Купуване на жилище на търг

April 30, 2015
0 Comment

Имотните търгове са добър начин да си купите ново жилище, като избегнете дългите и заплетени процедури, които по принцип съпътстват подобна сделка.  Стига да знаете какво правите, можете да се сдобиете с нов дом на много изгодна цена. Все пак внимавайте, защото когато наддавате за имот, приключи ли търгът и вие сте предложили най-много, ще трябва да платите сумата.

Защо да участвам в подобни търгове?

Купуването на жилище на търг е особено подходящо за хора, които търсят нещо по-нетрадиционно, нещо, което повечето брокери не биха се наели да предлагат или не знаят как да продадат. Но дори и да не търсите нещо подобно, не се отказвайте все още, защото на тези търгове от време на време излизат имоти с голям потенциал, а в някои случаи дори се продават жилища на много ниски цени.

През последните 10 години имотните търгове придобиха небивал успех, като с всяка година все повече хора взимат участие в тях. Може би го правят заради изброените по-горе предимства, а може би защото в момента, в който спечелят търга, сделката е завършена и няма отказване от нито една от двете страни.

Освен това на подобни търгове можете да се ориентирате как вървят определени имоти и да придобиете реална представа за тяхната реална стойност, базирайки се на предлаганите от участниците суми.

Друг плюс, който ви предоставят имотните търгове е, че почти няма подробности около жилището, които да останат скрити от купувачите. Вие няма да се притеснявате, че някой брокер ви лъже и омайва, само за да купите жилището и той да си получи комисионната. На търговете научавате всичко, което би ви интересувало.

Какви са недостатъците на тези търгове?

Основният недостатък на имотните търгове е, че ако харесате определено жилище, не можете веднага да дадете оферта за него, а трябва да се преборите с останалите купувачи. Все пак това е търг и който предложи най-много пари, той получава жилището.

Ако нямате късмет може да се окаже, че сте прахосали доста време, усилия и не на последно място пари за обследване на имота, участие в търга и т.н.

Колко излиза покупката на жилище на търг?

Освен цената на жилището, чиито лимит определяте вие, останалите ви разходи по подобна покупка ще са 200-300 паунда за аукционната къща, която организира търговете, такса за адвокат или брокер, гербов налог или т.нар. Stamp duty и застраховка на жилището.

Как да се включа в търг?

Изберете в кой град и кой район искате да си купите жилище, тогава проверете в интернет кои аукционни къщи обслужват съответното място и се свържете с тях. Ако не ви се търси или смятате, че няма да се справите, ето и кратък списък с едни от най-добрите аукционни къщи във Великобритания:

  1. Allsop – тук ще намерите всякакви жилища – от апартаменти до къщи. Има и портфолио на всеки продавач. Уебсайт: www.allsop.co.uk.
  2. Auction House – тук ще намерите имоти предимно в Лондон, Източна Англия, Мидландс и Северна Англия. Уебсайт: www.auctionhouse.uk.net.
  3. Barnard Marcus – провеждат търгове за имоти из цяла Великобритания, но всичките аукциони се състоят в Лондон. Уебсайт: www.barnardmarcusauctions.co.uk.
  4. Barnett Ross – базирани в северната част на Лондон, продават всякакви имоти – от такива, нуждаещи се от основен ремонт до луксозни сгради. Уебсайт: www.barnardmarcusauctions.co.uk.
  5. Brendons Auctioneers – специализират в продажбите на евтини апартаменти и малки къщи в предградията на Лондон. Уебсайт: www.brendonsauctioneers.co.uk.
  6. Brown & Co – продават на търг основно имоти в провинциалните райони на Източна Англия и Мидландс. Уебсайт: www.brown-co.com.
  7. Countrywide – търгуват с всякакви имоти от Екзитър до Глазгоу. Уебсайт: www.countrywidepropertyauctions.co.uk.
  8. Fox & Sons – продават жилища и магазини в Саутхемптън. Уебсайт: www.foxandsonsauctions.co.uk.
  9. Griffits & Charles – търгуват основно с имоти в Уорчестършър. Уебсайт: www.griffiths-charles.co.uk.
  10. Hunters – продават имоти в Йоркшър. Уебсайт: www.yorkshirepropertyauctions.co.uk.
  11. Martin & Pole – търгуват с имоти в Ридинг и Уокингам. Уебсайт: www.martinpole.co.uk.
  12. Michael Poole – занимават се с имоти в Нюкасъл и околностите. Уебсайт: www.michaelpoole.co.uk.
  13. Penny Cuick – пускат на търгове основно малки къщи, апартаменти и малки магазинчета в предградията на Бирмингам. Уебсайт: www.pennycuick.co.uk.
  14. Savills – продават луксозни имоти, най-вече в централната част на Лондон и Нотингам. Уебсайт: www.auctions.savills.co.uk.
  15. Seel & Co – търгуват с нискобюджетни къщи и апартаменти в Северен Уелс. Уебсайт: www.seelandco.com.
  16. Sharpes – продават нискобюджетни жилища в Брадфорд. Известни с това, че много от участниците в техните аукциони купуват с цел да отдават имотите под наем. Уебсайт: www.sharpes-estate-agents.co.uk.
  17. Shobrook & Co – продават основно жилища за ремонт и отдаване под наем в Плимут. Уебсайт: www.shobrook.co.uk.
  18. Strettons – търгуват основно с евтини жилища в Лондон и Южна Англия. Уебсайт: www.strettons.co.uk/Auctions/AuctionsHomepage.
  19. Symonds & Sampson – продават имоти основно в Дорсет. Уебсайт: www.symondsandsampson.co.uk.
  20. Wilsons Auctions – имат шест аукционни къщи в Мидландс, Уелс, Шотландия и Ирландия. Продават основно малки къщи и магазини. Уебсайт: www.wilsonsauctions.com.

Освен аукционните къщи, някои от големите сайтове за имоти, като например www.rightmove.co.uk, имат секции за имоти на търг, затова разгледайте и тях, ако имате възможност.

След като се свържете с аукционна къща попитайте кога ще провеждат търг и кои имоти ще бъдат включени в него. Ако все още няма точна информация за това кога ще се проведе определен търг, просто оставете данните си и ги помолете да се свържат с вас когато всичко стане ясно.

Обикновено когато вече има някаква конкретна информация за търговете, те се провеждат до 4 седмици след това, така че не губете време, а започнете да оглеждате имотите и да се подготвяте за търга.

Как да се подготвя за търга?

Най-добре е да отидете като наблюдател на няколко имотни търга преди да се включите в някой.

Когато решите да вземете участие в търг, преди всичко проучете имотите, които ще се предлагат на него. Съставете си списък и включете тези, към които имате интерес. Свържете се с аукционната къща и ги помолете да ви организират оглед на избраните имоти.

Имайте предвид, че повечето жилища, които се пускат на търг са в лошо, дори понякога окаяно състояние, но някои имат голям потенциал и можете да вземете някое за малко пари, а след това с още малко да го превърнете в мечтания дом.

След като огледате имотите си изберете някои. Препоръчително е да се допитате до специалист за реалната им продажна цена, за да не рискувате да платите повече, отколкото реално струва някой от тях. Можете да потърсите услугите на брокер, архитект, строител или дори да поръчате обследване на имота, но този вариант ще ви излезе по-скъпо от останалите.

Въпреки, че ще имате някаква ориентировъчна цена за имотите, задължително си пригответе повече пари. Много често тази цена се надминава в наддаването, затова ако имате сериозен интерес към някое жилище, заделете още пари за наддаване.

За да вземете участие в имотен търг ще трябва да си подготвите и две форми, с които да се идентифицирате (паспорт, шофьорска книжка, сметки и т.н.), както и доказателство, че можете да си позволите да внесете 10% депозит за имота, ако евентуално го спечелите на търга.

Какво се случва по време на търга?

В общи линии – наддавате за харесаните имоти. Ако успеете да преборите конкуренцията, желаното жилище ще бъде ваше. В такъв случай ще трябва да депозирате на аукционната къща 10% от цената на жилището и в срок от 1 месец да внесете останалите 90%.

Ако по една или друга причина не платите останалата част от парите, жилището ще бъде пуснато отново на търг, а вие ще изгубите първоначално внесените 10%. Освен това има риск да ви накарат да платите разноските по организирането на втория търг, затова наддавайте само ако сте сигурни в себе си и финансовото си състояние.

Ако смятате да ипотекирате жилището, уредете ипотеката преди търга, а не след това, защото може да се забавите повече от месец и да се сблъскате с гореописаните проблеми.

Желаем ви успех и ако имате нужда от помощ, не се колебайте да се обърнете към нас!

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *