Студентско финансиране за българи във Великобритания

July 24, 2017
0 Comment

Ако сте решили да продължите образованието си в британски университет, все още имате възможност да заемете пари от държавата, за да си помогнете с високите такси за обучение.

Самото връщане на студентския заем става след започване на работа и при получаване на определена сума като заплащане. Размерът на месечната погасителна вноска по заема се определя въз основа на месечната заплата, а не от заетата сума.

Лихвите по студентските заеми се начисляват от деня, в който те бъдат усвоени. Самите условия и изисквания могат да се променят през годините.

Процесът около получаването на студентски заем за различните страни от състава на Обединеното кралство (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) е различен, затова е добре да се запознаете подробно как стоят нещата за конкретната държава, която ви интересува.

По-подробно ще разгледаме как стоят нещата за европейски студенти (в това число и български) за Англия, защото практиката показва, че английските университети са най-предпочитани.

При кандидатстване за студентски заем, университетът определя таксата за обучение и при одобрение на заема, парите се изплащат директно на учебното заведение.

За академичната 2017-2018 година българските студенти в Англия имат право да получат до 9250 паунда заем, ако се обучават в редовна форма и в държавен университет и до 6165 паунда за частно учебно заведение. Задочниците имат право да получат до 6935 паунда за държавен университет и до 4625 паунда за частен.

Дали ще получите одобрение за студентски заем зависи от няколко основни фактора – университетът или колежът, в който учите; курсът на обучение; дали преди това сте изкарали друго висше образование; възрастта ви и националността, като българите все още имат право на заем за обучение.

 

Студентски заем за бакалаври

За Англия, Уелс и Северна Ирландия, кандидатстването за студентски заем за покриване на таксата за обучение става с подаване на апликационна форма на хартия в срок до 31 май, за започващите своето обучение през есента на същата година (нови студенти), и в срок до 30 юни за продължаващите своето обучение.

Важно е да се отбележи, че в Уелс имате възможност да се възползвате и от т.нар. безвъзмездна финансова помощ, която не е заем и съответно не трябва да се връща. Така  ако таксата за една академична година е 9000 паунда, то вие имате право на 4046 паунда заем и 4954 безвъзмездна помощ. Ако решите да се възползвате само от безвъзмездната помощ, следва да подадете апликация за това, но и да заплатите сумата за обучение от например 4046 паунда преди началото на обучението си.

В Шотландия процедурата по кандидатстване за студентски заем е малко по-различна. Финансирането за българските студенти е в размер на до 1820 паунда. Апликацията се подава онлайн, като указаният срок за новите студенти е 31 март, а за тези които продължават – до края на месец юни.

 

Студентски заем за магистри

От есента на 2016 година вече има възможност за финансиране на обучението в магистърски програми. Заемът е в размер до  10 000 паунда. Формите за кандидатстване се очаква да бъдат подадени към април за стартиращите своето магистърско обучение от есента на настоящата година.

 

Апликационните форми за студентски заем за всяка от страните от състава на Обединеното кралство можете да откриете на адрес www.gov.uk/student-finance-forms, а ние от Чиков можем да ви помогнем с подготовката на документите, с кандидатстването или просто с полезни съвети и още информация. Свържете се с нас на  atanas@chikov.com или на телефон 077 860 67 076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *