Какво представлява ипотеката Buy-to-Let?

May 28, 2015
0 Comment

Ипотеката Buy-to-Let е особено подходяща за хората, които имат желанието да инвестират в жилище, т.е. гледат на покупката като начин да си генерират допълнителни доходи, чрез отдаване под наем.

Както подсказва самото име, Buy-to-Let е ипотека, при която се отпускат пари за жилище, което след това ще се отдава под наем срещу определена сума.  Самата ипотека не е по-различна с нищо от обикновената, но има малка разлика в лихвения процент, като при Buy-to-Let той обикновено е с 1-1,5 процента по-висок.  Също самата Buy-to-Let ипотека е по-рискова за кредитополучателя, защото в повечето случаи той разчита на доходите от наема, за да покрива погасителните вноски и ако в определен период няма наемател за жилището, той спира да внася пари и рискува да му отнемат имота.

Друг недостатък на Buy-to-Let ипотеката е, че кредитополучателят трябва да внесе по-голям депозит, обикновено около 25 процента от сумата, докато при стандартната ипотека той  може да бъде и около 5-10 процента.

Тук трябва да обърнем внимание, че винаги трябва да се взима Buy-to-Let ипотека, ако целта е жилището да се отдава под наем, а не стандартна, защото това се счита ипотечна измама и ако кредиторът научи за това може да увеличи лихвата ви, да промени условията по сделката и дори да прекрати ипотеката.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е, че ако нямате собствено жилище е малко вероятно да вземете Buy-to-Let ипотека. Също така някои кредитори изискват от кредитополучателите да покриват определен минимален праг на доходите, обикновено над 25 хиляди паунда на година.

Колко мога да заема?

При стандартната ипотека, сумата, която може да ви бъде отпусната е пряко свързана с доходите ви, т.е. може да заемете до пет пъти размера на годишната ви заплата, но това зависи от кредитора.

При Buy-to-Let нещата стоят по подобен начин, но освен това сумата, която може да ви бъде отпусната зависи и от месечните приходи, които имотът ви се предполага, че ще генерира. Обикновено месечният наем трябва да е сума, която е по-висока с 25-30 процента от месечната погасителна вноска по ипотеката. Колко ще може да вземете зависи и колко ще е наемът който жилището, ще може да искарва на месец. Наемът трябва да може да покрие ипотеката, дори когато лихвените проценти се покачат с пъти,

Ако не сте наясно какви приходи ще генерира определен имот, можете да се свържете с агент по недвижими имоти и да потърсите професионален съвет. Също проверете как вървят подобни имоти в интернет и списанията за недвижимо имущество.

Винаги сравнявайте лихвите

Повечето банки и строителни общества предлагат Buy-to-Let ипотеки, но това не значи, че трябва да приемете офертата на първата, която ви се предлага. Лихвените проценти при всеки кредитор са различни, затова потърсете най-изгодната сделка. Никога не прибързвайте в избора си и обмисляйте внимателно коя е най-подходящата ипотека за вас.

Ние от Chikov.com можем да ви дадем ипотечен съвет и да ви помогнем да си намерите подходяща ипотека. Пишете ни на atanas@chikov.com или се обадете на 077 8606 7076.

[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *