Какво трябва да знаем за животозастраховането

February 8, 2017
0 Comment

Животозастраховането може да гарантира финансова стабилност и сигурност на вас и вашите близки. Вноските по застраховката ви могат да започват едва от няколко пенса на ден, в зависимост от това какво покритие искате и според това какъв е рискът за вашия живот.  Но дори и да попаднете във високорисковата група с най-високи цени на застраховката, не е нужно да приемате първата застрахователна оферта. Ако знаете какво ви трябва и се разтърсите, можете да си намерите сравнително изгодна застраховка „Живот“ (на англ. Life Insurance).

Колко струва?

Цената на застраховката ви зависи най-вече от покритието, което искате, т.е. сумата, която ще бъде изплатена при смъртта и от това какъв е риска да починете в близко бъдеще.

Месечната вноска по застраховката ви се определя от няколко основни фактора:

  • Години – напредналата възраст оказва влияние върху цената;
  • Семейно положение;
  • Пушач ли сте и пушили ли сте преди;
  • Здравословното ви състояние към момента, хронични или наследствени заболявания;
  • Работа – има професии с по-висок риск за живота, което може да оскъпи допълнително застраховката;
  • Хобита – ако имате животозастрашаващо хоби, например екстремни спортове, това ще вдигне цената на полицата ви.

Препоръчително е когато давате тази и друга допълнителна информация да не лъжете, особено за здравословното ви състояние, защото застрахователите се свързват с личните лекари, за да проверят. Дори е възможно да ви помолят да преминете преглед при техен лекар, за да се уверят, че сте здрави и това, което твърдите е истина.

От какво покритие имам нужда?

Можете да прецените от какво покритие имате нужда само чрез три лесни стъпки:

  1. Пресметнете разходите, които трябва да бъдат поети от застрахователя след смъртта ви

Задължения – ипотека, кредити, лизинги и лични заеми, които задължително трябва да се погасяват;

Други разходи, които искате застрахователят да поеме – месечни домакински разходи, сметки, детска издръжка, такса за училище или университет и др.

  1. Проверете дали вече нямате някакво покритие в службата

Някои работодатели застраховат служителите си. Например може да сте застраховани при смърт на работното място на близките ви да се изплати конкретна сума или определен брой ваши месечни заплати.

  1. Изчислете сумата

От разходите си извадете сумата, за която ви е застраховал работодателя и полученото е стойността, на която трябва да ви се осигури покритие. Ако нямате служебна застраховка, просто вземете сумата на разходите си като стойност на застраховката ви.

Друг начин да изчислите от какво покритие имате нужда е да използвате простото правило, при което умножавате годишните си приходи по 5 или 10, според това колко голяма сума искате да се изплати след смъртта ви.

След като вече знаете каква ще е сумата на покритието ви, трябва да обмислите за какъв период ще е застраховката. Тя може да бъде до времето, когато ще изплатите ипотеката си, докато децата ви завършат университет или просто докато на починете.

Нека дадем и пример като използваме горепосочените три стъпки:

Джон е на 42 години, а съпругата му Джудит на 39. Общият им годишен доход е 41 000 паунда. Ипотеката им е в размер на 213 000 паунда, които те трябва да изплатят за 18 години. Те имат и заем от 5000 паунда. Битовите им разходи са 1000 паунда или 12 000 паунда на година.

Джон има застраховка от работодателя си, при която на семейството му се изплащат четири годишни заплати при смърт, което е 100 000 паунда. Джудит няма подобна застраховка.

Семейството иска застраховка „Живот“, която да приключи с изплащането на ипотеката им. Служебната застраховка на Джон може да покрие заема и битовите им разходи, което значи, че те имат нужда само от застрахователно покритие върху ипотеката си от 213 000 паунда за период от 18 години.

Как да си направя застраховка?

Ако сте сигурни, че искате застраховка „Живот“ и сте изчислили с какво покритие и за какъв период да е тя, трябва да си потърсите застраховател с добри условия и изгодна месечна вноска. За целта можете да използвате сайтовете за сравнение, например www.comparethemarket.com/insurance или  www.confused.com/life-insurance, или пък да използвате услугите на брокер.

След като откриете точният застраховател, можете да сключите застраховката си. Просто преди да финализирате всичко се уверете, че сте прочели всичко, което е написано с малък шрифт и сте се запознали с условията по полицата.

Ако след сключване на застраховката решите, че не е подходяща за вас или просто се откажете поради някаква причина, имате 30-дневен срок, в който можете да я прекратите и парите ви ще бъдат върнати.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем застрахователен съвет, както и да ви помогнем да си намерите подходяща застраховка. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *