Как да спестите пари за ипотечен депозит?

January 30, 2015
0 Comment

Много от хората във Великобритания не живеят в собствени жилища. Не че нямат желание да си купят, просто се оказва, че депозитът, който трябва да платят преди ипотеката е твърде голям, т.е. нямат достатъчно финансови възможности.

Ако сте твърдо решени да си купите собствено жилище, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е депозитът. Той е задължителен, ако искате да вземете ипотека. Напоследък повечето кредитори искат около 20% от стойността на жилището да бъде платено от джоба на кредитополучателя, но как се събират толкова пари? Не е никак лесна задача и няма как да стане от днес за утре, освен ако нямате заможни близки и приятели.

Най-важната стъпка е да си съставите бюджет. Така ще знаете какви доходи влизат в домакинството ви всеки месец, колко харчите и евентуално колко остават, за да ги спестявате.

Съставете си списък. Постарайте се да включите всички възможни приходи и разходи, за да ви излязат сметките накрая. В списъка най-отгоре напишете най-важните разходи, тези, които няма как да избегнете, а най-отдолу поставете най-ненужните разходи, които евентуално можете да ограничите.

След това пресметнете остават ли ви някакви пари и колко? Ако прецените, че не са достатъчно и с тези темпове няма да съберете за депозит скоро, ограничете възможните разходи и пестете по повече.  Вероятно ще трябва да направите доста саможертви и да се лишите от много неща, но помнете, че го правите, за да живеете един ден в собствено жилище.

Изберете къде да внасяте парите си. Към момента повечето банки предлагат много ниски лихви, но все пак направете малко проучване и вижте къде ще бъде най-добре да внасяте спестяванията си. Препоръчваме ви да изберете депозитна сметка с фиксирана лихва и без възможност за теглене на парите по всяко време, но само в случай, че сте сигурни, че няма да се наложи да теглите от спестяванията.

Избягвайте да инвестирате. По-добре пазете парите си в банка и взимайте някаква лихва за тях, отколкото да правите инвестиции. Имайте предвид, че дори най-сигурните на пръв поглед инвестиции са рискови, а едва ли искате да изгубите спестяванията си.

Ако имате възможност, не живейте под наем. Плащането на наем всеки месец е убийствено голям разход, особено в дългосрочен план. Ако спрете да давате тези пари, само след 6 месеца ще усетите разликата и ще се убедите колко по-лесно се спестява. Представете си колко ще съберете след година или две.

В случай, че се чудите как може да стане този номер, ето няколко предложения:

  • Върнете се при родителите си, ако те разбира се са във Великобритания. Едва ли ще ви бъде особено приятно, но ако имат стая и за вас и сте в добри взаимоотношения, да поживеете при тях не е лоша идея. Все пак не злоупотребявайте с гостоприемството им и помагайте с плащането на сметките, пак ще е достатъчно, че не плащате наем.
  • Живейте при приятели или със съквартиранти. Ако имате добри приятели с по-големи домове, които могат да ви приемат, поживейте при тях. Разбира се, убедете се, че не се натрапвате и предложете да им помагате със сметките или да им плащате символичен наем. В случай, че нямате такива приятели, можете да споделите квартирата си с други хора, така наемът и битовите разходи ще са споделени и няма да ги плащате само вие.

Потърсете финансова подкрепа от близките. В началото на статията споменахме, че трябва да имате доста заможни роднини, за да съберете пари за депозит бързо. Но ако не бързате, няма нужда близките ви хора да са богати, за да ви помогнат. Когато споделите с тях за какво ви трябват парите има голяма вероятност те самите да пожелаят да ви съдействат, дори и с малко. Ще се убедите, че дори малкото, с което те ви помагат е от значение.

И за финал – поинтересувайте се от помощните правителствени програми. Ако имате достатъчно късмет, може да получите финансова подкрепа и от правителството. Във Великобритания има достатъчно програми, които имат за цел да финансират хората, за да си купят първо жилище и т.н. Просто потърсете в интернет или се свържете с нас и ние ще ви окажем необходимото съдействие.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *