Как и къде да закупите застраховка живот

May 12, 2015
0 Comment

Животозастрахователните премии се различават в зависимост от риска – както е и при автомобилните застраховки и застраховките на дома. Но дори и ако риска за живота ви е висок, не е нужно да приемате първата попаднала ви оферта за животозастраховане – винаги си струва да се разгледат и други. Ние от сайта Chikov можем да ви намерим изгодно необходимата застраховка без да си плащате за тази услуга иначе, ако сте решили да си намерите сами следвайте следните стъпки.

Запознаване с премиите

Животозастрахователните премии работят по следния начин: колкото по-голяма е вероятността да умрете в близко бъдеще, толкова повече ще трябва да плащате за покритие. Специфичните фактори на които застрахователите обръщат внимание са:

Вашата възраст

Вашата работa

Дали сте пушач

Здравето ви към дадения момент и вашата медицинска история

Вашият начин на живот

Какъв размер покритие искате

Доживотните (Whole-of-life) полици гарантират изплащане, така че те обикновено са по-скъпи от срочните застраховки живот (level term life insurance) или от намаляващите срочни застраховки живот (decreasing term life insurance).

Ако сте по-възрастен – или, ако искате по-голямо покритие – има по-голяма вероятност застрахователя да поиска допълнителна медицинска информация за вас от вашия личен лекар или да изиска от вас да се подложите на медицински преглед преди да ви предложи покритие.

Кратка консултация относно обикновените срочни застраховки (simple level term insurance)

Ако търсите обикновена срочна застраховка живот, най-вероятно няма да имате нужда от специалист консултант. Тези полици не се различават много при различните доставчиците. Можете да спестите пари, без да се налага да правите компромис с полицата, като сами потърсите най-доброто за вас предложение. Също така, бихте могли да попитате вашия застрахователен брокер или финансов съветник дали можете да получите определена полица на по-ниска цена.

Къде да търсите оферти

Знаете ли че?
Според сравнителния уебсайт Moneyfacts, търсенето на различни оферти може да ви спести близо 100 лири годишно за срочна застраховка живот.

За да намерите подходящото за вас покритие на възможно най-добра стойност, сравнете колкото се може повече оферти. Можете да получите животозастрахователни оферти от:

Сайтовете за сравнение, които проучват пазара за най-добрите сделки – проверете най-малко на две места, за да бъдете сигурни, че получавате широка гама от оферти

Големите застрахователи, които не продават чрез сайтове за сравнение

Вашият ипотечен доставчик – когато вземате ипотечен кредит повечето ипотечни доставчици ще ви предложат животозастраховане автоматично, но не е нужно да приемате офертата – би трябвало да можете да намерите по-добра сделка на друго място

Банки

Компании за кредитни карти

Търговците на дребно (като големите супермаркети)

Специализиран брокер

Независими финансови консултанти

Ако имате сериозно предишно заболяване – като рак или сърдечно-съдови заболявания – специализирания брокер може да бъде най-добрият вариант за намиране на подходящо животозастрахователно покритие. В случай че не сте сигурни от какъв вид застраховка имате нужда, може да се обърнете за помощ към финансов съветник.

Ако се обърнете към брокер, от който обаче не получавате съвети, може да платите на основа само за изпълнението на услугата. Ако направите това, трябва да поискате от брокера да се откаже от комисионна – така можете да спестите доста пари.

Можете да намерите независим финансов съветник чрез някой от линковете по-долу. Всеки един от тези сайтове ви позволява да търсите по пощенски код, а някои от тях – да търсите само специализирани консултанти.

Ние от www.chikov.com  също можем да ви помогнем безплатно да си намерите търсената от вас застраховка. Свържете се с нас за повече информация.

Прочетете написаното с дребен шрифт

Прочетете дребния шрифт преди да подпишете полицата, така че да знаете какво купувате. Уверете се, че знаете точно какво покрива и какво не. Ако забележите нещо, което не разбирате, обърнете се към доставчика на застраховка, или към вашия застрахователен брокер или финансов съветник.

Какво точно е изключено (това, което полицата НЕ покрива), може да варира при различните застрахователи. Когато сравнявате оферти е препоръчително да прочетете тези определения, така че да бъдете сигурни, че сравнявате подобни полици.

Бъдете честни за вашата медицинска история

От жизнено важно значение е да бъдете честни и да предоставите правилната информация, когато попълвате заявление за застраховка живот. При предявен иск застрахователите ще гледат вашата медицинска история. Ако се окаже, че тя се разминава с действителността или, че не сте казали всичко, което застрахователите са поискали, те могат да не ви изплатят обезщетение.

Четете заявлението внимателно и се старайте да предоставите пълна информация. След това съхранявайте копие от него, за да можете да го ползвате при нужда по-късно. Ако в последствие осъзнаете или решите, че не сте отговорили съвсем правилно на въпросите, свържете се с вашия застраховател възможно най-скоро, за да го уведомите за това.

Ако вече имате застраховка живот, струва ли си да я смените?

През последните няколко години цените на животозастрахователните полици действително са намалели. Сега е добър момент да разгледате различни оферти, за да видите дали може да получите по-добра премия.

Ако сте млади или все още сте в много добро здраве, може да е по-лесно да получите добра оферта. С напредване на възрастта обаче, или ако развиете здравословни проблеми, може да откриете, че е по-евтино да се придържате към полицата, която сте купили, когато сте били млади.

Във всеки случай, ако решите да смените вашата вече съществуваща полица, не я прекратявайте преди новата да е напълно уредена и преди да сте платили поне първата премия. След като веднъж отмените полица, не можете да промените решението си по-късно.

Използвайте 30-дневния пробен период

Компаниите, които продават застраховки живот, трябва или да бъдат регулирани от Органа за финансов надзор (Financial Conduct Authority) или да бъдат агент на регулиран посредник.

Благодарение на правилата на Financial Conduct Authority, всички договори за застраховка живот идват с гратисен 30-дневен период. През това време можете да се откажете от полицата и да получите пълно възстановяване на всички вноски.

Поддържайте своето покритие актуално

Животозастрахователните нужди ще се променят. Добре е веднъж годишно да преразглеждате вашата полица, за да се уверите, че премиите са все още конкурентни и, че все още имате правилния размер на покритие. Може да се наложи да добавите още покритие, ако:

Вече имате още едно дете

Вашият партньор е спрял да работи

Сте направили нова или по-голяма ипотека

От друга страна, ако сте сменили работното си място и новия ви служебен пакет от привилегии включва услугата death in service – изплащане на еднократна сума, ако умрете, докато работите за компанията – може да сте в състояние да намалите своето покритие.

Ние можем да ви помогнем да си направите изгодна застраховка живот напълно безплатно. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

 

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *