Как да се справим със събирачите на дългове

February 26, 2015
0 Comment

Ако знаете как да се справяте с фирмите за събиране на дългове, ако ви преследват за пари, вие може да избегнете възможността да бъдете заплашени или подведени. Ето как да се справите със събирачите на дългове и да избегнете капаните, които ви поставят, за да ви накарат да платите.

Докато всички фирми се нуждаят от начин да събират неизплатени дългове, има правила и насоки, които трябва да се спазват от фирмите за събиране на дългове.

За съжаление те не винаги се придържат към тях и са известни с използването на нечестни, а понякога и незаконни методи, когато става въпрос за събиране на дългове – това означава, че наистина трябва да сте нащрек, ако ви предстои среща с подобна фирма.

Ето как да се справите с колекторите на дългове, ако те ви звънят и притесняват:

Разберете какво дължите и на кого

Първата стъпка, когато се занимавате с колектори на дълг е да разберете точно какво искат, от къде произхожда исканият дълг и колко дължите според тях.

Трябва да се обърнете към агенцията за събиране на дългове с искане за копие от оригиналния си договор за кредит (по закон те трябва да ви предоставят тази информация) и да им кажете, че желаете да се свързват с вас само чрез писма. Настоявайте да прекратят телефонните обаждания и посещения по домовете, тъй като нямате възможност винаги да отговаряте.

Важно е да направите това, преди да приемате/признаете, че наистина имате дълг.

Ако се окаже, че нямате никаква представа за въпросния дълг тогава вие ще трябва да уведомите агенцията за събиране на дълга в писмен вид, че това не е вашия дълг, и че ще се свържете с Trading Standards, ако те отново ви потърсят за това.

Какво да правите, ако дължите пари и можете да платите?

Ако дългът е действителен и можете да си позволите да го изчистите в пълен размер или част от него, най-лесното решение е просто да платите.

Ненужното отлагане е вероятно да доведе до по-нататъшни разправии с фирмата за събиране на дългове и може да стане причина за съдебни действия и назначаването на съдия-изпълнител в дългосрочен план.

Недейте просто да предавате паричната сума на компанията за събиране на дългове – вместо това трябва да поискате последната фактура да бъде изпратена до вашия дом (в писмена форма) и да платите с чек или дебитна / кредитна карта.

Ако трябва да се направи плащане в брой, след това е от жизненоважно значение да получите касова бележка и писмено потвърждение, че дългът е платен в пълен размер.

След като уредите дълга, вие също трябва да се уверите, че компанията актуализира кредитния си файл, който да покаже, че дългът е вече изплатен.

Какво да правите, ако дължите пари и не можете да платите?

Ако не можете да си позволите да платите дълга си, може да сте в състояние да се споразумеете с агенцията за събиране на дългове за план за възстановяване, дори ако това е по номинална стойност всеки месец.

Въпреки това, преди да се свържете с тях, за да преговаряте за план трябва да потърсите съвет от независима организация като  Citizens Advice BureauStepChange или National Debt Line.

След като сте се свързали с дадената организация, вие би трябвало да получите гратисен период от до 30 дни от агенцията за събиране на задължения, който да ви позволи да подредите вашите финанси и да установите колко можете да си позволите да платите.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *