Обследване на жилище (House Survey) – обща информация, видове и цени

March 9, 2015
0 Comment

Едва 20% от британците поръчват House survey (report) – обследване на жилището, преди да го купят. Факт е, че едно survey може да струва доста, но ако купувате скъпо жилище, в което възнамерявате да живеете дълги години, тогава инвестицията е оправдана. Процедурата ще ви спести много неприятни изненади и проблеми в бъдеще.

Какво представлява House survey (report)?

House survey е детайлна инспекция на имота, който сте решили да купите. То се извършва от специалисти. След като бъде завършено, ще разберете какви проблеми има бъдещото ви жилище, доколко са сериозни и ще можете да прецените дали си заслужава да го купите и евентуално поправянето на проблемите на каква стойност възлиза.

За да сте сигурни, че имотът е обследван от експерт и крайната оценка е възможно най-точна, препоръчваме да потърсите лице, което е регистрирано към организацията Royal Institute of Chartered Surveyors или накратко RICS.

Задължително ли е да направя survey на жилището?

Разбира се, че не. Survey е по ваше желание и може да се направи преди и след покупката.

Въпреки това е препоръчително да направите survey, особено ако купувате жилище за първи път. Така ще знаете точно какво купувате, няма да има неприятни изненади в последствие и спешни ремонти, които не сте планували и ще се отразят пагубно на финансите ви. Ако survey се извърши от експерт, вие ще сте наясно точно какви проблеми има жилището, колко и за какво ще трябва да похарчите, евентуално в бъдеще какво ще трябва да поправите и смените и т.н.

След направеното survey може да се окаже, че имотът има прекалено много неща за поправяне, а цената му е неприемлива при тези обстоятелства. В такъв случай ако жилището ви харесва, можете да се договорите със собственика, да му покажете резултатите от survey и да поискате да намали цената до такава, която е приемлива за вас.

Например ако покривът е за ремонт и той ще струва около 15 хиляди паунда, напълно приемливо е собственикът да ги приспадне от първоначално исканата сума. Имайте предвид, че тук нещата са различни от човек до човек и няма никаква гаранция, че отсрещната страна ще се съгласи да свали дори и паунд от цената. Но в такъв случай вие сами можете да си направите сметка дали е уместно да купувате или е по-добре да потърсите друго жилище.

При всички положения, ако възнамерявате да купите старо или нетрадиционно жилище, поръчването на survey е препоръчително. Същото важи ако купувате за първи път, нямате достатъчно познания около проблемите, свързани с едно жилище или просто искате да се подсигурите.

Какви видове survey има?

Можете да поръчате каквото survey искате – от частично до пълно, според това какво искате на научите за имота и колко пари сте склонни да дадете за услугата. Основните видове survey са следните:

  • Обследване на общото състояние (Condition Report)– това е най-основното survey. То е най-евтино и най-общо. В него се вписват основните проблеми и рискове на жилището, но няма задълбочена проверка, нито пък евентуалната стойност на необходимите ремонти.
  • Обследване за купувачи (Homebuyers Report)– това survey е по-подробно от горното. След като бъде направено, експертното лице ще ви каже кои са най-неотложните ремонти и проблеми по жилището и колко ще ви струва да ги отстраните. Все пак това survey няма да е толкова детайлно, така че ако искате всяко кътче в имота да бъде прегледано, препоръчваме да обърнете внимание на последния вид.
  • Обследване  на сградата (Building Survey) – тук вече идваме на най-подробното survey, което е на цялата сграда или имот. То е най-скъпо, ще ви струва около 600 паунда за жилище до 100 хиляди паунда. При приключване на survey, експертното лице ще ви даде подробен доклад, в който е вписан всеки проблем с имота, дори и евентуалните, които може да възникнат в близко бъдеще, както и необходимата сума за отстраняването на всеки.

Колко ще ми струва едно survey?

Цената за survey не е фиксирана. Тя зависи от това къде се намира имота, колко е скъп и разбира се от тарифите на избраната от вас компания или специалист за извършване на survey.

Ориентировъчно, един Condition Report струва между 150 и 300 паунда, Homebuyer’s Report от 250 до 600 паунда, а Building Survey e от 500 до 1000 паунда.

В заключение – когато купувате жилище, вероятно го правите с цел да живеете в него дълги години, затова може би си заслужава да инвестирате в survey. Когато търсите компания или експертно лице, не забравяйте, че тези, които предлагат по-евтини услуги може би всъщност не са толкова вещи и накрая има риск да не останете доволни. Препоръчваме ви да наемете лице, което членува в RICS, така ще сте сигурни, че бъдещият ви дом се обследва от експерт и оценката му е възможно най-точна.

Ние от Chikov.com можем да ви помогнем в организирането на обследване. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *