Удачно ли е да се инвестира при налична ипотека?

March 12, 2015
0 Comment

Да инвестирам ли след като още не съм изплатил ипотеката си? Това е въпрос, който всеки човек с неизплатен ипотечен кредит трябва да си зададе преди изобщо да обмисля варианта за инвестиция.

Замислете се има ли смисъл да рискувате като вложите парите си в несигурна инвестиция? Не е ли по-добре вместо това с тях да си помогнете да погасите предсрочно ипотеката си? Всеки ще отговори различно на тези въпроси, защото при всеки човек нещата стоят по различен начин.  Въпреки това погасяването на задълженията, сред които попада и ипотеката, трябва да бъде с приоритет пред всякакви инвестиции.

В повечето случаи лихвите по ипотечния кредит, които плащате надхвърлят печалбите от инвестиции, особено ако смятате да вложите малка сума. Това значи, че вие ще спечелите повече ако погасите преждевременно ипотеката си, отколкото ако инвестирате парите си в нещо.

За да вземете разумно решение дали да изплатите по-бързо ипотеката си или да инвестирате, трябва да прецените дали обстоятелствата ви позволяват едно от двете, какво очаквате да се случи с вас и финансите ви в бъдеще и дали сте склонни да поемате рискове.

Какви са обстоятелствата ви?

За да прецените дали да инвестирате преди да сте изплатили ипотеката си трябва да разгледате внимателно личните си обстоятелства и финанси. Освен това си отговорете на въпросите каква сума и за колко време ви остава да върнете, каква е лихвата по ипотечния ви кредит и какъв е видът му.

Например, ако изплащате само лихвата по ипотеката без главницата, т.е. имате interest-only mortgage, инвестицията може да се окаже добра идея, защото ако започне да се изплаща ще можете да започнете да погасявате и главницата по ипотеката преди да изтече срокът за това.

Ако имате стандартна ипотека, при която на равни месечни вноски погасявате част от главницата и лихвата, но обстоятелствата ви позволяват да го правите дори и след като инвестирате парите, тогава отново може да обмислите варианта за инвестиция преди да сте изплатили кредита. Същото важи ако имате заделени пари, дори и без които ще можете да си плащате погасителните вноски.

Ако обаче не сте сигурни във финансовото си състояние, обстоятелствата ви се променят често и понякога изпитвате затруднения с изплащането на ипотеката си, едва ли е добра идея да инвестирате парите си, поне докато не сте стабилизирате както в личен, така и във финансов план.

Склонни ли сте да рискувате?

Ако искате да инвестирате, трябва да обмислите и какви са рисковете от това. При една инвестиция след време може да има добра възвръщаемост, но може и да загубите пари. Помислете склонни ли сте да поемете този риск. Имате ли нужда от парите и ще ви бъде ли трудно да изплащате ипотеката си ако ги загубите? Ако отговорът на този въпрос е положителен, тогава по-добре не рискувайте. Ако обаче обичате да поемате рискове, и сте готови да се изправите пред предизвикателството да изгубите или спечелите пари, тогава може би трябва да опитате.

Какви са бъдещите ви финансови и лични цели?

Ясно е, че изплащането на ипотеката ви е една от финансовите ви цели за бъдещето. Тя е може би най-далечната в бъдещето. В случая е по-добре да се спрете на цели за близкото бъдеще, например предстоящите 5-10 години.

Може би искате в бъдеще да си купите нов автомобил, или пък да спестявате за старини, или за обучението на децата ви? Дотук добре. Но всички тези цели са финансово обвързващи и изискват от вас дългогодишно спестяване, което няма как да стане ако инвестирате пари и не печелите от тези инвестиции.

Ако имате достатъчно доходи, че да плащате спокойно ипотечния си кредит и всички други сметки и разходи и да заделяте пари за постигането на бъдещите ви цели, тогава няма смисъл да правите рискови инвестиции.

Ако обаче парите не ви стигат, а държите да изпълните целите си на всяка цена, тогава някоя рискова инвестиция, която ще се отплати добре може би е вариантът за вас.

Тук има и среден вариант – ако сте достатъчно стабилни финансово, че да си позволите да плащате повече от една погасителна вноска по ипотеката, можете да оставите целите си за по-далечното бъдеще и да се фокусирате върху предварителното погасяване на ипотечния кредит. Така след това ще имате повече финансов ресурс за целите си и ще можете да ги постигнете много по-бързо.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем безплатен финансов или ипотечен съвет. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *