Страшни разкази за социалните в UK

June 17, 2019
0 Comment

БГ БЕН, брой 11, стр. 9Социалните служби във Великобритания си вършат работата, без да мигнат, и нашите сънародници с деца (особено новодошлите) разбират за това едва когато буквално им звъннат на вратата. Както неведнъж сме казвали досега – незнанието за порядките тук не е оправдание. Защото, когато имате проблем със социалните служби, в UK съществува съвсем реалната опасност те да ви отнемат детето. Социалните служби се интересуват само за едно – благоденствието и психологическия комфорт на вашето отроче, и изобщо не се вълнуват от това какво вие считате за правилно или безопасно, или какви са били аргументите ви за дадена постъпка, когато в нея е замесено вашето дете.

Случка номер едно: Родители работят здраво, за да осигурят бъдещето на 11-годишното си дете. Докато те са на работа, то се връща само от училище и стои вкъщи. Проблеми в очите на родителите няма, защото те са оставяли и по този начин през миналата година в България, преди да дойдат тук. Съседите обаче разбират за това, обаждат се на социалните служби, те идват на проверка и намират детето само, плюс куп неща по дома, които не им харесват. Процедурата, която следва, е бърза и безцеремонна. Детето е отнето, достъпът на родителите до него е забранен и то е дадено на приемно семейство, защото властите считат, че биологичните му родители не са способни да се грижат за него. След това, разбира се, трябваше да се наемат адвокати и други роднини на детето да идват от България, да се борят то да им бъде прехвърлено. Но достъпът на родителите до детето им така и не бе разрешен в UK.

Случка номер две: Български родители във Великобритания са извикали от България бабата на детето им, за да се грижи за него, докато са на работа. През повечето дни на седмицата се налага тя да го води на училище, но проблемът е, че детето плаче и е разстроено, когато се пада ред на баба му да го води на училище. Училищните власти забелязват това и веднага долагат на социалните, че родителите явно имат проблеми с отглеждането на детето. Слава богу, родителите успяха да се свържат с човек, който им помогна за решението на проблема, преди още социалните служби да са се заели сериозно с него. В този случай гледната точка на властите бе, че родителите не могат да осигурят психологически стабилна среда за израстването на детето им, защото то имало изтормозен вид, когато идвало на училище. А още по-драстично се гледа на всякакви ситуации, свързани с физическата безопасност на детето, за което става въпрос в следващия случай.

Случка номер три: Български родители в UK имат две деца, на по 10 и на 4 години. Големият си купува от България през лятната ваканция ножче като това. Ножчето си стояло в стаята му, малката му сестра решава да го вземе и пробва да го отвори, но не може да удържи пружината му, то се хлопва и порязва един от пръстите й. Родителите й веднага отиват в болницата и чистосърдечно си признават, че дъщеря им се е порязала у дома си, докато се опитвала да отвори ножче. Когато чуват думата „нож”, болничните служители се ококорват и веднага извикват специален свой служител, който работи със социалните служби. Той идва и започва сериозно разследване на случая – защо, кога, как, какво, къде… Нещата започват да стават много сериозни и родителите едва успели да се измъкнат накрая, казвайки, че това ножче всъщност било нокторезачка. Защото, сещате се какво щяло да последва при сценария „едното дете има ножка, а другото пък си играе с нея”.

И накрая, няколко изстрадани съвета за всички български родители във Великобритания с малки деца:

– Ако имате някакъв проблем с нараняване или насиняване на детето ви поради неволен инцидент и се наложи да отидете в болница или пък да го заведете на градина или училище, много е важно да дадете обяснение, което да не предизвика съмнения във вашите родителски умения.

– Ако не кажете на социалните служители тук това, което те искат да чуят, може да си навлечете големи неприятности.

– Можете да имате проблеми с детето дори преди още то да се е родило във Великобритания. Социалните могат да го нарочат за отнемане, ако преценят, че не ставате за родител и не сте в състояние да му осигурите безопасна и комфортна среда.

БГ БЕН, бр. 11, стр.9

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *