По-евтини ипотеки и през следващите 18 месеца заради фиксирането на лихвите от страна на АЦБ

December 1, 2015
0 Comment

Желаещите да получат ипотечен кредит ще имат възможност да вземат такъв с рекордно ниска лихва още 18 месеца, след като Английската централна банка заяви, че е малко вероятно лихвените проценти да се вдигнат преди месец май 2017 година, като лихвеният процент ще остане непроменен на базово ниво от 0.5%.

Ипотечните брокери посрещнаха радушно решението на банката и заявиха, че времето на по-евтините ипотеки още не е свършило и кандидатите за ипотечен кредит все още могат да се възползват изгодните оферти.

За 11-те милиона живеещи хора във Великобритания с ипотеки решението за задържане на ниските лихви е добра новина. Марк Харис, изпълнителният директор на ипотечната брокерска агенция SPF заяви: „В последните месеци видяхме наистина изгодни ипотечни оферти и със задържането на ниският лихвен процент и през следващите месеци се надяваме да видим подобни оферти на пазара отново.”

Получателите на ипотечен кредит с 25% депозит могат да вземат 5-годишна ипотека само с 2.84% годишна лихва. Това е рекордно ниска лихва, когато става дума за жилищен кредит.

Правителствените разходи по кредитирането, които се добавят към ипотечните лихвени проценти, също спаднаха от 0.72% на 0.69% за 2-годишните кредити и от 1.36% на 1.34% за 5-годишните.

Марк Карни, изпълнителният директор на Английската централна банка, заяви, че с решението си банката се надява да окуражи хората да инвестират на пазара на имоти.

Какво означава фиксирането на базовото ниво на лихвите за ипотечните кредити?

Базовият лихвен процент отразява цената на банковите ресурси, необходими за финансирането на кредити и други вземания. Тъй като той ще остане нисък за по-дълъг период от време, това ще доведе и до понижаване на лихвения суап (индекс, отразяващ риска за кредиторите). На практика това означава, че ще има повече конкуренция между кредиторите и съответно по-добри оферти за желаещите да получат ипотечен кредит.

Досега лихвеният суап постоянно се увеличаваше и спадаше заради противоречивите изявления на Английската централна банка. Това вече няма да е така. Желаещите да получат ипотека сега ще могат да вземат 3-годишен кредит с 25% депозит и лихва 3% или 2-годишен кредит с по-малко от 2.2% лихва. Дори и тези с малки депозити ще могат да се възползват от конкуренцията между кредиторите. Същото се отнася и до купуващите по схемата buy-to-let.

Какъв е ефектът на фиксирането на базовия лихвен процент за купуващите имот за първи път?

Ниските лихви, както и въвеждането на Help-to-Buy спестовните сметки, които ще осигуряват помощ от правителството за купуващите имот за първи път, се очаква да бъдат допълнителен стимул за тях. Във връзка с фиксирането на базовия лихвен процент, има интерес и от страна на кредиторите да привлекат тази част от купувачите с изгодни оферти. Santander, например, обяви през миналата седмица, че ще понижи лихвите на 2-годишните си ипотечни кредити за закупуващи имот за първи път с депозит от 5% от 4.29% на 3.99%. Офертата на банката дори няма и такса.

Фиксираният базов лихвен процент и възможностите за преипотекиране

Закупилите имот, които са накрая на фиксирания период на лихвата към ипотечния си кредит имат две опции:

– тъй като е вероятно лихвите да продължат да падат, те могат да решат да си останат със същата оферта дори и когато лихвата им стане променлива. Това е по-несигурният вариант.

– да преипотекират имота си сега, тъй като периодът е благодатен за нови по-добри оферти. Добре е да се консултират със специалист за възможностите за това.

Фиксираният базов лихвен процент и BuytoLet

През последните месеци хората, желаещи да закупят жилище по схемата Buy-to-Let бяха разколебани от плановете на Джордж Озбърн да въведе новия Buy-to-Let данък от 2017 г. Досега хазяите по схемата Buy-to-Let можеха да отбиват лихвата по ипотеката си от приходите си от отдаването на имота под наем преди да се калкулират дължимите към държавата данъци. От 2017 г. се предвижда тази възможност да се премахне, като всички хазяи ще плащат 20% данък върху доходите от имота си, което би направило Buy-to-Let неизгодна оферта.

Ефектът на тази промяна ще се усети само ако лихвите започнат да растат. Сега е твърде рано да се каже дали това ще стане след 2017 г.

Най-сигурният вариант за хората вече закупили имот по схемата Buy-to-Let е да преипотекират имота сега, тъй като в момента офертите са изгодни. Това евентуално би ги защитило от задаващите се промени. Очаква се заради фиксирането на базовото ниво на лихвите банките да отворят възможността за 10-годишна фиксирана лихва, което ще е идеалният вариант за преипотекиране на сегашните Buy-to-Let.

Въпреки добрата новина за хората с ипотеки относно фиксирането на базовия лихвен процент от страна на Английската централна банка трябва да се има предвид, че лихвите са сфера от икономиката, която се влияе от множество фактори и въпреки уверенията на Английската централна банка за фиксирането им, не се знае докога офертите ще се задържат изгодни. Следователно, ако намерите добра оферта сега, не разчитайте на това, че тя ще е налична и след 18 месеца, а се възползвайте от плюсовете, които пазарът предлага в момента.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов и ипотечен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *