Кредитни, дебитни и други карти

November 28, 2015
0 Comment

Когато става дума за разходи, заеми и избягване на такси, всеки вид плащане с карта има различни плюсове и минуси. В тази статия ще разгледаме основните варианти.

Карти за заеми, карти за разходи

Съществуват два основни типа карти:

– Карти, които ви позволяват да вземете пари назаем и да ги изплтите по-късно (кредитни карти, карти за магазини и разплащателни карти)

– Карти, които ви позволяват само да харчите пари, които вече имате или в рамките на договорения размер на овърдрафта (дебитни карти и предплатени карти)

Кой вариант е най-подходящия за вас зависи от вашите финанси, а също и от вашата личност – дали сте уверени, че ще можете да погасявате дълга си, или се чувствате по-удобно, ако не дължите пари.

Кредитни карти

Кредитната карта е начин да купувате неща сега и да ги плащате по-късно. Можете да създадете сметка с договорен лимит и да изплатите сумата след това, обикновено веднъж месечно на конкретна дата за плащане.

За кого са подходящи кредитните карти? Само за хора с много организирани финанси – в противен случай съществува реална опасност от „затъване“ в дългове. Дори и да създадете директен дебит за изплащане на сумата в пълен размер всеки месец, ако баланса по банковата ви сметка не е висок, може да превишите кредита си, когато настъпи плащането. Тези карти са достъпни само за хора, навършили 18 години.

– Кредитните карти дават добра защита срещу измами.

– Кредитните карти осигуряват допълнителна защита, ако имате проблеми със стоките или услугите, които сте закупили, и които струват между £100 и £30,000.

– Кредитните карти са лесен начин да се справите с непредвидени разходи.

– Ако не изплатите пълната сума, обикновено се начислява значителна лихва върху парите, които сте взели назаем.

Пример от практиката – мнение на клиент:

“Аз не обичам да вземам пари на заем, но все още плащам с кредитната си карта, тъй като тя предоставя допълнителна защита срещу измами.”

Дебитни карти

Дебитната карта е нещо като директен линк към банковата ви сметка – когато пазарувате или купувате услуги, парите се взимат от сметката ви веднага.

За кого са подходящи дебитните карти? Почти за всеки, който има стандартна UK разплащателна сметка, макар че, ако планирате да я използвате в чужбина трябва първо да проверите за евентуални такси, които могат да ви бъдат начислени.

– При дебитните карти няма заемане на пари, освен ако не преминете към (или надвишите) овърдрафт.

– Дебитните карти имат известна защита срещу измами в случай на неоторизирани транзакции, но не толкова, колкото кредитни карти.

Магазинни карти

Store cards – това са вид кредитни карти, които можете да използвате само в една верига от магазини.

За кого са подходящи те? За хора, които често прекарват много време в определен магазин и са абсолютно сигурни, че ще могат да изплащат сметката си всеки месец.

– С тях може да се възползвате от определени оферти и отстъпки в магазина.

– Имат много висока лихва, така че ще ви струва повече, ако не изплащате сумата изцяло всеки месец.

Предплатени карти

Предплатената карта наподобява малко карта за подарък – можете да я допълвате с пари и да харчите само до тази сума.

За кого са подходящи предплатените карти? Често се използват от хора, които пътуват и искат да имат пари в себе си, както и от хора без нормална банкова сметка – обикновено деца, тийнейджъри и хора с лоши кредитни рейтинги.

– По-безопасно е да имате предплатена карта, отколкото пари в брой, тъй като можете веднага да анулирате картата, ако я изгубите или бъде открадната.

– Тези карти не се приемат навсякъде и може да се наложи да плащате такси за използването им, или за тяхното допълване с пари.

Зареждащи карти

Зареждащите карти много приличат на кредитни – купувате нещо сега и го изплащате по-късно, на датата за погасяване – но с тази карта сте абсолютно задължени да изплащате остатъка всеки месец.

За кого са подходящи тези карти? Като цяло само за хора с високи доходи или за бизнес употреба. Тези карти не разполагат с много предимства пред кредитни карти.

– Те често идват с допълнителни привилегии като кешбек или награди

– Ако не платите сметката си, таксите могат да бъдат много по-високи, отколкото при кредитна карта – и вашата карта може да бъде анулирана.

Конструктивна кредитна карта – Credit builder cards

Ако са ви отказали карта, защото имате лош кредитен рейтинг, един от начините за възстановяване на вашата кредитна история е да използвате конструктивна кредитна карта – credit builder cards. Трябва обаче винаги да изплащате в пълен размер и навреме всяко дължимо салдо, или може да се окажете с още по-лош кредитен рейтинг. Това може да бъде или кредитна, или предплатена карта.

Освен това, има и други начини за подобряване на вашия кредитен рейтинг. Повече за тях можете да прочетете ТУК.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *