Фалшиф No Claim bonus – последствията от него

November 4, 2015
0 Comment

Повечето от нас са виждали обяви за изработване на No claim Bonus от България – било то чрез Facebook  или български страници за обяви. Те в общи линии гласят, че срещу скромната сума от 50-100 паунда ще получите блестящата възможност да спестите хиляди.

Какво всъщност представляват тези No claim Bonus, как се правят и използват е нещото което ще разберем от специалисти в бранша.

Свързахме се с Добромир Гушев  който над 3 години се занимава със застраховки. Добромир е квалифициран Financial Adviser и през неговия офис са минали над 10,000 клиенти от български и източно европейски произход.

Нека най-напред обърнем внимание на някои често задавани въпроси по отношение на No Claim Bonus:

Какво е No Claim Bonus (NCB)?

No claim bonus или no claims discount представлява изчисляване броя на годините, през които не сте предявили иск по автомобилната ви застраховка.

Дали NCB си струва зависи от конкретния застраховател. Например NCB от пет години или повече, може да ви даде право на отстъпка от вашата премия в размер на 60-75%.

Как да създадем своя NCB?

За всяка година от вашата застраховка през която не сте подавали иск, вие придобивате право на още една година на NCB. Някои фирми предлагат ускорени полици, където можете да спечелите бонус за 10, а не за 12 месеца.

Можете да създадете неограничен брой NCB, но повечето застрахователи ще използват само максималния срок от  пет  или 9 години, когато изготвят отстъпка.

Ако предявим иск, как това ще повлияе нашия No Claim Bonus?

Ако подадете иск по вашата полица, който вашия застраховател трябва да изплати, вие обикновено ще загубите част или целия си no claim bonus.

В случай, че сте ударени от друга кола и стане ясно, че вината не е ваша, застрахователят може да бъде в състояние да възстанови плащането от застрахователя на другата кола и вашия NCB няма да бъде засегнат.

В случаите, когато не се стигне до решение чия е вината, застрахователите могат да си поделят разходите по иска и NCB на двамата водачи може да бъде засегнат. Това включва и случаите, когато колата е открадната или повредена от лошото време.

Ако сте платили за нова полица с намален NCB и по-късно стане ясно, че вината не е ваша, обикновено можете да получите вашия NCB възстановен, както и да ви възстановят допълнителната премията, която сте платили.

Необходимо ли е да защитим своя No Claim Bonus?

Защитавайки своя NCB вие може да имате до две произшествия станали по ваша вина без това да повлияе на бонуса. Така че, ако претърпите злополука, вашия NCB ще остане непокътнат, дори ако застрахователят не може да възстанови разходите си обратно.

Това няма задължително да спре покачването на вашите премии след предявен иск, тъй като застрахователите вземат под внимание и историята на подадените от вас искове за изчисляване на премиите, заедно с вашия NCB изчислен в края.

Всякакви останали NCB които имате след иска могат да намалят новата ви премия, но няма гаранция, че тя ще бъде по-ниска от предходната година.

Въпреки че защитата на NCB обикновено струва допълнително още 5-10% от общата премия, може да се наложи за една година да платите £100, ако сте имали скорошно произшествие по ваша вина.

Какво се случва, когато сменим колата или полицата си?

Бонусите за непредявяване на искове обикновено могат да бъдат прехвърлени на друга кола, но ако смените своя застраховател преди годината да е изтекла, вие няма да получите NCB.

Застрахователите трябва да представят доказателство за вашия бонус в края на срока на полицата. Можете да прехвърлите това задължение към следващия ви застраховател, когато го смените.

Ако се откажете от полицата, имате две години за повторно използване на вашия NCB, в противен случай той изтича и трябва да започнете от нулата.

Може ли упълномощени шофьори да изградят NCB?

Упълномощени шофьори обикновено не се допускат да изградят свой собствен NCB, тъй като под внимание се взема досието на основния водач.

Изграждайки собствен NCB, тези шофьори създават предпоставки за злоупотреба, понеже собственика на автомобила може да получи отстъпка за непредявен иск без изобщо да се е качвал зад волана.

Има някои застрахователи, които предлагат NCB за упълномощени шофьори, но те не могат да гарантират, че той ще бъде признат от други застрахователи. Това, обаче, се случва все по-често.

Прилага ли се NCB по отношение на служебни превозни средства?

Търговските полици и служебните превозни средства обикновено не ви позволяват да си създадете NCB, но някои застрахователи ще вземат вашия опит в шофирането на служебен автомобил под внимание при изчисляването на вашата премия.

Ако колата ви е застрахована за да можете да я използвате за “социални и битови цели и развлечения”, както и по време на работа, след това най-вероятно може да изградите NCB. Винаги проверявайте, тъй като при всеки застраховател условията може да са различни.

Как да прехвърлим нашия NCB от служебен автомобил?

Ако наскоро сте се отказали от служебно превозно средство, би трябвало да можете да използвате всеки NCB за тази кола.

Но NCB е вероятно да бъде преотстъпван само ако сте били поименно споменати в застрахователната полица на вашата фирма за конкретен автомобил и само за ваша употреба.

Обикновено, при смяна на застрахователите, трябва доказателство за всеки NCB, който сте придобили от предишния си доставчик, но когато става дума за полици на фирма, много застрахователи ще искат потвърждение от работодателя ви.

Можем ли да прехвърлим NCB от чужбина?

Струва си да попитате, въпреки че повечето застрахователи във Великобритания не позволяват създаден в чужбина NCB да бъде прехвърлен на автомобилна застрахователна полица в UK поради различни закони на управление и администрация.

Да се върнем на писмата направени на компютър от български застрахователи – фалшифицираните писма. Тези писма се приемат само от някои британски застрахователя и нищо чудно и те да спрат да го правят един ден.

В повечето случаи, дори и бонусът да е добър, е възможно застрахователите да не го приемат и да поискат от вас още обяснения, които най-често са свързани с „gap of insurance”. Много често хората, които не говорят добър английски не разбират за какво става въпрос и защо не им приемат NCD, в резултат на което се стига до прекратяване на полици и купуване на нови застраховки.

Ако пратите на застрахователя си фалшиво NCB писмо и той се усъмни в него и се поразрови, има много голяма вероятност да ви обявят за измамник и вкарат в черния списък на британските застрахователи. В този случай взимането на каквато и да е застраховка от английски застраховател би могло да се окаже мисия невъзможна. Ако пък не ви усетят в началото и в последствие сте замесени в произшествие или ви откраднат колата, застрахователната компания ще ви разгледа „под лупа“ и когато стане ясно, че сте ги излъгали, ще анулират застраховката ви. Освен това ще се наложи да плащате десетки хиляди и пак ще попаднете в черния списък. Така никога няма да може да си вземете застраховка  в период от 5 години минимум.

Цените на застраховките, особено в Лондон ни се струват доста високи, но за това си има причина – застрахователите сами определят риска си и ние като клиенти нямаме друг избор освен да изпълняваме условията им.

Всеки един опит да заобиколим закона, рано или късно може да ни създаде куп неприятности за които ще съжаляваме дълго време.

Помислете сами дали този риск си заслужава. Има и други начини да намалите цената на застраховката си, които са напълно легални и, за които може да прочетете ТУК.

Възползвайте се до колкото можете от тях вместо да използвате фалшиви документи.

Ето и няколко сравнителна характеристика на застрахователни фирми:
 

Aviva The Co-operative Age UK
Основни елементи
Лихви при разсрочено плащане до 30% до 30% до 5%
Отстъпка при липса на искове (NCD) да да да
Запазване NCD при удар с незастрахован шофьор, без ваша вина да не не
Такса за подновяване няма няма няма
Защита на NCD при искове (брой за година) 1 иск за 1 г.; 2 иска за 3 г. 1 иск за 1 г.;
2 иска за 3 г.
2 иска за 3 г.
Лимит при кражба на ключове £2500 или повече £500 или повече £500 или повече
Excess* при пожар (стандартно задължение) до £150 до £100 до £100
Excess* при кражба (стандартно задължение) до £150 до £100 до £100
Excess* при случайна повреда (стандартно задължение) до £150 до £150 до £100

NCD = no claims discount.
* Excess (самоучастие или франшиз) е договорената сума, която застрахования плаща при настъпване на застрахователно събитие, за покриване на част от щетите.

 

Ние от Chikov.com можем да ви дадем подходящ съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща за вас застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *