Приоритизирайте дълговете си, за да ги върнете по-бързо и лесно

February 4, 2015
0 Comment

Ако имате прекалено много дългове по кредитни карти, заеми, лизинги, сметки и т.н. може би се чудите кое да погасите по-напред. От особена важност е да приоритизирате дълговете си и да започнете с изплащането на по-важните като за последно оставите най-маловажните. По този начин ще изплатите дълговете си по-лесно и една идея по-безболезнено за финансите ви.

Какво да направите, ако дължите пари, но нямате доходи

Ако към момента нямате доходи или пък те са прекалено ниски, но за сметка на това сте длъжници, първото нещо, което трябва да направите е да се обадите на всичките си кредитори и да им обясните каква е ситуацията ви. Разберете се каква отсрочка може да ви се даде и ако е възможно направете нов погасителен план, който да е по възможностите ви.

Когато имат дългове, но не и доходи, повечето хора правят грешката да се крият, което влошава положението им повече, вместо да им носи някаква полза. Затова не ви препоръчваме да избягвате контакти с кредиторите, дори напротив, дръжте ги в течение как се развиват нещата около вас.

Кои са приоритетните дългове?

Както споменахме, ако имате много дългове, вероятно ще се чудите откъде да започнете с погасяването им. Трябва да ги приоритизирате и да започнете с най-важните. Такива дългове са ипотека, наем, битови сметки, социални осигуровки, данъци, издръжки, глоби и др. Т.е. към приоритетните дългове може да класифицирате всеки един, който ако не изплатите ще има сериозни последствия за вас, например да останете без дом, електричество и отопление или да стигнете до съда.

Дългове с по-нисък приоритет

Колкото и странно да ви се струва, към дълговете с по-нисък приоритет спадат кредитни карти, банкови заеми, лизинги, заети пари от близки и приятели и разбира се всички други дългове, които няма да ви разорят или изпратят в затвора, например неплатени сметки за телефон, интернет, абонаменти и т.н.

Разбира се, трябва да имате предвид, че когато не погасявате задълженията си по кредитни карти и др. подобни след това ще трябва да платите и солени лихви, затова след като изплатите приоритетните дългове и започнете с по-маловажните, тези трябва да са на първо място.

Ако имате повече от една кредитна карта, лизинг или заеми към банки, трябва да ги подредите по лихвата. Първо погасете дълговете, които ви натрупват най-високите лихви, като за последно оставете тези с най-ниска лихва.

И най-важното…

Старайте се да внасяте погасителните си вноски редовно, дори те да са минимално допустимите. Ако доходите ви са непостоянни, внасяйте по-повече когато имате възможност, за да не ви се натрупват големи дългове в последствие.

Запомнете, че колкото по-често и повече внасяте, толкова по-бързо ще върнете дължимото и ще платите по-малко лихви върху него.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *