди, аз лично не виждам начин как може да има обединение, организация и нещо което сънародникът, който ми писа иска.

 

 

Ако се почне нещо от някого, този човек създава и прави нещо за обществото, ще се намерят много, които ще гледам само как да изкярят нещо, да получат далавера, да се възползват безвъзмездно. Тези същите вероятно няма да са доволни от каквото и да са получили, а ще искат още и смятат, че някой трябва да прави за тях нещо си защото той и те са българи.

 

 

Тези сънародници във Флорида, сами са събрали пари за църквата, сами са я ремонтирали.

При празници жени правят гозби в домовете си, носят ги, другите хора си плащат и с парите се спонсорира църквата и тнт. Има едно съзнание при тях, че  никой няма да им помогне, те не са чакали някой да им намери църква и поп и какво ли не, те са си го направили сами.

 

Тук във Великобритания сънародник е решил да прави църква и събира няколко години средства за тази църква …. Познайте колко е събрал?

Според него му трябват поне 100 000 а е събрал https://www.totalgiving.co.uk/charity/bulgarian-charity-trust–bct

 

 

£161.25

 

 

Няма да обсъждам инициатора на тази инициатива и дали някой му вярва или не, това е друга тема.

Въпросът е, че имаме много сънародници с много цели на Острова и няма нещо, което да ни обединява.

 

Ако почне едно някой, има веднага си мисли как да се възползва лично и намаже, става както в българската поговорка „един гледа сватба, друг гледа брадва“

 

 

 

 

 

 

 

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *