От значение ли е енергийният сертификат когато купувате жилище?

February 5, 2015
0 Comment

Енергийният сертификат може да ви даде информация за енергийната ефективност на определено жилище. Когато си търсите жилище, собственикът на определен имот е длъжен да ви представи такъв сертификат, за да имате някаква представа какво купувате. Въпреки това не позволявайте на един документ да бъде определящ за това дали да купите дадено жилище или не.

Какво представлява енергийният сертификат?

Както вече споменахме, енергийният сертификат (на англ. Energy Performance Certificate или накратко EPC) е стандартен документ, който дава информация за енергийната ефективност на един имот и собственикът е длъжен да ви предостави. В него има информация за това колко електроенергия изразходва жилището, колко средно струва тя, как да се подобри енергийната ефективност и др. полезна информация, която ви вълнува като бъдещ собственик.

Всяко жилище се класира в група от А до G, като А е групата с най-висока енергийна ефективност.

Собствениците на жилища в Шотландия трябва да представят на всеки купувач обследване на имота и енергиен сертификат.

Трябва ли енергийният сертификат да бъде определящ фактор при покупката?

Този сертификат има за цел да ви запознае с енергийната ефективност на жилището, преди да го купите, но в никакъв случай не трябва да бъде определящ фактор. Ако имота ви харесва и имате желание и възможност да го направите по-ефективен от енергийна гледна точка, тогава сертификатът не е от толкова голямо значение. Той просто ще ви даде информация къде има пропуски и какво ще трябва да направите.  Дали да купите дадено жилище или не, решавате единствено вие.

Колко е точна оценката в сертификата?

Оценителите не могат да направят обстойно проучване на дома ви, затова и оценката, която поставят в сертификатите е приблизителна, а в някои случаи може да бъде и заблуждаваща.

В повечето случаи оценителите вписват в енергийните сертификати това, което виждат на пръв поглед и това, което собственикът на жилището им даде като информация.

Всички имоти ли имат енергиен сертификат?

Без енергиен сертификат могат да бъдат само имотите, които са вписани в Списъка на специалните сгради с архитектурно или историческо значение. Всички останали имоти трябва да имат издаден такъв сертификат.

Енергийният сертификат неразделна част от жилището ли е?

Да, сертификатът трябва да ви се предаде от предишния собственик, ако купите жилището му, както и вие трябва да го дадете на следващия, ако решите да го продадете.  

Каква е валидността на сертификата?

Енергийният сертификат беше въведен през 2007 година и има валидност от 10 години – след това трябва да се поднови. Подновяването на първите сертификати ще започне през 2017 година.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *