Как да намалим или погасим напълно задълженията си по кредитна карта

January 6, 2016
0 Comment

Ако сте използвали прекомерно кредитните си карти в последно време и в последствие се е оказало, че сте задлъжнели, може би се чудите как да се справите със създалата се ситуация. Всъщност колкото и да дължите, нещата не винаги са толкова зле, колкото си мислите. Ако знаете как да си изиграете картите правилно, можете да намалите и върнете задълженията си бързо, като същевременно си спестите много пари. В тази статия ще ви покажем как да го направите.

Преди всичко, трябва да отбележим, че ако сте задлъжнели сериозно и искате отчаяно да се справите с положението, най-доброто нещо, което може да направите е да потърсите помощ и съвет от правна или независима организация или професионалист. Ако обаче нещата не са толкова „страшни“ можете да заложите и на тази и др. подобни статии в интернет, които вероятно също ще ви бъдат от полза.

Погасяване на задължения по кредитните карти

Частичното или пълно погасяване на задълженията ви по кредитна или няколко кредитни карти може да стане по няколко начина.

Внасяйте колкото можете повече

Първото нещо, което можете да направите е да започнете да внасяте по-голяма сума от минималната ви месечна погасителна вноска. Това е сума, която заемодателят ви е определил за минимална, според парите, които сте заели. Колкото повече сте ползвали картата си, толкова по-голяма може да бъде минималната ви месечна вноска.

В повечето случаи минималната вноска ви гарантира, че връщате лихвите по картата, плюс някаква минимална част по заема, но има и случаи, в които с внасянето на минимума погасявате само лихвите, а главницата си остава. За да избегнете подобно нещо, а и за да върнете парите по-бързо, препоръчваме да внасяте възможно най-много пари, от това което можете да си позволите да отделите от бюджета си.

Върнете парите по-най скъпата карта първи

Ако имате не една, а няколко кредитни карти, започнете да връщате парите по най-скъпата. Може би се питате как да разберете коя е тя? Ами най-често това е картата с най-високи лихви и такси. Ако не сте запознати с точните такси и процентни лихви по картите си, погледнете месечното си извлечение – там трябва да е описано всичко това.

Имайте предвид, че това че препоръчваме да върнете първо парите по най-скъпата карта в никакъв случай не значи, че трябва да зарежете останалите. Просто по тях внасяйте минималните месечни погасителни вноски, докато не се оправите с най-сериозната карта. След като върнете парите по нея, минете на следващата и така докато не платите заетото по всичките.

Прехвърлете кредита си по друга карта

Ако имате добър кредитен рейтинг и настоящата ви кредитна карта е с прекалено високи лихви, опитайте се да вземете друга с гратисна лихва за определен начален период, прехвърлете кредита си към нея и върнете парите през промоционалната, разбира се за периода.

Единственото, което трябва да имате предвид е, че освен добър кредитен рейтинг, за да ви одобрят за новата кредитна карта, ще трябва да платите и между 1,5 и 3 процента от задължението, за прехвърлянето му, но както ще разберете в примера по-долу, това може да си заслужава.

Пример: Ако дължите 5000 паунда по карта с 19 процента лихва и внасяте по 300 паунда на месец, то сумата ще бъде върната за период от 1 година и 8 месеца с обща лихва от 772 паунда. Ако прехвърлите задължението към промоционална кредитна карта с 0 процента лихва, то за самото прехвърляне ще ви таксуват 3 процента от задължението, което е 150 паунда. Внасяте отново по 300 паунда на месец, само че връщате парите за 1 година и 5 месеца и спестявате 622 паунда от лихвата (изчислени по 19% лихва, минус таксата за трансфер).

Ако се уверихте в предимството на подобни кредитни карти, то ви остава само да си намерите такава. Понеже предложенията на банките и кредиторите се менят постоянно, няма как да ви дадем конкретни карти, за които да кандидатствате, но с кратка справка в интернет или в някой от множеството сайтове за сравнение и финансова помощ, можете да си намерите изгодна сделка. Ако нямате подобна възможност, можете да се свържете и с нас за помощ и съвет, ние ще ви окажем съдействие.

Върнете дълговете от спестяванията си

Ако имате спестени пари за нещо, може би ще е по-добре да вземете от тях и да върнете дълговете си, или поне най-спешните, защото накрая може да се окаже така, че за да запазите спестяванията си, вие ще върнете много повече от това, което сте заели и реално ще сте ощетени с много пари, които всъщност е можело именно да спестите.

Все пак спестяванията са си спестявания, но вероятно знаете, че дълговете могат да доведат до плащане на много по-високи от първоначално заетите суми, запориране и дори отнемане на лични вещи, превозни средства и дори имоти, а вероятно най-лошото наказание е затвор.

Използвайте кредитните си карти разумно и внимателно

Независимо дали сте върнали напълно задълженията си или не, научете се да използвате кредитните си карти разумни и внимателно – това е ключът към това да не затъвате в дългове отново.

Също така, преди да използвате картите си, уверете се, че сте запознати с всички такси, лихви и условия по тях. Разглеждайте внимателно и обстойно месечните си извлечения, за да видите за какво точно плащате. Преди да платите за нещо с кредитна карта, помислете можете ли да си го позволите и как след това ще върнете парите за най-кратко време.

Не използвайте кредитните си карти за теглене на пари в кеш, тъй като в тези случаи плащате допълнителни такси и по-големи лихви. Старайте се да ги използвате само за разплащане и то само когато е необходимо.

Ако имате неизгодна кредитна карта, която не сте ползвали от дълго време, по-добре я унищожете или върнете в банката. Така изкушението да се възползвате от нея няма да го има и съответно няма как да попаднете в капана на кредиторите и да изпаднете в дългове.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите изгоден заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *