Колко трябва да върнем при заем от 5000 паунда с различно финансиране?

March 7, 2016
0 Comment

Ако ви трябва заем, независимо дали е, за да си купите нова кола, да ремонтирате жилището си или просто да покриете спешни и непредвидени разходи, първото нещо е да намерите най-изгодните условия. В противен случай рискувате да вземете заем, от който да станете длъжник и след това дълго време да изплащате, заедно с високите лихви.

В тази статия ще разгледаме най-честите начини за финансиране, на които хората се спират когато им трябват пари и ще изчислим каква ще е средната сума, която ще трябва да върнете, при заем в размер на 5000 паунда.

Кредитна карта без лихва за първите 15 месеца

Този тип заемане на пари е подходящ, ако смятате, че ще можете да се възползвате от безлихвения период и ще успеете да върнете сумата навреме. Картата е подходяща ако планирате основно покупки, например автомобил, обзавеждане, или пък искате да прехвърлите задълженията си от други кредитни карти.

Уловката при този вид финансиране е, че за да получите подобна кредитна карта, трябва да имате добър кредитен рейтинг и да покривате минималните изисквания за доходи. Преди да подпишете договора си за получаване на заем под формата на кредитна карта, четете внимателно условията, за да не се окажете излъгани.

Друго, което трябва да имате предвид е, че кредитната карта е с промоционален период, през който няма лихва, т.е. в случая 15 месеца. След като изтече периодът, лихвата по картата става стандартна, обикновено около 17,7 процента, затова е добре да сте се изплатили до тогава и след това да закриете картата или поне да спрете да я използвате.

Въпреки че няма да плащате лихва през промоционалния период, всеки месец ще трябва да минимална вноска, която обикновено е в размер на 1 до 2,5 процента от баланса по картата. Ако не внесете вноската на време ще трябва да платите такса за това, обикновено в размер на 12 паунда и е възможно да ви санкционират, като преждевременно прекратят гратисния ви период.

И сега нека сметнем колко ще върнете, ако заемете 5000 паунда през кредитна карта без лихва за първите 15 месеца. Ако се вместите в безлихвения период и върнете заетото навреме ще върнете общо 5150 паунда, което се образува от заема, плюс 2-3 процента от размера му като еднократна такса за отпускане. Така месечната ви вноска (за срок от 15 месеца) ще бъде 333,33 паунда.

Необезпечен потребителски заем за период 3 и 5 години

Този вид заем е подходящ за хората, които искат да внасят по-малка месечна погасителна вноска и желаят лихвата им да бъде фиксирана за целия заем, т.е. да са на ясно колко точно трябва да връщат всеки месец и за какъв срок от време.

Можете да се възползвате от подобен заем ако искате да си купите автомобил или друга скъпа вещ, за която нямате необходимите финанси.

Тук трябва да имате предвид, че лихвата, която ще получите по потребителския заем зависи от кредитния ви рейтинг – колкото по-висок е той, толкова по-ниска лихва ще ви дадат. Преди да сключите договор за заем, прочетете внимателно всички условия и клаузи, за да избегнете бъдещи главоболия.

Имайте предвид, че заради по-дългия срок на заема, месечната ви погасителна вноска ще бъде по-малка, но крайната сума, която ще трябва да върнете ще е по-висока.

Ако искате да заемете 5000 паунда като необезпечен потребителски кредит за срок от 3 години, със средна лихва от 11,72 процента, вашата месечна вноска ще бъде 165,40 паунда. Общата сума, която ще върнете в края на периода ще възлиза на 5954 паунда, т.е. ще платите 954 паунда лихви.

При необезпечения заем за срок от 5 години нещата стоят по следния начин – средната лихва отново е в размер на 11,72 процента, но месечната ви вноска е 110,52 паунда. Общата сума, която трябва да върнете в края на периода е 6631 паунда (5000 паунда заем и 1631 паунда лихви).

Добавяне на 5000 паунда към настоящата ви ипотека за срок от 15 години

Този тип финансиране е подходящ ако парите ви трябват за да ремонтирате или обзаведете дома си с цел повишаване на стойността му.

Имайте предвид, че ипотеката е обезпечен заем, при който ако не успеете да върнете парите – губите жилището си. Затова преценете добре дали тези 5000 паунда към ипотеката няма да ви дойдат в повече.

Въпреки че при ипотечните кредити лихвите са много по-ниски, отколкото при потребителските, те се връщат за много по-голям период от време и съответно крайната върната сума е много по-висока от заетото.

Погасителната ви месечна вноска може да е различна всеки месец, освен ако нямате фиксирана лихва за даден период.

Ако въпреки това решите да добавите 5000 паунда към ипотеката си за период от 15 години, средната ви месечна лихва ще бъде около 5 процента. Това значи, че погасителната ви месечна вноска ще е 40,14 паунда, но в края на периода ще сте върнали 7325 паунда (5000 паунда заем, 2225 паунда лихви и 100 паунда такса по кредита).

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходящ заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *