Основни съвети за намаляване цената на автомобилната застраховка при млади шофьори

February 18, 2015
0 Comment

Ако сте на възраст между 17 и 25 години и възнамерявате да шофирате по британските пътища, трябва да се подготвите финансово за плащането на една немалка сума за автомобилна застраховка.

За съжаление практиката във Великобритания е начинаещите и младите шофьори да плащат много по-високи автозастраховки, защото според застрахователите те попадат в по-рискова група. Въпреки това има някои начини да намалите стойността на полицата, ето някои от тях:

Изберете правилното покритие

В повечето случаи младите шофьори избират Third-party Insurance, защото смятат, че заради основното си покритие само на щетите на трети лица, тя е най-евтина. Това схващане се оказва погрешно в повечето случаи, тъй като цената на Third-party Insurance е малко по-ниска или равна на тази на Fully Comprehensive Insurance, докато втората покрива както щетите на трети лица, така и тези на вашия автомобил, независимо от обстоятелствата. Затова не бързайте с избора на застраховка, а проверете коя от двете е по-изгодна и по-подходяща за вас.

Покажете, че не сте рисков шофьор

Когато застрахователят се убеди, че не шофирате рисково, той може да реши да намали цената на застраховката ви. Разбира се, все още ще бъдете в рисковата група на младите шофьори, но ще видите разлика в цената.

Като за начало се старайте да карате отговорно и по-рядко. Не правете нарушения и не създавайте рискови ситуации с предпоставки за произшествия. Ако шофирате внимателно след време застрахователят ви ще види, че нямате предявени искове и натрупани наказателни точки и може да смъкне цената на автозастраховката ви.

Шофирайте по-икономичен и скромен автомобил

Повечето млади шофьори искат да карат бърза и хубава кола, но това значи и много по-висока застраховка. Ако обаче шофирате скромен и икономичен автомобил, който попада в друга застрахователна група, цената на застраховката ви ще бъде много по-прилична и поносима.

Добавете опитен водач като втори шофьор

Можете да добавите опитен водач, като втори шофьор на автомобила ви, така цената на застраховката ви ще се понижи. В подобни случаи един от родителите, най-вече бащата, е добър вариант, но имайте предвид, че той трябва да е добавен като втори шофьор. Ако бъде вписан като първи, а вие като втори, застраховката ви ще бъде много по-евтина, но това се нарича „fronting” и е незаконно.

Избягвайте разсроченото плащане на застраховката

Повечето застрахователи предлагат на клиентите си да плащат застраховката на равни вноски, но някои от тях начисляват лихви, които не са толкова високи, но при млад шофьор, който плаща висока застраховка се усещат. Ако сте намерили изгодна застраховка, но застрахователят начислява лихви при разсроченото й плащане, по-добре обмислете варианта да съберете парите и да ги платите на един път.

Обмислете варианта за телематично застраховане

Все повече застрахователи предлагат и опция за инсталирането на Smartbox устройство в автомобилите на младите шофьори или т.нар. телематично застраховане.

Целта на Smartbox устройството е да следи доколко добре шофирате и поведението ви на пътя като цяло. С подобно устройство можете да намалите цената на застраховката с до 50%, което за един млад шофьор в цифри може да се изрази с до 600 паунда.

Имайте предвид, че не всички застрахователи предлагат телематично застраховане. Ако сте решили да пробвате, трябва да попитате настоящия си застраховател дали е възможна тази опция и ако не е, да намерите друг, при който ще е възможно да се възползвате от нея.

И един последен съвет – винаги сравнявайте обстойно цените на застраховките при различните застрахователи и изберете най-изгодната. За целта можете да използвате някой от множеството сайтове за сравнение, например Confused.com или GoCompare.com.

 

 

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна автомобилна застраховка напълно безплатно, пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *