Кредит срещу залог на автомобил

July 10, 2016
0 Comment

Кредитите, гарантирани със залог на автомобил (logbook loans) са заеми, които са обезпечени с вашия автомобил, така че заемодателят е собственик на вашия автомобил, докато не изплатите заема обратно. Можете да продължите да използвате автомобила си, стига да изплатите кредита. Въпреки това, тези заеми са скъпи и рискови и е препоръчително да ги избягвате, ако можете.

Как работят заемите срещу залог на автомобил?

Обикновено можете да заемете между £500 и £50,000 в зависимост от това каква е стойността на колата ви, въпреки че може да ви разрешат да заемете сума, която не надвишава половината от стойността на автомобила.

При кандидатстване за logbook заем ще бъдете помолени да предоствите документа за регистрация на автомобила, който доказва, че сте регистрирания ползвател на превозното средство.

Кандидатстване за logbook заем в Англия, Уелс или Северна Ирландия

Ако живеете в Англия, Уелс или Северна Ирландия, вие също така ще трябва да подпишете и договор за кредит и форма, наречена “bill of sale” (документ за продажба).

Това означава, че заемодателят сега временно притежава вашето превозно средство, но вие все още можете да го използвате докато погасявате заема.

Законът ще признае документа за продажба (bill of sale), само ако кредиторът го е регистрирал във върховния съд.

Не забравяйте да проверите дали документа за продажба (bill of sale) е регистриран.

Bill of sale не се използва в Шотландия.

Кандидатстване за logbook заем в Шотландия

В Шотландия, документите за продажба (bills of sale) не могат да бъдат използвани като обезпечение и не са правно обвързващи.

Следователно кредиторите в Шотландия вероятно работят при различни кредитни споразумения.

Ако logbook заемът е договор за покупко-продажба (hire-purchase agreement) или условна продажба (conditional sale), вашите потребителски права са защитени от Consumer Credit Act 1974.

Вземане на logbook кредита

Обикновено този вид заем се изплаща с чек, като процедурата отнема няколко дни.

Някои доставчици на logbook заеми предлагат услуги тип „бързи пари в брой“, но за това те могат да наложат такси в размер до 4% от заема.

Изплащане на logbook заема

Повечето logbook заеми се изплащат за период от до 78 седмици, въпреки че може да го изплатите и по-рано.

При някои споразумения вие може да изплащате само лихвите до последния месец от договора си.

В последния месец от вас ще се очаква да възстановите сумата на парите, които първоначално сте взели назаем.

Трябва да се уверите, че сте разбрали какви са условията по споразумението и как работи то, и дали можете да си позволите погашенията.

Колко струва един logbook заем?

Лихвените разходи са около 400% ГПР или по-високи.

Лихвата се начислява върху размера на кредита всяка седмица.

Така че, ако вземете назаем £1,500 и плащате £55 седмично, за 78 седмици вие ще изплатите общо над £4250.

Това означава, че би трябвало да платите над £2,750 лихви, за да заемете £1,500.

Минуси на logbook заемите

Може да загубите вашето превозно средство, ако не можете да правите погашения към доставчика на кредита.

Нямате същата защита, която имат потребителите при договор за покупка на изплащане.

Трябва да сте законен собственик на моторно превозно средство със стойност над £500 и да нямате никакви неизплатени финансови задължения по автомобила.

Лихвите са много по-скъпи, отколкото при необезпечените кредити, така че бихте могли да натрупате значителни дългове докато се опитвате да върнете това, което дължите.

За какво да помислите преди да кандидатствате за logbook заем

Годишният лихвен процент (ГПР) може да бъде много висок, така че е най-добре да го изплатите възможно най-бързо.

Възможно е да има допълнителни такси за предсрочно погасяване, ако изплащате повече от £8,000 за всеки 12-месечен период.

Доставчиците на logbook кредити могат да поискат седмични плащания и някои не приемат директен дебит, така че може да се окаже трудно да следите колко дължите.

Ако не сте сигурни за това колко пари сте върнали, поискайте справка за сумата, която дължите (извлечение от сметка /  statement of account), която кредиторът трябва да ви даде.

Колко можете да вземете зависи от стойността на вашия автомобил. Реномираните кредитори ще изискат независима оценка на превозното средство.

Дори ако имате финансови задължения по превозното средство, вие все още може да сте в състояние да получите logbook заем. Като цяло обаче, това би могло да стане само ако съществуващия срочен дълг е към своя край и дължимата сума е ниска. Във всички случаи трябва да получите разрешение от вашия настоящ кредитор.

Ако не можете да изплатите своя logbook заем

Заемодателите, които отпускат logbook заеми имат право да наемат съдия-изпълнител, който да конфискува вашата кола или мотор, ако не правите редовни плащания по кредита, въпреки че повечето няма да продадат автомобила ви, докато не изостанете с поне няколко погасителни вноски.

Заемодателите не биха се обърнали към съда, за да вземат обратно колата ви.

Ако автомобилът ви е продаден

Ако сумата за която се продава е по-малко от сумата, която дължите, вие все още ще сте отговорни за плащането на недостига.

Доставчикът на logbook заем може да прибегне до съдебни мерки, за да получи тези пари обратно.

Алтернативи на logbook заемите

Кредитите, гарантирани със залог на автомобил могат да изглеждат примамливи, ако имате спешна нужда от пари в брой и имате лош кредитен рейтинг, но винаги има алтернативи. Използването на logbook заеми не е препоръчително.

Ако го направите, проверете дали заемодателят е член на професионална организация и дали спазва кодекса за добри практики, по-специално за logbook заеми.

  • Кредитни съюзи

Ако имате ниски доходи и трябва да заемете малка сума за кратко време, обмислете възможността да се свържете с кредитен съюз. В този случай може да ви се наложи да отворите спестовна сметка при тях.

  • Помощ от правителството

Уверете се, че получавате всички помощи и обезщетения, на които имате право.

Уверете се, че получавате правилните помощи.

Ако отчаяно се нуждаете от пари назаем, може да имате възможност да кандидатствате за безлихвен бюджетен кредит (Budgeting Loan) от социалния фонд (Social Fund).

Алтернативно, може да се обърнете за помощ към местните компетентни органи от правителството на Англия, или Шотландия и Уелс.

Получаване на помощ за справяне с дълга

Това, че се налага да използвате logbook заем може да е знак, че имате определени финансови проблеми. Много организации предлагат безплатни консултации за справяне с дългове, като например Citizens Advice и StepChange Debt Charity, и могат да бъдат в състояние да ви помогнат.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да се справите с дълговете си. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *