Какво трябва да знаем за бързите кредити до врата

December 7, 2016
0 Comment

Бързите  кредити до врата или до дома (на англ. Home Credit или Doorstep Lending) са вид малък заем с огромна лихва, при който кредиторът идва на вратата ви през определен период, за да си получи погасителната вноска, от тук произлиза и името на кредита.

Заради високите лихви по този тип кредити, ако имате възможност да ги избегнете, най-добре е да го направите и да потърсите пари от друго място. В тази статия ще научите повече за кредитите до врата и какви са алтернативите ви.

Кредит до врата или до дома

Тези кредити са за малки суми, обикновено между 50 и 500 паунда, но с много висока лихва и за кратък период. В някои случаи лихвата по подобен заем може да достигне 1500%, което е много повече от банков кредит или заемане от кредитна карта.

Ако например вземете кредит до врата от 200 паунда за година с 272% лихва, за плащате по 30,30 паунда на месец (или 7 паунда на седмица) и в края на периода ще върнете 364 паунда, което прави 164 паунда в лихви – абсурдна сума за толкова малък кредит.

Ако обаче заемете тези 200 паунда от кредитна карта например, която има 38% лихва, вие ще внасяте по 20 паунда на месец и в края на периода ще върнете 237 паунда, което прави едва 37 паунда лихва.

Подсигурете се, че кредиторът е лицензиран

Преди да подпишете какъвто и да било договор за кредит, не забравяйте да се уверите, че кредиторът е лицензиран и ауторизиран от финансовият регулатор FCA. Ако някой дойде на вратата ви и ви предложи кредит, който вие обмисляте да приемете, преди всичко поискайте документ, с който да докаже, че е сертифициран от FCA кредитор. Ако не получите такъв документ не сключвайте никакви сделки, защото вероятно това е лихварска схема, която ще ви вкара в голям преразход.

Правила за кредита до врата

Ако решите да се възползвате от този кредит, след като подпишете документите за заетата сума, агентът трябва да ви я донесе до вратата и след това да се отбива през определен период (веднъж седмично или месечно), за да си получи погасителната вноска.

Потенциални проблеми

Кредитите до врата могат да бъдат много изкушаващи, заради ниските критерии за взимането им, особено ако сте задлъжнели и ви трябват пари, но вземането на заем с крайно висока лихва, независимо от това колко малък е той, може да влоши финансовото ви състояние, вместо да го оправи. Затова преди да вземете какъвто и да било бърз кредит, помислете добре.

Алтернативи

Ако сте в наистина голямо финансово затруднение и няма друг изход освен да заемете пари, има много по-добри алтернативи от кредита до врата.

Можете да обмислите заемането на пари от кредитен съюз, банка, овърдрафт по сметка и дори кредитна карта, защото дори високите лихви при теглене на пари от кредитните карти не са нищо пред тези, които идват с бързите кредити. Подсигурете се, че сте опитали всички възможности за заемане, преди да се обърнете към кредитор, който ще ви отпусне кредит до врата или друг подобен.

Връщане на кредита

Обикновено повечето кредитори пращат свой агент до дома ви за погасителната вноска всяка седмица, но има и такива, които си взимат парите всеки месец.

Ако обаче предпочитате, можете да погасявате кредита си директно от банковата ви сметка. Така пропускате понякога неприятните срещи с кредиторите и не си губите времето.

В случай, че решите да изплатите кредита си по-рано, можете да го направите. По този начин ще избегнете и допълнителни лихви, но това ще зависи от договора, който имате с кредитора. Затова преди да подписвате каквото и да било, четете внимателно всичко, което пише в него и едва след това подписвайте.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем финансов съвет и да ви помогнем да си намерите подходящ заем. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *