Какво трябва да знаем за гербовия налог в Англия

October 1, 2016
0 Comment

Ако възнамерявате да си купувате жилище на цена над 125 000 паунда, ще ви се наложи да платите и гербов налог (Stamp Duty) при покупката. В тази статия ще обясним накратко всичко, което трябва да знаете за данъка – в какъв размер е, как се плаща и в кои случаи може да не се плаща.

Гербовият налог в Англия се плаща само върху имоти на стойност над 125 000 паунда.

За Шотландия гербовият налог отпадна от 1-и април тази година и вече вместо него при покупка на жилище се плаща данък Земя и сгради (Land and Buildings Tax).

Гербовият налог важи както за къщи, така и за апартаменти и трябва да се плати, независимо дали плащате пълната цена на жилището на един път или ще го вземете чрез ипотека.

Миналата есен британският финансов министър Джордж Озбърн обяви някои промени относно ценообразуването на гербовия налог. Сега той се образува според цената на жилището и е разделен на групи.

За жилища до 125 000 паунда гербов налог не се плаща, за имоти до 250 000 паунда е 2% от цената, до 925 000 паунда е 5%, до 1,5 милиона паунда е 10 процента и над тази сума е 12%.

гербов_налог_таблица

Ще дадем и един пример – ако новото ви жилище струва 175 000 паунда, то попада във втората група и гербовият налог, който трябва да платите е 1000 паунда (2% от цената на жилището).

За да платите гербовия си налог трябва да подадете данъчна декларация за него (Stamp Duty Land Tax Return). Имайте предвид, че тя трябва да се подаде дори жилището ви да влиза в първата група, за която реално не се плаща гербов налог. Тя се попълва и подава задължително при покупка на жилище.

Обикновено когато купувате жилище, декларацията се попълва и изпраща от вашия брокер или адвокат, но ако не ползвате професионални услуги, можете да го направите и сами. В такъв случай не забравяйте за декларацията – попълнете я и я изпратете, а в срок до 30 дни след това платете и гербовия налог, ако жилището ви попада в по-горните групи. Ако не го направите рискувате да получите глоба в размер на 100 паунда, плюс лихви, които се изчисляват според закъснението.

Както вече споменахме неколкократно, гербовият налог не се плаща, ако жилището ви попада в първа група, т.е. цената му е 125 000 паунда, но имайки предвид постоянно покачващите се цени на имотите в Англия, вероятността да попаднете на такова е много малка.

Въпреки това има някои случаи и ситуации, при които може и да не плащате гербов налог или той да е по-малък от обикновено.

Ако цената на жилището е малко над максималната за определена група и попада в по-горна – в такъв случай можете да договорите малко по-ниска цена със собственика или брокера, за да се върнете в по-ниската група.

Ако се развеждате и трябва да разделите жилището, страните не плащат гербов налог за частта, която получават.

Ако прехвърляте жилището на някой друг като подарък или наследство, гербов налог не се плаща.

Ако правите размяна с друго лице, всеки от вас ще трябва да плати гербов налог на новопридобитото жилище според актуалната му пазарна цена.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *