Как да изберете най-подходящия кредит за вас

February 10, 2015
0 Comment

Когато искате да заемете пари, преди всичко трябва да сте добре подготвени. Проучете всички варианти и изберете най-удачния, според това каква сума ви трябва, колко ще можете да си позволите да връщате на месец и за какъв период от време искате да върнете кредита.

В тази статия ще ви запознаем с различните видове кредити, които се предлагат най-често на потребителите и при какви условия са най-подходящи. След това ще можете да изберете своя кредит много по-лесно.

Ако ви трябва краткосрочен заем, то в този случай най-добрият избор е кредитната карта

Много банки предлагат кредитни карти без лихва за период до 3 месеца (понякога и повече), така че ако искате да заемете пари за кратък срок от време, това е решението.

Все пак ако имате съмнения, че може и да не върнете заетата сума навреме, потърсете друга опция, тъй като ще започнат да ви се начисляват лихви, които в повечето случаи не са никак малки – около 17%.

Никога не теглете повече пари, отколкото ви трябват, защото ако нещата се объркат ще е по-добре да платите лихва върху 1000 паунда, отколкото върху 2000 паунда.

Ако кредитният ви рейтинг не е добър може да ви бъде отказано издаване на кредитна карта, или лихвите ви по нея да бъдат много по-високи.

Ако ви трябва заем за по-дълъг период от време и искате да внасяте фиксирана погасителна вноска всеки месец

За по-дълъг период от време, най-подходящ е личният заем или т.нар. Personal loan. При него погасителните вноски са равни, защото заетата сума заедно с лихвата се разделя на периода, за който искате кредита.

Лихвата по този кредит отново може да зависи от кредитния ви рейтинг, а ако той е прекалено лош, има голяма вероятност дори да не ви се отпусне.

Имайте предвид, че ако искате да изтеглите личен заем за сравнително кратък период от време има голяма вероятност лихвата ви да бъде по-висока, средно около 15%. Затова и в такива случаи е по-добре да заложите на кредитна карта.

Често при този тип кредити има минимална сума, която може да се отпусне, така че ако ви трябват прекалено малко пари, може би трябва да обмислите друг вариант, например овърдрафт.

Когато банката ви отпусне кредит, вие трябва да внасяте всеки месец фиксирана погасителна вноска по него. Имайте предвид, че не всички лични заеми са с фиксирана лихва, т.е. ако вашият е с променлива, то и месечната ви вноска може да се промени, затова се поинтересувайте преди да сключите какъвто и да било договор за кредит.

Ако ви трябват малко пари за кратък срок, заложете на овърдрафт

Ако ви трябват малко пари за кратко време и вече имате банкова сметка, можете да се обадите в банката си, за да попитате за овърдрафт. Някои банки предлагат овърдрафт на клиентите си без такси и лихва за определен период, докато други начисляват и такси и лихва.

За да изтеглите овърдрафт по сметката си, той трябва да е одобрен от банката, в противен случай и да успеете да го получите, ще платите солидни лихви по него.

Имайте предвид, че ако изтеглите прекалено много пари, кредитният ви рейтинг може да пострада.

Овърдрафтът не е подходящ за хора, които искат да заемат по-големи суми или за по-голям период от време. Лихвите са убийствено високи и банката може да ви отреже при следващо искане за овърдрафт.

Ако банката не ви отпуска кредит, можете да се обърнете и към кредитните съюзи

Когато ви трябва заем, но банката не ви съдейства поради една или друга причина, можете да опитате късмета си с кредитните съюзи (на англ. Credit Unions). Това са организации с нестопанска цел, които отпускат обществени кредити. Лихвите по тях са сравнително ниски, но заемайте пари само ако смятате, че ще можете да ги върнете.

И за финал – избягвайте да взимате заеми от съмнителни кредитори и институции, за да си спестите големи проблеми и главоболия след това. Колкото и спешно да ви трябват пари, подобна постъпка ще влоши още повече финансовото ви състояние и шансът да станете длъжник след това ще се увеличи чувствително.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем жилищен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *