Шофьорски неволи в UK

April 21, 2019
0 Comment

Повечето от нас знаят закона за движението по пътищата и „статута” на алкохола в него.

Но знаете ли, че законът за движение по пътищата във Великобритания обхваща не само тези, които са зад волана в движение, но и тези, които са в автомобила при покой.

Да, звучи малко парадоксално и някои не вярват, че е така, но това – дали вярват или не, няма значение, понеже пътната полиция стриктно следи за подобни нарушения.

Случка номер едно: Сънародник шофира автомобил в нетрезво състояние. Прави малко залитане, леко закача дърво (или мантинела), за които впоследствие няма спомен. След удара се усеща, че не трябва да шофира повече, отбива в странична уличка, спира колата си, бута седалката назад и решава да подремне, за да изтрезнее. Сънят му по някое време обаче бива нарушен от служителите на реда, които виждат спряна кола и спящ човек в нея. Тропат, той им отваря вратата и… вече е нарушил закона. Няма значение, че в момента не шофира. Той е в притежание на автомобил и се намира вътре в него в нетрезво състояние.

Случка номер две: Българско семейство се прибира с колата от гости. Шофира жената, която не е пила нищо, но за сметка на това съпругът й се е почерпил здраво. Спират на бензиностанция, за да заредят, но след това жената не може да стартира двигателя на колата колкото и да се опитва. В този момент на съпруга й му кипва, казва й „Я, зарежи!” и излиза от автомобила, за да седне на шофьорското място и да запали колата. През това време от бензиностанцията виждат залитащия кандидат-шофьор да влиза в колата и се обаждат на полицията. Тя пък се случила наблизо и пристигнала, докато нашенецът още бил зад волана на машината. Веднага тръгнали да проверяват колко е пил, без изобщо да се трогнат от обясненията за ситуацията с двигателя и шофирането от друг човек. Последвали незабавна сурова глоба и наказателни точки.

Случка номер три: Българин излиза вечерта на паркинга, леко подпийнал, с намерение да вземе нещо от жабката на колата си. Светва лампичката и започва да рови из документите си. През това време край колата минава патрул и го заговаря. По блясъка на очите му усещат, че „не е сам”, затова решават да проверят колко се е почерпил, и хоп – нарушение! Няма значение, че не е шофирал и че не е имал намерение да шофира. Според закона той просто се намира в колата си в нетрезво състояние. Нашенецът се поинтересува от логиката в случая и обяснението, което получава, е, че когато някой консумира алкохол, е склонен да подцени ситуацията. В един момент той е в колата си за нещо, после му хрумва друго и в следващия момент вече може да се озове на пътя като потенциален убиец. Няма значение, че не е възнамерявал да шофира, защото вече е имало подобни фатални прецеденти. Както се казва, покрай сухото гори и суровото. В гореописаните случаи наказанието, което ще ви определи полицията, може и да стигне до 10 наказателни точки, отнемане на лиценза и глоба до 500 паунда. А обвинението, което ще получите, най-вероятно ще е същото, както и при шофиране в нетрезво състояние: „In Charge of motor vehicle – alcohol level above limit.

Една рубрика, която започнахме да правим със вестник БГ БЕН.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *